LAPAROSKOPİ (KAPALI AMELİYAT) NEDİR? NASIL YAPILIR?


LAPAROSKOPİ (KAPALI AMELİYAT)
Laparoskopi (halk arasındaki adıyla kapalı ameliyat), karın içine ışıklı bir cihaz (teleskop) kullanılarak bakılması ve bu yolla yapılan ameliyatları kapsar. Laparoskopide kullanılan teleskop karın içi organların daha net ve büyüteçle bakıyormuş gibi daha ayrıntılı görülmesini sağlar. Kadın Doğum pratiğinde laparoskopinin çok geniş bir kullanım alanı vardır. En sık dış gebeliğin tedavisinde, kist-myom çıkarılmasında, rahim ve/veya tüp-yumurtalıkların alınmasında, tüplerin bağlanmasında, endometriozis-çikolata kisti tedavisinde kullanılır. Ayrıca kronik ağrı ve infertilitenin (kısırlık) tanı ve tedavisinde de kullanılır.
Laparoskopinin açık ameliyata göre pek çok avantajı vardır. Ameliyatta daha az kan kaybı olur. Kapalı ameliyat olduğundan enfeksiyon riski daha azdır. Yara iyileşmesi daha hızlıdır, ağrı daha azdır. Hastanede kalış süresi daha azdır. Karındaki kesiler daha küçük olduğundan kozmetik açıdan daha iyidir. Daha az iz bırakır. Ameliyat sonrası karın içi yapışıklık daha az olur. Bu da hastanın sonraki muhtemel ameliyatlarında kolaylık sağlar.
LAPAROSKOPİ NASIL YAPILIR?
Laparoskopi genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle en az 8 saat öncesinden aç kalınması gerekir. Ameliyata başlamadan önce karın cildi ilaçlarla silinerek temizlenir. Göbek hizasında yaklaşık 1 cm genişliğinde bir kesi yapılarak özel bir gazla (karbondioksit) karın içi şişirilir. Böylece aletlerin rahat hareket edeceği ve cerrahinin yapılacağı görüntüsü güzel geniş bir alan oluşturulur. Daha sonra kamera ve ışık kaynağı içeren bir cihaz bu ilk kesiden yerleştirilir. Karın içi görülüp değerlendirildikten sonra, yapılacak ameliyatın tipine göre yan kısımlardan 2 veya 3 tane 0.5-1 cm genişliğinde kesiler yapılarak diğer aletlerin geçeceği delikler oluşturulur. Cerrah ameliyatı kameranın bağlı olduğu monitörden takip ederek gerçekleştirir. Ameliyat bittikten sonra karın içindeki gaz boşaltılır. Yarım cm olan kesiler üzerine minik bantlar yapıştırılır. Bir cm olan kesi ise tek dikiş konarak kapatılır. Hastalar genelde o günün akşamı veya bir gün sonra taburcu edilir.
Laparoskopi sonrası komplikasyon oranı düşüktür. Hastalarda ameliyat sonrası dikiş yerlerinde hafif ağrı, kızarıklık, anesteziye bağlı hafif bulantı ve halsizlik olabilir. Bazı hastalarda omuz ağrısı olabilir. Bu karın içinin gazla şişirilmesine bağlı olarak gelişir. Kısa sürede kendiliğinden geçer. Nadiren bağırsak, mesane, damar yaralanması olabilir. Anesteziye bağlı bazı sorunlar gelişebilir. Bu komplikasyonların görülme sıklığı ise yapılacak ameliyatın tipine ve zorluk derecesine göre değişir.