Lazerle akne (sivilce) tedavisi

Uzm. Dr. Güneş Ertürk
Uzm. Dr. Güneş Ertürk
1 Mayıs 2009943 görüntülenme
Randevu Al
Lazerle akne (sivilce) tedavisi

Toplumun %80 ‘nini etkileyen sivilcede,  antibiyotiklere direnç gelişmesi ve isotretinoin kullanımının bazı hastalarda yan etki yapması nedeniyle alternatif tedaviler aranmaktadır.  Ayrıca sivilcenin tekrara yatkın bir hastalık olması nedeni ile değişik tedavilere gereksinim duyulmaktadır. Lazerle sivilce tedavileri alternatif bir yöntem olarak düşünülebilir. Lazerle akne tedavisinin etki mekanizmaları:

Propionibacterium acnes bakterisinde bulunan porfirin maddesinin görünür ışık enerjisini direk emilimi:

Sivilceler iltihapsız ( komedon) ve iltihaplı (papül, püstül ve nodülokistler) elemanlardan oluşur. İltihaplı sivilce oluşmasında başlıca nedenlerden biri normalde deride yaşayan ve yağ kanallarında bulunan P. acnes bakterisidir. P. acnes porfirin adı verilen bir madde üretir.  Bakterilerdeki  porfirin maddesi ışık enerjisini emer. Bunun sonucunda toksik oksijen radikalleri salınarak, bakteri tahrip olur. 

Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:

UVA/UVB

Mavi ışık tedavisi (Blue-Light ):

Kırmızı ışık ve mavi ışık kombinasyonu

IPL

KTP lazer

PDL lazer

Yağ bezlerinin ısı ile hasarlanması:

Bu yöntemde, deride hasar yapmadan deri altındaki yağ bezleri ısınarak tahrip olur. Gerileyen yağ kanalları sonucunda sivilceler uzun süreli iyileşme dönemine girer.

Bu şekilde etkili lazer ve ışık sistemleri:

Fotodinamik tedavi:

1450 nm diode lazer 

1540 nm Er: Glass lazer.

Radyofrekans tedavisi

Etiketler

CiltAkneSoymaPorfirinKomedon

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Güneş Ertürk

Uzm. Dr. Güneş Ertürk

Uzm. Dr. Güneş ERTÜRK, lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamış ve 1996 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır