Lenfödem ve beslenme

Lenfödem ve beslenme

1. Bilinen Yanlış Beslenme :

Lenfödemli kişiler özellikle ne yemeli?, hangi besin türlerinden uzak durmalı? konusunda toplumda birçok yanlış inanış vardır. Özellikle lenfödeme özgü, ödemi indirecek herhangi bir beslenme programının olmadığını söylemek gerekir.

Lenfödem, bilindiği gibi doku arasında proteinden zengin sıvının birikmesidir. Bu bilgiden yola çıkan birçok hasta hiçbir şekilde PROTEİN almamaları ve daha az su tüketmeleri gerektiğini ilişkin yanlış bir inanış vardır.

--- PROTEİN; proteini ne kadar az alırsam lenf sıvısındaki protein miktarı az olur düşüncesi son derece YANLIŞTIR.Tam aksine günlük protein alımının kısıtlanması ödemi kontrol atlına almaz, aksine ödemi daha çok arttırır. Çünkü vücut gerekli olan protein ihtiyacını kas ve dokulardan almaya başlar. Bunun sonucunda konnektif doku zayıflar ve ödem daha çok artar. Ayrıca Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapideki egzersizlerin ödemi boşaltma üzerine etkisi azalır.

--- SU; yeterli su alımı vücuttaki sıvı oranını dengede tutar ve atık maddelerin vücuttan aılmasını sağlar. Günlük ihtiyacımızdan daha az su tüketirsek proteinden zengin ödem, vücudun diğer bölümlerinden daha çok sıvıyı bulunduğu yere çekmeye çalışacak bu da ödemde artışa neden olur.

***Ayrıca bu tarz diyetler İmmün sistemini zayıflatır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması lenfödemde özellikle DİKKAT!!! etmemiz gereken enfeksiyona karşı hassasiyeti arttırır.

TÜM KRONİK HASTALIKLARDA OLDUĞU GİBİ LENFÖDEMDE DE BİLİNÇSİZ BESLENME PLANLARI YAPMAMALIYIZ....

2. Dikkat Etmeniz Gerekenler:

--- SODYUM: Hücre dışı sıvıda bulunan sodyum, besinlerin hücrelere aşınmasında oldukça önemlidir. fakat fazla sodyum tüketimi sıvı tutarak genel ödeme neden olur. günlük diyetimizde tuza dikkat etmeliyiz.

---- KAFEİN-ALKOL: Doğal diüretik (idrar söktürücü) olan maddeler, böbreklerde daha çok idrar oluşmasını uyararak vücuttaki sıvı miktarının azalmasına neden olur. bu yüzden lenfödem hasaları Kafein içeren maddeleri ( çay,kahve, çikolata, asitli içecekler) ve alkolü daha az tüketmelidir.

--- Ayrıca kilo kontrolü çok önemlidir. Aşırı yağlı yiyecekler ve yüksek kalorili besinler kısıtlanmalıdır.

3.Önemli Besinler:

Günlük alınması gereken besinlere dikkat etmekle birlikte Lenfödemli hastalar özellikle;

--- B komlex vitaminler ---Vitamin C: kollajen yapımı için,

---Vitamin A: hücre gelişimini arttırmak için, ---ÇİNKO: yaraların iyileşmesi için, dikkatle almaları gereken vitaminlerdir.

Günlük yeterli protein ve vitaminler (1.25-2 gr/kg), yeterli kalori miktarı (30-35 gr/kg), yeterli su tüketimi(30 ml/kg) ile yapılan sağlıklı beslenme planı ideal kilo kontrolünün yanı sıra vücudun immün sistemini korur bu da enfeksiyonları önlemede ve tedavi etmede yardımcı olur...

Bu makale 27 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Lenfödem ve gebelik
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube