Lazerle akne (sivilce) tedavisi

Lazerle akne (sivilce) tedavisi

Toplumun %80 ‘nini etkileyen sivilcede,  antibiyotiklere direnç gelişmesi ve isotretinoin kullanımının bazı hastalarda yan etki yapması nedeniyle alternatif tedaviler aranmaktadır.  Ayrıca sivilcenin tekrara yatkın bir hastalık olması nedeni ile değişik tedavilere gereksinim duyulmaktadır. Lazerle sivilce tedavileri alternatif bir yöntem olarak düşünülebilir. Lazerle akne tedavisinin etki mekanizmaları:

Propionibacterium acnes bakterisinde bulunan porfirin maddesinin görünür ışık enerjisini direk emilimi:

Sivilceler iltihapsız ( komedon) ve iltihaplı (papül, püstül ve nodülokistler) elemanlardan oluşur. İltihaplı sivilce oluşmasında başlıca nedenlerden biri normalde deride yaşayan ve yağ kanallarında bulunan P. acnes bakterisidir. P. acnes porfirin adı verilen bir madde üretir.  Bakterilerdeki  porfirin maddesi ışık enerjisini emer. Bunun sonucunda toksik oksijen radikalleri salınarak, bakteri tahrip olur. 

Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:

UVA/UVB

Mavi ışık tedavisi (Blue-Light ):

Kırmızı ışık ve mavi ışık kombinasyonu

IPL

KTP lazer

PDL lazer

Yağ bezlerinin ısı ile hasarlanması:

Bu yöntemde, deride hasar yapmadan deri altındaki yağ bezleri ısınarak tahrip olur. Gerileyen yağ kanalları sonucunda sivilceler uzun süreli iyileşme dönemine girer.

Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:

Fotodinamik tedavi:

1450 nm diode lazer 

1540 nm Er: Glass lazer.

Radyofrekans tedavisi

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Güneş Ertürk

Uzm. Dr. Güneş ERTÜRK, lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamış ve 1996 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Kadıköy Şifa Hastanesi ve İstanbul Memorial Hastanesi'nde Dermatoloji Uzmanı olarak görev yapmış olan Uzm. Dr. Güneş ERTÜRK, 2000 yılında ABD, New York - Mount Sinai Tıp Fakültesi Dermato - Surgery departmanında mesleki çalışmalar yapmıştır.

Klinik dermatoloji, lazer dermatoloji ve kozmetik dermatoloji ile yoğun olarak ilgilenen Uzm. Dr. Güneş ERTÜRK, mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Cilt
Uzm. Dr. Güneş Ertürk
Uzm. Dr. Güneş Ertürk
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube