Kronik karın ağrısı nedir?

Kronik karın ağrısı nedir?

Çocuklarda karın ağrısı iki şekilde tanımlanır. Üç aydan kısa süren karın ağrılarına akut karın ağrısı, 3 aydan uzun süren karına ağrılarına kronik karın ağrısı denir. Kronik karın ağrıları bazen basit kabızlık gibi durumlar neden olabilirken, bazen de ciddi nedenleri olabilir. Bu yazımızda kronik karın ağrısına neden olan durumları anlatmaya çalışacağım.

Kronik karın ağrısı nedir?

Üç aydan uzun süren (karın veya midede) karın ağrısının kalıcı veya tekrarlayan dönemleri olarak tanımlanmaktadır.

Çocuklarda karın ağrısı, Crohn hastalığı gibi spesifik bir hastalıktan kaynaklanabilir veya fonksiyonel bir rahatsızlığa bağlı olabilir.

Fonksiyonel bozukluklar ( irritabl barsak sendromu gibi) açıklanabilir  herhangi bir yapısal veya biyokimyasal anormalliğin olmadığı durumlardır. Bu çocuklar tıbbi olarak değerlendirildiğinde normaldir;  muayene, laboratuvar ve görüntüleme sonuçlarında genelde açıklayacak bulgu yoktur.

Kronik karın ağrısına ne sebep olur?

Az sayıda çocukta, kronik karın ağrısı, altta yatan, tanımlanabilir bir durumdan kaynaklanır (örneğin, Crohn hastalığı). Bununla birlikte, çoğu çocukta, ağrının açıklanabilir bir nedeni yoktur. Bu, ağrının gerçek olmadığı anlamına gelmez.

Kesin neden bilinmemekle birlikte, bağırsak veya beyin tarafından salgılanan sinir sinyalleri veya kimyasallar, normalde önemli ağrıya neden olmayan (gerilme, gaz şişmesi veya stres gibi) tetikleyicilere karşı daha hassas olmalarına neden olabilir. Bağırsak fonksiyonundaki bu değişiklik nedeniyle, bu tür karın ağrıları genellikle “fonksiyonel karın ağrısı” olarak adlandırılır.

Çocuklarda karın ağrısı hangi yaşlarda ve ne zaman görülür?

Tekrarlayan karın ağrısı tipik olarak ergenlikten önce ortaya çıkar. Sıklık olarak zirve yaptığı iki dönem vardır.

İlk zirve 5 ila 7 yaşları arasında olup, kız ve erkek çocuklarında eşit sıklıkta ve çocukların% 5 ila 8’inde görülür.

Neredeyse% 25 oranında gerçekleşen ikinci zirve, 8 ila 12 yaşları arasında meydana gelir ve kızlarda çok daha yaygındır. Çocuğun sıklıkla irritabl bağırsak sendromu gibi fonksiyonel bağırsak hastalıklarına ait aile öyküsü vardır.

çocuklarda karın ağrısı nedenleri

Çocuklarda kronik karın ağrısının belirti ve semptomları nelerdir?

Kronik karın ağrısı, göbek çevresinde bulunan belirsiz ağrıdır (göbek deliği). Fakat her zaman bu şekilde olmayabilir. Ağrı aniden oluşabilir veya ciddiyeti yavaşça artar. Ağrı sabit olabilir veya ciddiyeti arttırabilir veya azaltabilir.

Kronik karın ağrısı çeken bazı çocuklar, yemekte sadece birkaç ısırmadan sonra dispepsi veya mide bulantısı, kusma ve / veya dolgunluk ile ilişkili üst karın ağrısı hissedebilir. Kronik karın ağrısına ayrıca solukluk, bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve yorgunluk, işthsızlık gibi istemsiz özellikler de eşlik edebilir.

Çocuklarda karın ağrısı nasıl tedavi ederiz?

Ayrıntılı bir değerlendirmeden sonra tanıya göre tedavi verilir.

Burada özellikle fonksiyonel karın ağrısı tedavisinden bahsedersek;

Tedavideki amaç; eğitim, tıbbi müdahaleler ve daha iyi başa çıkma becerileri ve desteği ile tatmin edici bir yaşam kalitesi sağlamaktır. Kronik karın ağrısı günlük rutini ve yaşam kalitesini önemli ölçüde sınırlıyorsa, bazı çocuklar ilaçlardan faydalanabilir. ,

Bu ilaçlar arasında anti-spazmodik ilaçlar, kas gevşetici maddeler ve nöropatik maddeler bulunur. Ayrıca  trisiklik antidepresanlar (depresyon tedavisinde çok daha yüksek dozlarda kullanılır) adı verilen düşük dozdaki ilaçlardan da yararlanabilir.

Çocuklarda karın ağrısı  tedavisinde  diğer stres faktörleriyle baş etmelerine yardımcı olan bazı psikolojik tedaviler arasında davranış terapisi, rahatlama egzersizleri ve hipnoz yöntemi kullanılabilir.

Bu makale 22 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin Onganlar

Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2010 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Hulusi Alataş Devlet Hastanesi, Sungurlu Devlet Hastanesi, Malatya Devlet Hastanesi, Özel Sevgi Hastanesi, Özel Lokman Hekim Ankara Hastanesi gibi bir çok kurumda görev almış olan Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR, Yenidoğan Resüsitasyon Kursu, İşyeri Hekimliği, Enviromental Health - An İntegrative Approach, Arizona University Online Kurs, The Anti-Inflammatory Diet, Alındığı Kurum: Arizona University, Online Kurs, Denver Gelişim Testi Uygulayıcısı, EgeNeoSim Yenidoğan İnvaziv Girişimler Kursu gibi de bir çok eğit ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kronik karın ağrısı
Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin Onganlar
Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin Onganlar
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube