Lazer ve kıl dönmesi

Lazer ve kıl dönmesi

Kıl dönmesi ya da Pilonidal sinüs hastalığı, çevreden özellikle sırt, ense ve gluteal bölgeden gelen kılların, kuyruk sokumu derinliğine girerek oluşturduğu bir hastalıktır. Daha çok 16-25 yaşları arasında görülür.

Risk Faktörleri:

Sürekli oturma (özellikle bilgisayar başında ve şöforlerde)

Şişmanlık (fastfood tipi beslenme)

Aşırı kıllı olma hali (genetik özellik, epilasyon yardımcı olur)

Kıl dönmesi tedavisinde amaç, cilt altına giren kılları ve kılların yerleştiği kapsül adı verilen zarın çıkartılmasından ibarettir. Bu nedenle ameliyatsız tedaviler ile yapılan kılları çıkarma işlemi yeterli olmamakta, kıl yumağı kapsülün içinin temizlenip kimyasal maddelerle duvarlarını birbirine yapıştırarak iyileştirme uğraşları ise kısmen başarılı olmaktadır. Dünya genelinde çok sayıda kıl dönmesi ameliyatı vardır ve bu tekniklerin hiçbirinin bir diğerine aşırı bir üstünlüğü yoktur. Uygulanacak cerrahi teknik hastadan hastaya değişebilir ve bunun kararını ameliyatı gerçekleştirecek cerrah hastanın ve lezyonun durumuna göre verir.

Bununla beraber teknolojideki ilerlemeler sonucunda bazı hastalıkların tedaviside hızla değişmektedir. Anal bölgenin hastalıklarında eski cerrahi teknikler yavaş yavaş terkedilmekte ve cerrahların aklına “hastada nasıl daha az yara izi bırakabiliriz ve hastayı normal hayatına daha kısa sürede nasıl döndürebiliriz “sorusu akla gelmektedir. Lazer tedavisi bu şekilde düşünen cerrahlar ve bu beklentileri olan hastalar için çok iyi bir alternatif tedavi yöntemidir.

Kıl dönmesinde Lazer ve Mikrosinüzektomi tekniği:

Ülkemizde on sekiz yaşına kadar her birey yasal olarak çocuk sayılmaktadır, yani Çocuk cerrahları 18 yaşına kadar olan bireylerin tedavi ve ameliyatlarını üstlenmektedirler. Kıl dönmesi, anal fistül ve hemoroid gibi anal bölge hastalıkları çocuklarda hiç de nadir değildir. Özellikle 13-18 yaşlarında oldukça sık gördüğümüz kıl dönmesi hastalığının ve daha küçük yaştaki çocuklarda görülen anal fistüllerin tedavisinde Lazer tedavisi uygun hastalarda ilk seçenek olarak kullanılabilir. Lazerden fayda görmeyen kıl dönmesi hastalarında ise mikrosinüzektomi tekniği uygun bir seçenektir. Bu teknikte lokal anestezi ile sinüsün olduğu alana 1-2 cm arasında bir kesi yapıldıktan sonra cilt altında biriken kıl ve tüyler önce temizlenmekte daha sonra kapsül komple çıkarılmaktadır. Bu iki tekniğinde avantajları; sadece genel değil lokal anestezi ile de yapılabilmesi, hastanede yatma, iş gücü kaybı gibi sorunların daha az yaşanması ve hastanın aynı gün evine, işine veya okuluna dönebilmesi ve kozmetik görünümün iyi olması şeklinde sıralanabilir.

Bu makale 29 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erdal Türk

Prof. Dr. Erdal TÜRK, 20 Nisan 1974 yılında Çorum'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Çorum Devlet Hastanesi, Ordu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Denizli Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Doç. Dr. Erdal TÜRK, daha sonra İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medical Park Hastanesi'nde hasta kabulüne başlamış 2014 yılında Trabzon'da birinci basamak yazılı sınavı, yine 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde sözlü sınavını başarıyla tamamlamış ve ''Türkiye Çocuk Cerrahisi Yeterlilik Belgesini'' almıştır.  Prof. Dr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Prof. Dr. Erdal Türk
Prof. Dr. Erdal Türk
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube