Bebeğim ilk yılda ne kadar büyüyecek

Bebeğim ilk yılda ne kadar büyüyecek

Bebeğiniz ilk yıl anormal hızlı büyüyecek. Aslında bu büyüme ilk altı ay en hızlı dönemi içerecek. 4 ayda yaklaşık iki katı kiloya çıkacak. Yalnız bebek bebekler doğduktan sonra ilk günlerde kilo kaybı da yaşayabilirler. Bu normal bir durumdur. Bu kilo kaybından sonra yaklaşık 10. günlerinde doğum kilolarına erişmelerini bekliyoruz.  Bu dönemde dikkatli kilo ölçümleri çok önemlidir. Belki günlük kilo takibi gerekecek. Belki iki güne bir gerekecek. Kilo takibini bebeğinizn doktoru karar verecek. En önemlisi bu dönemde ; kilo alımını belirlemek için bebeklerin çıplak tartılması gereklidir.

Bebeğiniz bu 10 günlük süreci güzelce atlattıktan sonra çok hızlı bir büyüme gelişme dönemine başlayacak ve bir yaşında yaklaşık 3 katı kilo artışı sağlayacak. Boyu da yaklaşık 1,5 katı olacak. Bu inanılmaz büyümeyi takip etmek hem anne babalar için hem de biz çocuk doktorları için çok heyecan verici bir süreç olduğunu itiraf etmeliyim. Küçücük bir insan neredeyse gözümüzün önünde büyüyor. Bebeğiniz doğduğunda tartılır, boyu ve baş çevresi ölçülür, kayıt altına alınır. Bu doğumda ölçülen değerler ve sonraki kontrollerdeki ölçümler bir grafikte takip edilir. Ve çocuğun iyi bir şekilde büyüyüp büyümediğine karar verilir. Bebeğinizin büyümesini aynı yaş ve cinsiyette çocukların ölçümlerinden oluşan değerler ile karşılaştırılarak hangi yüzdelikte olduğuna karar veririz. Bu yüzdelik dilimlere persantil denilir. Aşağıda bir hastamıza özel büyüme grafiği örneğini görmektesiniz.

çocuk doktoru

Bebeğinizin büyümesini aynı yaş ve cinsiyete sahip diğer bebeklerle karşılaştırmak için yüzdelikler kullanırlar. Örneğin, 3 aylık kızınız kilo için yüzde 25’lik bir yüzdedeyse, bu 3 aylık kızların yüzde 25’inin aynı ya da ondan daha hafif olduğunu ya da 3 aylık kızların yüzde 75’inin onun  ağırlığından fazla olduğunu gösterir.  Daha yüksek bir yüzdelik daha iyi ya da kötü değildir ve ya  daha düşük bir yüzdelik de  daha da kötü değildir. Bebek doktoru olarak biz, boy ve kilo ve baş çevresi ile bebeğinizin zaman içinde aynı yüzdelik bölgede kalması arasındaki ilişkiye bakarız. Boy veya kilo konusunda endişeleriniz varsa, çocuğunuzun bebek doktoru  ile görüşmelisiniz. İlk yıl çok hızlı büyüme dönemi yaşayan bebeklerimizin çok sıkı takip ile boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerinin yapılması gerekmektedir.

Bu makale 28 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin Onganlar

Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak 2010 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Hulusi Alataş Devlet Hastanesi, Sungurlu Devlet Hastanesi, Malatya Devlet Hastanesi, Özel Sevgi Hastanesi, Özel Lokman Hekim Ankara Hastanesi gibi bir çok kurumda görev almış olan Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin ONGANLAR, Yenidoğan Resüsitasyon Kursu, İşyeri Hekimliği, Enviromental Health - An İntegrative Approach, Arizona University Online Kurs, The Anti-Inflammatory Diet, Alındığı Kurum: Arizona University, Online Kurs, Denver Gelişim Testi Uygulayıcısı, EgeNeoSim Yenidoğan İnvaziv Girişimler Kursu gibi de bir çok eğit ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin Onganlar
Uzm. Dr. Yaşar Hüseyin Onganlar
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube