Doktorsitesi.com

Mantar et tadında

Uzm. Dyt. Zehra Bora
Uzm. Dyt. Zehra Bora
25 Ocak 20165268 görüntülenme
Randevu Al
Mantar et tadında

Mantar: 

Onu hemen hemen mutfağımızda hazırladığımız tüm yemeklerde kullanıyoruz. Bazen tek başına yiyoruz bazen çorbalarımıza bazen salatalarımıza bazen de et yemeklerimize koyarak yemeklerimizi  lezzetlendiriyoruz. Tahmin ettiğiniz üzere mantardan bahsediyorum. Acaba kendisi hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Gelin ben size biraz da onun yararlarından ve onu birçok besinden ayıran özelliklerinden bahsedeyim. En başta belirtmek isterim ki mantarın % 90'ınını su ihtiva etmekte. 1 su bardağı doğranmış miktarında 15 kalori bulunmakta. Ve içeriğinde B grubu vitaminleri (riboflavin, niasin, pantotenik asit), fosfor, bakır, çinko, potasyum ve selenyum gibi mineralleri ihtiva etmekte. Riboflavindenzengin olan mantar üzerinde yapılan bir çalışma günlük 1 kasemantar tüketiminin migren ağrılarını azaltabildiğini göstermiş. Yine niasin kaynağı olmasıyla da homosistein seviyelerini dengeleyerek, mantarın kalp hastalıklarına yatkınlığı azaltabilmekte olduğu saptanmış. 

Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry dergisinde yapılan bir çalışmada da niasinden zengin olan mantar türlerinin Alzheimer ve yaşa bağlı bilişsel becerilerin azalmasını önleyebildiği gözlenmiş. American ChemicalSociety’nin yaptığı son çalışmalar ‘L-ergotionin’ isimli güçlü bir antioksidanın en yüksek kapasiteli olarak sayılabilen tavuk ciğeri ve buğday özünden sonra en fazla Kriminimantarlarında bulunduğu gözlenmiş.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan çinkodan zengin olan mantarların da yara iyileşmesi, sağlıklı hücre bölünmesinin sağlanmasında etkili olabileceği savunulmakta. 

Mantar hakkında son olarak belirtmek istediğim, mantar satın alırken sıkı dokulu, temiz ve tombul olanlarını tercih etmeniz konusunda. Pörsümüş, üzerinde yumuşak dokular oluşmuş olanlardan uzak durun. Açık kremrengi, beyaza yakın olanları tercih edin. Ve beslenmenize her daim dahil edin.

Etiketler

SebzeDiyetisyenBeslenme ve diyet uzmanıSağlıklı beslenme nasıl yapılmalıBeslenmeZayıflamaObeziteMantarMantar hakkında bilinmesi gerekenler

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Zehra Bora

Uzm. Dyt. Zehra Bora

6 Ocak 1986 tarihinde İstanbul'da doğdum.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır