Lazer ile akne (sivilce) iz tedavileri

Uzm. Dr. Güneş Ertürk
Uzm. Dr. Güneş Ertürk
1 Mayıs 20091799 görüntülenme
Randevu Al
Lazer ile akne (sivilce) iz tedavileri

Lazer ile cilt yenileme yöntemi kullanılarak derin ve yüzeysel izler hafifletilebilir. Sivilce izlerinin tedavisinde kullanılan lazer yöntemi ikiye ayrılır.

 1.Cildi soyarak yenileyen lazerler (ablative laser) ile sivilce - akne izi tedavisi

 Ablative  laserler derinin üst tabakasını soyarak etkili olurlar. Ayrıca derideki kollajenin yapımını uyardıkları düşünülmektedir. Derinin yenilenmesi ile sivilce izleri azaltılmaktadır.Bu amaçla :

CO2 lazer  

Erbium (YAG) lazer kullanılır.

 Diğer soyma yöntemlerine göre (dermabrazyon, kimyasal peeling - soyma) üstünlüğü, lazer ile soyma derinliğini kontrol edebilmenin mümkün olmasıdır.  Diğer soyma tekniklerinde  derinin alt tabakalarına kontrollü bir şekilde inmek daha zordur. Bunun dışında dermabrazyon yöntemindeki etkiler, operasyon öncesi ve sonrası bakım ve yan etkiler aşağı yukarı aynıdır.

Lazer ile cilt yenileme isotretinoin kullananlarda ve kullanım bittikten sonra 6 ay içerisinde tedavi olarak kullanılamaz. Aktif sivilcelerin olduğu dönemde lazer tedavisi uygulanmamalıdır. Sivilcelerin çoğalmasına neden olabilir.

Lazer ile cilt soyma işlemi de koyu tenli kişilerde risklidir. Deride soyulan bölgelerde renk koyulaşması veya açılması olabilir. Bu yüzden yaz aylarında yapılmamalı, güneşten korunmaya özen gösterilmelidir.

Lazer ile cilt yenileme işleminden sonra cilt kızarır ve şişer. Bu iyileşme döneminde doktorunuz size iyileşmeyi kolaylaştıran merhemler ve bandajlar  önerecektir. Lazer ile cilt yenileme sonrasındaki kızarıklık birkaç ay devam edebilir. Lazer tedavisinden sonra uzun süre güneşten kaçınmalıdır. Ayrıca günlük olarak güneşten koruyucu krem özenle kullanılmalıdır.

 Lazerin yan etkileri  arasında , derin izler, koyu veya açık renkli lekelenme infeksiyon, Herpes virüs infeksiyonunda yayılma sayılabilir.

 2. Cildi soymadan yenileyen lazerler (non-ablative laser) ile sivilce - akne izi tedavisi

 Bu yöntemde kullanılan lazerler üst deriyi soymadan, derinin alt tabakalarını etkileyerek sivilce izi tedavi etmektedirler. Kollajenin ısınmasını sağlayarak cildi gerdikleri böylece sivilce izlerinin azaldığı düşünülmektedir. Ofis şartlarında uygulanabilen bu yöntemler çok yenidir.

 Cildi soymadan yenileyen lazerler

IPL

Fraksyonel lazer

1450-nm diode lazer

1540 nm Erbium: Glass lazer

1320 mn Nd: YAG lazer

Pulsed –dye lazer (585-595 nm)

Q-switched 1064 nm Nd:YAG lazer

Long pulsed 1064 nm Nd:YAG lazer

LED

 Cildi soymadan yenileyen lazer olmayan sistemler

Plasma

Radyofrekans

Bu lazer uygulamaları ile sivilce izlerinde %30-70 azalma olduğu belirtilmiştir.  Akne ( sivilce ) iz tedavileri 2-4 hafta aralıklarla ortama 5 seans yapılmalıdır.

Etiketler

SivilceİzCiltAkneSoymaSivilceleri lazer ileSivilce lazer

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Güneş Ertürk

Uzm. Dr. Güneş Ertürk

Uzm. Dr. Güneş ERTÜRK, lisans öncesi eğitimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamış ve 1996 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır