Maske eskizi

İnsanlar sosyal hayat içinde maskeleri ile dolaştığı için neyi neden yaptıklarını kestirebilmek günden güne zorlaşıyor. Bazen kaç maskesi olduğuna şaşırdığımız insanlar da hayatımızda karşımıza çıkıyor. Bu maskeler öfkeli,manipülatif,şüpheci,drama seven,yansıtmacı tarzda olabiliyor.

Maske eskizi

Bir insanın çok sayıda maskesi olabilir. Evde ,işte ve sosyal hayatta böylece kendini ortalamlara uyarlamaya çalışır.

Biliyorsunuz ki maske; gerçek sureti gizleyen bir araç. Psikolojide de bu minvalde kullanılıyor bu terim. Öfkeli bir yüzüyle toplumda dolaşan bir birey güçlü mü sizce? Ben olmadığını düşüyorum aksine güçsüzlüğü saklama, sabrının tükenmiş olduğu, duygularını kontrol edemediği, geçmişte çok kırıldığını düşündürtüyor bana.Şüphe maskesi takan biri bana çok kandırılmış,çok güvensiz ; travmaları varmış ve atlatamamış gibi görünüyor. Suçlama maskesi takan birey ,kendini akladığı, kendisiyle barışık olmadığı ,insanları yönetme gereği olan biri izlenimi veriyor mesela bana. Çok güvensiz bir maske o kişinin de güvenilmez olabileceğini ya da bir ilişkisel aldatma olayını düşündürüyor bana. Sürekli sivri bir dil kullanan insanlar, sanki herkes onlarla savaşta ve onu alt edecekler o yüzden kendimi korumalı ve hatta saldırıda olmalıyım  gibi bir düşüncede hissettiriyor beni.

 

Toplumsal yaşamda birey olmak böyle zorlaşırken bu zor insanlarla mücadelede onların manipülatif oyunlarına ve art niyetli tuzaklarına düşmemeyi unutmayın lütfen. Sadece iyilerle olmak olmaz,kötülerden de sakınmak lazım.

 

Silahların sessizlik,mesafe,özel hayatını kendine saklama,yalnız kalmama ve sınırların; kolay gelsin..

Bu makale 8 Mayıs 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu

Merhaba, kıymetli danışan;
29.08.1989’da Antakya’da doğdum, ilköğretimimi Serinyol'da, Ortaöğretimimi Antakya'da tamamladım, lisansımı Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde, Yüksek Lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler’de tamamladım.

10 yıldır terapilerimi şevkle ve faydalı olma umuduyla sürdürüyorum. 8 yıl İstanbul'da çeşitli terapi merkezlerinde çalıştım, 2 yıldır Antakya'da psikolojik danışma merkezinde çalışıyorum. Uzmanlık alanlarım çocuk, ergen, yetişkin, çift-evlilik, aile, emdr, kariyer, oyun terapisi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu terapileri..

 

Terapi sizin için ne ifade ediyor diye bir soru olsa; sağaltım, paylaşım ve katarsis derim..

Etiketler
maske eskizi
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Uzm. Psk. Dan. Metin Hamurcu
Hatay - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube