Liposuction (yağ alma)

Liposuction (yağ alma)

Liposuction deri yüzeyinin hemen altından inatçı yağ birikimlerinin cerrahi olarak ince kanüller yardımıyla (-) basınç altında (vakumla) alınmasıdır. Liposuction genel bir zayıflama değil, vücudun belli bir bölgesini şekillendirme, estetik bir hale sokma işlemidir. Vücudunda orantısızlık olan, ( örneğin üst bedeni ince, bacak-kalça-basen bölümü kalın ) kişiler için idealdir. Liposuction ile vücut şekillendirmenin başarısındaki sır, bu teknikle emilen yağlarla birlikte yağ hücreleri ve yağ reseptörlerinin bir kısmının (%50 civarı) alınması böylece bu bölgelere eskisi gibi aşırı yağ toplanamamasında yatmaktadır. Kilo alındıkça yağ hücrelerinin sayısı artmaz, sadece hücrelerin yağ içerikleri ile birlikte hacimleri artar. Liposuction ile yağ çekildiğinde bu bölgedeki hücrelerin sayısı azaltılır.Dolayısıyla o bölgelere bir daha eskisi kadar yağ toplanamaz.
Bu konuda kullanılan bazı terimlerin sözlük anlamı
Liposhaping = Yağların şekillendirilmesi
Bodyshaping = Vücut şekillendirilmesi
Bodysculpturing = Vücudun artistik heykeltraşlığı
Bodycontouring = Vücudun konturlarının düzeltilmesi
Yukarıdaki bütün terimleri içeren bu şekillendirme işlemi liposuction tekniği uygulanarak yapılır.

Kim "Liposuction" adayıdır?

"Liposuction" için en iyi adaylar, göreceli olarak normal kilolu fakat belirli bölgelerde yağ fazlaları olan kişilerdir. Deri elastikiyetinin iyi olması, yağ alındıktan sonra bollaşan derinin yeni kontura kolaylıkla uyum sağlamasına yardımcı olur (sarkık deri vücudunuzun yeni konturlarına göre iyi uyum sağlamaz ve cerrahi ek girişimlerle fazla derinin alınmasını gerektirir. Bu prosedür görünür izler bırakabilir) Estetik cerrahınız duruma göre size liposuction yerine veya onunla birlikte deri ve yağ dokusunun kesilerek çıkarıldığı bir ameliyat da önerebilir (Dermolipektomi)."Liposuction" için kesin yaş sınırı yoktur.. Hastanın fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinde gerçekçi olması gerekir.. "Liposuction" yapılacak yerde hasta yakın zamanda cerrahi girişim geçirmişse, o bölgede kan dolaşımı bozuksa, veya hastanın akciğer veya kalp rahatsızlığı varsa girişimden vazgeçilmelidir.

"Liposuction" işleminin faydaları nelerdir ?
Diyet ve spor yapma ile veremediğiniz, dirençli bölgelerinizde ki yağlardan kurtulmanızı sağlar. Bu da size daha özgür hareket imkanı ve güven sağlar. Kıyafet seçiminizi özgürce yapma imkanı verir. "Liposuction" imajınızı ve kendinize güveninizi olumlu etkiler, fakat imajınızı tam ideale ulaştıramayabilir veya diğer insanların size bakışını değiştirmeyebilir.

"Liposuction" vücudun hangi bölgelerine uygulanabilir ?

Boyun altı bölgesinden, ayak bileğine kadar hemen her bölgeye uygulanabilir. En sık kadınlarda basen, kalça , göbek bölgelerine uygulanırken, erkeklerde bel, boyun altı ve göbek bölgelerine uygulanmaktadır. Sadece çok sarkmış, cilt elastikiyeti tamamen kaybolmuş dokularda ve beklentisi gerçekçi olmayan bireylerde uygulanmaması önerilir.

Liposuction nasıl yapılıyor?

Liposuction işlemi yapılacak bölgelere özel bir solüsyon yapılarak (ıslak teknik), yağların daha kolay alınması ve kanamanın en az düzeyde olması sağlanır. Belli olmayacak şekilde 1 cm'lik kesi yapılır ve buradan ince kanüllerle girilerek, (-) basınç altında fazla yağlar alınırak vücut ideal konturuna ulaşılır. İyi sonuç alınması için en az iki ayrı noktadan girilmesi gerekir. Liposuction yapılacak bölgeye operasyon öncesi özel kalemlerle işaretleme ve çizimler yapılır. Bir seansta en fazla 3-4 kilo pür (saf) yağ alınır, daha fazlası riskleri de beraberinde taşır. Aynı seansta çeşitli bölgelerde ( örneğin : hem karın, hem mide üstü, hem basen bölgesi hem de bacak bölgesinde ) liposuction uygulanabilir. Küçük alanlarda lokal anestezi yöntemi kullanılarak özel şırıngalarla gerçekleştirilebilir.

Alınan Yağlar atılıyor mu?

Vücut şekillendirmelerdeki son gelişmelerden biri de, liposuction'da alınan yağların vücutta birçok kırışık ve çöküklük olan veya yağ eksikliği olan bölgelere doldurulmasıdır.Dudak kalınlaştırma da bu şekilde yapılabilir. Böyle bir uygulama yapılacağı zaman, alınan yağlar enjektörde toplanır..Yağların içindeki sıvıları süzüldükten sonra da, salt yağ kısmı küçük enjektörler yardımıyla istenen yere uygulanır (lipofilling).

Ameliyat ne kadar sürüyor?

Hastanede kalmam gerekir mi? Anestezi tipi nedir ? Op. Dr. Ömer Buhşem : Ameliyat, lokal müdahale yapılırsa 1-2 saat, genel anestezi altında ise 2-3 saat sürebilir. Sağlık durumu, vücut alanı ve cerrahi prosedür göz önüne alınarak cerrahınızın önerisine göre ayaktan tedavi merkezinde out-patient olarak veya hastaneye yatarak ameliyat edilebilirsiniz. Liposuction, tedavi edilecek bölgenin uyuşturulduğu lokal anestezi ve sedasyonel anestezi altında veya genel anestezi ile yapılabilir. Anestezi uygulamasından önce gerginliği yatıştırmak için medikasyon verilir. Sedatif (yatıştırıcı) lokal anestezik ameliyat esnasında rahat olmanızı sağlayacaktır. Ameliyat eğer geniş bir alanda planlanıyorsa veya çok sayıda yerde yapılacaksa tüm ameliyat boyunca uyuyacağınız genel anestezi uygun olacaktır. Lokal anestezi altında yapılan müdahale sonrası 1-2 saat içinde eve gidebilirsiniz. Genel anestezi altında müdahale olmuşsanız, bir gün hastanede kalmanız gerekebilir.

Kaç seans gerekir ?

Vakaların çoğunda tek seans yeterli olur.Eğer alınacak yağ miktarı 4 kilodan fazla ise ve farklı bölgeden de almak gerekiyorsa aynı hafta içinde 2. seans yapılabilir. Ancak aynı bölgeden daha fazla yağ alınması gerektiğinde ortalama 40 gün beklemek doğru olacaktır.

Riskler nelerdir? Tehlikesi var mı?

"Liposuction" normalde, hastalar iyi seçildiği, operasyon ekipmanları yeterli ve doktorunuz estetik-plastik cerrah ise güvenli bir işlemdir. Yine de Liposuction cerrahi bir prosedürdür ve kanama, enfeksiyon, sıvı birikimi (drene edilmesi gerekir), deri yaralanması ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Diğer ameliyatlarda geçerli olan riskler burada da geçerlidir. Bunlara ilaveten çok fazla miktarda yağ alınırsa, deri düzensizlikleri veya dalgalanma gibi estetik komplikasyonlar çok nadiren de yağ embolisi görülebilir. Ancak ameliyat sonrası LPG kullanımı ile deri çöküklükleri problem olmaktan çıkmıştır. Komplikasyonlar sık değildir ve birçok hasta sonuçlardan mutludur. "Liposuction" sonucu kalan skarlar küçüktür iyi gizlenmiştir. Güneşe maruz kalındığında kalıcı olabilen pigmentasyon değişiklikleri (kahverengi noktalar) gibi sorunlar olabilir. Asimetri (eşit olmayan kontur veya biçim) bazen ikinci bir prosedür gerektirebilir.

Liposuction sonrası neler olur ?

Cerrahi sonrası bir kaç gün ağrı kesicilere cevap veren çok hafif ağrı olabilir. Morluk ( ekimoz ) nadiren oluşur. Çok hassas cilde sahip kişilerde bazen hafif bir şekilde olsa da bir hafta içinde geçer. 1-3 hafta içinde kaybolan şişlik, karıncalanma ve yanma olabilir, yürüyüşler bu şikayetlerin çabuk kaybolmasına yardımcı olur. 5-10 gün içinde dikişler alınır. Ödemlerin tamamen kaybolması ve ideal vücut hatlarının oluşması 3-6 hafta zaman alacaktır. Bu süreçte ameliyat sonrası düzensizliklerin önlenebilmesi için tamamlayıcı olarak LPG uygulaması da önerilir. LPG, ödemlerin daha çabuk geçmesini sağlar, düzensizlikleri yok eder ve iyileşmeyi çabuklaştırır. Aynı zamanda selülitlerin kaybolması ve cildin elastikiyetinin arttırılması da sağlanmış olur. Liposuction sonrası, bölgeye bir bandaj yapılır, bu bandaj bir gün sonra çıkartılır. Ayrıca operasyon bölgesine uygun özel bir korse giyilmesi gerekir. Ortalama 3-6 hafta boyunca kullanılan bu korse özel ve ince bir materyalden yapıldığı için günlük hayatı olumsuz etkilemez, üzerine giyilen kıyafetlerden belli olmaz. Operasyon sonrası kişi hemen normal yaşamına devam edebilir, fakat 2-4 hafta ağır aktiviteden sakınılmalıdır. Aynı gün yoğun dikkat gerektiren işlerle uğraşması ve araç kullanması önerilmez. İşe ne zaman başlanacağını yapılan ameliyatın büyüklüğü, hastanın nasıl hissettiği ve doktorun önerileri belirler.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ömer Buhşem

Op. Dr. Ömer BUHŞEM, 1967 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.  İhtisasına ise, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik Rekonstrüktif Cerrahi eğitimine başladı, ancak öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle Estetik-Plastik Cerrahi, El Cerrahisi, Çene Cerrahisi ve Yanık alanlarında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim alarak 2000 yılında Estetik Cerrahi uzmanı ünvanını aldı.  Konur Hastanesindeki SSK anlaşmalı El Cerrahisi ve Plastık Cerrahi çalışmarının ardından 2001 yılında D'estetica Estetik ve Lazer Kliniği'ni kurmuş, Avrupa ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dernekleri üyesidir. İyi derecede İngilizce bilmektedir, evli ve bir kız çocuk babasıdır. Op. ...

Etiketler
Liposuction (yağ alma)
Op. Dr. Ömer Buhşem
Op. Dr. Ömer Buhşem
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube