Doktorsitesi.com

MASKELENMİŞ DEPRESYON

Psk. Meltem Çolak
Psk. Meltem Çolak
6 Eylül 2023154 görüntülenme
Randevu Al
Maskelenmiş depresyon, klinik olarak belirgin depresyon semptomları göstermeyen ancak depresyonun altında yatan duygusal sıkıntıları ve hüzünleri yaşayan bir ruh halidir. Bu durum, depresyonun tipik belirtileri olan üzüntü, umutsuzluk ve enerji eksikliği gibi açıkça görülmeyebilir. Bu nedenle maskelenmiş depresyon, tanı koymayı ve tedaviyi zorlaştırabilir.
MASKELENMİŞ DEPRESYON

Depresyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Geleneksel depresyon semptomları olan umutsuzluk, suçluluk, sürekli yorgunluk, ilgi ve zevk kaybı gibi belirtiler, birçok kişi için tanı koymayı kolaylaştırır. Ancak, bazı insanlar bilinen yaygın tipin aksine depresyonu farklı bir şekilde yaşayabilir: maskelenmiş depresyon…

Maskelenmiş depresyon, birçok insanın farkında olmadığı ve teşhis edilmesi zor olabilen bir depresyon al tipidir. Maskelenmiş depresyonun belirtileri, yaygın depresyon semptomlarından farklılık gösterebilir, bu nedenle yanlış bir şekilde değerlendirilebilir veya diğer sağlık sorunları ile karıştırılabilir.

Maskelenmiş depresyonun yaygın semptomları sürekli yorgunluk, kronik ağrılar, sindirim sorunları, unutkanlık, kilo problemleri, uyku bozuklukları ve cinsel işlev bozuklukları gibi bedensel semptomlarla seyreder. Dolayısıyla bu semptomları veren kişiler, depresyonu anlamaz ve fizyolojik bir rahatsızlıkları olduğunu düşünebilirler.

Maskelenmiş depresyonun nedenleri bilinen depresyon nedenleri ile aynıdır; genetik yatkınlık, stresli yaşam olayları, travmalar ve kimyasal dengesizlikler; ayrıca kronik hastalıklara sahip olan kişilerde maskelenmiş depresyon daha yaygın olabilir. Örneğin, romatoid artrit, fibromiyalji ve irritable bowel sendromu gibi durumlar; fakat belirtileri daha çok bedenseldir. Özellikle duygularını ifade etmekte zorlanan, içe dönük kişilerde daha sık karşılaşılır. Çünkü duygularımızı ifade edemediğimiz durumlarda, bizim yerimize bedenimiz konuşmaya başlar. Yani sözel ifadelerin yerini bedensel ifadeler alır.

Maskelenmiş depresyonun tanısı, çoğu zaman başka tıbbi durumları dışlamak ve semptomları detaylı bir şekilde değerlendirmek yoluyla yapılır. Bu nedenle, hastaların birincil bakım sağlayıcılarına doğru bilgi vermesi ve hissettikleri semptomları açıkça ifade etmesi önemlidir. Tanı konulduğunda, tedavi süreci, psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisini içerebilir.

Etiketler

PsikoterapiAnksiyeteDepresyon tedavisiDepresyon belirtileriYeme bozukluğuPsikologTerapi ruh sağlığıMaskeli depresyonKronik depresyonPsikosomatikAnhedoniUyku bozukluğu tedavisiTssb

Yazar Hakkında

Psk. Meltem Çolak

Psk. Meltem Çolak

2020 yılında başladığım psikoloji lisans eğitimimi 3 yılda yüksek onur derecesi ile bitirdim. Lisans eğitimimin 2. yılında İstanbul Üniversitesi İTF Nöroloji ABD Klinik Nöropsikoloji Laboratuvarında gönüllü olarak 5 ay staj yaptım. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır