Doktorsitesi.com

KRONİK KAŞINTI

Prof. Dr. İnsu Yılmaz  MD, PhD
Prof. Dr. İnsu Yılmaz MD, PhD
17 Kasım 202366 görüntülenme
Randevu Al
Kronik kaşıntıyı tedavi edebilmek için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmek gerekir. Nedene yönelik tedavi ile kaşıntı kontrol altına alınabilir.
KRONİK KAŞINTI

KRONİK KAŞINTI

Erişkin yaş grubunda kronik kaşıntı da yaşam kalitesine oldukça kötü etkileyen şikayetlerden birisidir. Kaşıntıya eşlik eden lezyonlara göre kaşıntının altında yatan hastalıklar da farklılık gösterebilir. Örneğin kızarma,  kabarma ve kaybolup tekrar geri çıkma şeklinde ise ürtiker şeklinde adlandırılır. Dirençli ürtikerlerde ürtiker ile karışabilecek  ürtikeryal vaskülit ve otoinflamatuar hastalıklar gibi hastalıklar ayırıcı tanıda düşünülür. Yara yapacak şekilde kaşıntılar varsa (kaşıntılı ekskoriye lezyonlar) skabies (uyuz:  özellikle geceleri artan, el parmak aralarında ve göbek çevresinde daha yoğun, silion adı verilen küçük tünelciklerin bulunduğu lezyonlar, hele bir de evde başka kaşınan kişiler de varsa akla gelmelidir.),  atopik dermatit (alerjik egzema),  dermatitis herpetiformis (gluten duyarlılığına bağlı),  pemfigus,  nörodermait vb. bazıları alerjik patofizyolojiye sahip olan cilt hastalıkları ayıcı tanılarda düşünülür. İleri yaşta kaşıntının nedenlerinden birisi de cilt kuruluğudur (kserozis).  Yine erişkin yaş grubunda altta yatan bazı malignite (kanser)  türleri ya da kollojen doku hastalıklarının (romatolojik hastalıklar) nadirde olsa ciltte kaşıntı şeklinde bulgusu olabilir. Tıkayıcı sarılıkta, karaciğer, pankreas ve böbrek gibi organ yetmezliklerinin ileri dönemlerinde kaşıntı görülebilir. Kırsal bölgede yaşayan, hayvancılıkla uğraşan,  yalın ayak toprakta sık dolaşan kişilerde ciltte yaygın kaşıntı durumunda paraziter hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru bilinen bir yanlış da gıdaların kronik kaşıntıya neden olabileceğidir. Hiçbir şekilde gıdalara karşı kronik kaşıntı beklenen bir durum değildir (gluten duyarlılığına bağlı dermatitis herpetiformis hastalığı hariç).

Kronik kaşıntıyı tedavi edebilmek için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmek gerekir. Nedene yönelik tedavi ile kaşıntı kontrol altına alınabilir.

Daha detaylı bilgi için doktorsitesi.com adresi randevu hattından online ya da telefonla görüşme için randevu alabilirsiniz.

 

Prof. Dr. İnsu Yılmaz, MD, PhD

İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Uzmanı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

 

 

Etiketler

Atopik dermatit belirtileriKaşıntılı deri hastalıklarıCilt hastalıkları kaşıntıGıda allerjisiBesin alerjileriBağırsak parazitleriAlerjik egzemaCilt kuruluğuKronik ürtikerTıkanma sarılığıUyuz teşhisiDermatitis herpetiformis hastalığı nedirDuhring hastalığı nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. İnsu Yılmaz  MD, PhD

Prof. Dr. İnsu Yılmaz MD, PhD

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2001 yılında mezun olmuştur. 2002-2007 yılları arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göğüs Hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2008-2011 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalında yan dal eğitimi alarak İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları uzmanı olmuştur. 2013 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalını kurarak Bilim Dalı Başkanı olmuştur ve halen devam etmektedir. 2014 yılında doçent, 2019 yılında profesör ünvanını almıştır. 2015’te “Uluslararası İş Birliği Projesi” ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Johns Hopkins University Asthma Allergy Center’de üç ay çalışmıştır. 2018-2023 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalında doktora programını tamamlayarak PhD ünvanı almıştır. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem V Koordinatörlüğü ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 2022 yılından itibaren Astım Allerji ve İmmünoloji dergisinin baş editörlük görevini yürütmektedir. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. Yurt dışı ve yurt içi dergilerde yayınlanmış 200’ün üzerinde makalesi mevcuttur. 20’den fazla kitap bölümü yazmıştır. 2017 yılında basılmış “Bronş Provokasyon Testleri” ve 2021 yılında basılmış Ağır Astım ve Biyolojik Tedaviler” başlıklı kitapların yazarıdır. Ayrıca Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları ve Tıbbi Biyoloji alanlarında yazmış olduğu 3 tez kitabı mevcuttur. Astım, allerjik rinit, kronik öksürük, nazal polip, ürtiker/anjioödem ve ilaç allerjileri başlıca ilgi alanlarıdır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.