Meatal stenoz nedir ve tedavileri nelerdir

Meatal stenoz nedir ve tedavileri nelerdir

Sünnet edilmiş hastaların yaklaşık %9-10’unda görülebilen kazanılmış bir hastalıktır. Eğer bu darlık 5 Fr (yaklaşık 2 mm) ve altında kabul edilecek olursa sünnet edilmişlerde bu oran %20’lere bile çıkabilir. Meatal stenozlu çocuklar, tipik olarak ince ve yukarı doğru işeme, idrarı gerekli hedefe yönlendirememe, nadir olarak idrar yaparken yanma hissi, acil, sık ve uzamış süreyle idrar yapma gibi şikayetlerle başvururlar. Ayrıca zaman zaman külotta kan lekeleride görülebilir.

Nasıl ve Neden oluşur:

Henüz tuvalet eğitimi almamış çocuklarda idrar çıkış deliği (mea) sürekli olarak idrarla temas halindedir. Bu durum, nemli ve ıslak beze sürtünmeye bağlı olarak mekanik travmaya ve amonyak dermatiti ile meada inflamasyona neden olur. Üretranın uç kısmında hassas epitel tabakasının kaybı, daha sonra meanın, ön yüzünde epitelyal tabakanın birleşmesine yol açarak, penis başında dar bir açıklık şeklinde kalmasına neden olur. Sünnetsiz çocuklarda bu durum çok nadir olduğu için, sünnetin meatal stenoz için en önemli faktör olduğuna inanılmaktadır.

Meatal Stenozun Diğer Nedenleri:

Geçirilmiş hipospadias ameliyatları

Travma

Uzamış kateterizasyon

Balanitis xerotica obliterans (BXO): Glans penise beyazımsı renk değişikliği ve kuru bir görünüm veren sıra dışı bir durum. Bu hastaların en az %20’sinde meatal stenoz görülür.

Meatal stenozun tedavisi cerrahidir (meatotomi ve meatoplasti). Cerrahi sonrası prognoz mükemmeldir. İdrar akışının yönü cerrahi sonrası düzelir. Bu ameliyatlarda mortalite yoktur, ancak çok nadiren de olsa kanama, enfeksiyon ve meanın tekrar daralması (nüks) görülbilir. Ameliyattan sonrada şikayetler devam ediyorsa (idrar yapmada ağrı veya kesik kesik idrar yapma gibi), altta yatan bir işeme disfonksiyonu akılda tutulmalıdır. Böyle bir durumda metotomi ve meatoplasti bu şikayetleri geriletmez.

Bu makale 18 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erdal Türk

Prof. Dr. Erdal TÜRK, 20 Nisan 1974 yılında Çorum'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Çocuk Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Çorum Devlet Hastanesi, Ordu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Denizli Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Doç. Dr. Erdal TÜRK, daha sonra İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medical Park Hastanesi'nde hasta kabulüne başlamış 2014 yılında Trabzon'da birinci basamak yazılı sınavı, yine 2014 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde sözlü sınavını başarıyla tamamlamış ve ''Türkiye Çocuk Cerrahisi Yeterlilik Belgesini'' almıştır.  Prof. Dr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Stenoz
Prof. Dr. Erdal Türk
Prof. Dr. Erdal Türk
İzmir - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube