Kubitel tünel hastalığı (sendromu)

Kubitel tünel hastalığı (sendromu)

Kubitel Tünel Hastalığı Nedir?

Kübitel tünel hastalığı, ulnar sinirin dirsek seviyesinde basıya uğraması ile dirsek iç kısmında ağrı, el 4. ve 5. parmaklarda uyuşma ve karıncalanma hissi oluşturan bir hastalıktır.

Kubitel Tünel hastalığı neden kaynaklanır?

Ulnar sinir dirsekte kol kemiğinin alt kısmında iç epikondil adı verilen kemiğin arkasındaki kemik ve fibroz banttan oluşan bir tünelin içinde seyreder. Bu tünelin çapını daraltan kemik çıkıntısı, fibroz bantta kalınlaşma yada sinovya denilen dokuda kalınlaşma ile sinir direkt basıya uğrar. Yine dirsekleri bükük durumda sert zemin üzerinde tutan kişilerde de sık görülür. Yine uyurken ellerini başının altında tutan, ya da yan yatarak elleri ile yastık gibi destek yapıp aşırı dirsek bükük posizyonları tercih eden kişilerde ve dirseklerinde dışa açılanma şeklinde kemik deformitesi olan olgularda, sinirde traksiyon dediğimiz uzunlamasına çekilme kuvveti uygular. Bu sinirdeki çekilme de kubitel tünele neden olabilir.

Kubitel Tünel hastalığının tanısı nasıl koyulur?

Kubitel tünel sendromu tanısında hastanın şikayetleri ve fizik muayene yol göstericidir. Özellikle el 5. parmak ve 4.parmak yarısında his duyusunda azalma ve uyuşma gözlenir. Ulnar sinirin dirsek arkasında seyrettiği bölgeye refleks çekici ile hafifçe vurma ile el 4. ve 5. parmaklarına ulaşan ağrı hissi ortaya çıkar. Bunun yanısıra EMG testi ile kesin tanı koyulur. Doktorunuz gerek duyarsa dirsek radyografisi ve/veya MR tetkiki de isteyebilir.

Kubitel Tünel hastalığının tedavisi nedir?

Kubitel tünel hastalığında tedavide özellikle yeni olgularda yaklaşım dirseği istirahate alacak ve dirseğin aşırı bükülmesine engel olacak ortez kullanımı ve antiemflamatuar ilaç kullanımıdır. Bunun yanında doktorunuz B vitamini kullanımını da önerebilir. İnatçı olgularda yada EMG de ulnar sinirde orta/ileri düzey tutulum olan hastalarda cerrahi tedavi önerilir.

Kubitel Tünel hastalığının cerrahi tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Kubitel Tünel hastalığının cerrahi tedavisinde; 1- sinirin geçtiği bölgede gevşetilme yapılması, 2- gevşetilme ve sinirin dirseğin önüne transposizyonu ve 3- kol kemiği ucunda içte yer olan medial epikondil kemiğinin çıkarılması işlemlerinden biri uygulanır. Bizim uygulamamız; sinirin gevşetilmesi ve dirseğin önüne transposizyonu ameliyatıdır. Bu işlemde hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilebilirler. Ameliyat sonrası 10-15 gün alçı atel daha sonrada 2 hafta sadece kol askısı kullanırlar ve dirseklerini kullanmaya başlarlar. Hastalar, eğer masa başı işi yapıyorlarsa 15 gün içinde işlerine dönebilirler. Dirseği kullandığı spora dönüş 8 hafta civarında olmaktadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube