Koronavirüs döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak şart

Koronavirüs döneminde bağışıklık sistemini güçlü tutmak şart

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak kabul ettiği koronovirüs salgını(Covid-19) önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır. Koronavirüs’e karşı ilk savaş bağışıklığı güçlü tutmakla başlıyor. Güçlü bir bağışıklık; sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite, düzenli ve yeterli uykudan geçiyor. Bu dönemde vücudumuzu belirli besinlerle desteklemek bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmanıza yardımcı olacaktır.

Özellikle karantina sürecindeki covid pozitif  hastaların tükettiği besinlerin niteliği önem taşıyor. Bu dönemde zengin proteinli besinler tercih edilmeli, sebze ve meyvelerin antioksidan gücünden yararlanılmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme ile elde edilen enerji ve besin ögeleri bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar

Bağışıklık Sistemizini Güçlendirecek Besinler Nelerdir?

Baharatlar;

Zerdeçal: Anti-inflamatuardır, aynı zamanda kan şekerini dengeler.

Zencefil: Vücuttaki inflamasyonu baskılar, öksürme ve boğaz ağrısına iyi gelir.

Yeşil Çay: Polyphenol isimli antioksidantlar içerir. Hastalıklarla savaşmak için etkilidir.

Soğan: Soğandaki fisetin ve kuersetin bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmektedir.

Sarımsak: Doğal antibiyotik ve antiviraldir. Sarımsaktaki allisin fitokimyasalları bağışıklık sistemini koruyup güçlendirmektedir.

Limon, Portakal, Greyfurt, Mandalina: Narenciye ürünlerin C vitamininden zengin olması immün sistemi destekler.

Zeytinyağı, Hindistan Cevizi Yağı, Avokado Yağları: Güçlü antioksidan içerirmersinin yanı sıra Hindistan Cevizi laurik asit içeği sayesinde antimikrobiyaldir. İmmün sisteme destek olabilmek adına  antioksidanlardan yararlanışmalıdır.

Yeşil ve Kırmızı Mercimek, Nohut, Fasulye Çeşitleri: Besin değeri yüksek ve zengin protein kaynağıdır. Vücudumuzun savunma mekanizması olan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli protein alımına katkıda bulunur.

Kök Sebzeler, Yer Elması, Kırmızı Pancar, Tatlı Patates, Havuç: Kırmızı  pancar mide enzimlerini uyararak kabızlığa iyi bir çözüm getirir. Yer elması içerdiği mannan şekeri ile antibakteriyel etkiye sahiptir. Tatlı patates ve havuç ise beta-karoten, C vitamini ve magnezyum içeriği ile immün sistemi desteklemektedir.

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Ispanak, karalahana, pazı, brokoli, kale, maydanoz gibi koyu yapraklara sahip sebzeler kalsiyum yönünden oldukça zengindir.  Aynı zamanda Folat,  A, C, E, K ve B vitaminlerinden de zengindirler ve bağışıklığı  desteklerler. Bu tarz besinlerin pişirilme yöntemine  dikkat edilmeli, fazla pişirilmemeli ve suda bekletilmemelidir.

Enginar: Çinko, fosfor, magnezyum, potasyum A, B6 ve  C vitaminleri açısından zengindir ve immün sistemi desteklemektedir. Dolaşım ve sindirim sisteminin sağlığı için önemlidir.

Ananas, Mango, Kivi: Ananas, mango ve kivi gibi meyveler sindirim enzimi desteği sağlamakla beraber bağırsak dostudur. İkinci beyin ilan edilen bağırsaklarımızın bağışıklığımızdan sorumlu potansiyel yerdir.

Ev Yapımı Yoğurt-Kefir-Turşu, Kombucha: En önemli probiyotik kaynaklarından, bağırsak sağlığımızı destekleyerek immun sistemimize büyük katkıda bulunur.

Kemik Suyu ve Tavuk Suyu: Çorbalara yada ana yemeklere eklenecek kemik suyu ve organik tavuk suyunun yapılarında bol miktarda bulunan;

Jelatin

Doğal Yağlar

Mineraller

Vitaminler

Proline

Glutamin

Glisin

gibi aminoasitler bağırsak duvarının onarılıp yenilenmesinde ve bağışıklık sistemini güçlendirmede son derece önemlidir.

Su; Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması yardımcı olur. Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasına ve pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün 2-2,5 litre su içilmelidir.

''Korona virüsün besinler ile bulaşıcılığına dair bir bulgu olmasa da yemeklerin hazırlanma süreçlerinde; temizliğin en üst düzeyde sağlanmalı. Et ürünleri başta olmak üzere, pişen tüm yiyeceklerin iyi pişirilmesi oldukça önemlidir.''

Bol Antioksidanlı Salata Tarifi

Marul, Roka, Dereotu

Haşlanmış Nohut / Maş Fasulyesi / Karabuğday

Kuru Domates

Kırmızı Kapya Biber

Ceviz

Havuç

Kırmızı Pancar

Nar Taneleri

Limon / Sirke

Zeytinyağı

Bu makale 25 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hande Aras

Dyt. Hande Aras, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Bilgi Üniversitesi'nde başladığı eğitimini 2014 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi'nde tamamlayarak 2017 yılında mezun olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Hande Aras Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Vitaminler
Dyt. Hande Aras
Dyt. Hande Aras
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube