Koltuk altı terlemesinin nedeni, sempatik sinir sisteminin aşırı uyarılmasıdır. Koltuk altı terlemesine, bazen avuç içi ve ayak tabanı aşırı terlemeleri eşlik edebilir. Bu kişinin yapısıyla ilgilidir. Stres ve gerginlik koltukaltı terleme şikayetini çok artırabilir. Şikayet genel olarak ergenlik çağında başlar. Özel yaşantıyı ve sosyal hayatı olumsuz etkiler. Terlemeye karşı kullanılan bazı ürünler kısa süreli rahatlama sağlasa da kesin çözüm değildir. Aşırı terlemeden dolayı hem siz hem de yakınlarınızdaki insanlar rahatsız olabilirler. Bu sorundan uzun süreli kurtulmak için bölgesel botoks uygulamaları yapılabilir.
Botoks ile koltuk altı terleme tedavisi nasıl uygulanır?
Lokal anestezi altında yaklaşık 15-20 dakikada uygulanan koltuk altı botoksu ile işlem sonrası yaşantınıza ara vermeden kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Koltuk altında bulunan belirgin ter bölgelerinin tespit edilmesini takiben, ince uçlu iğnelerle bölgeye 20-30 adet enjeksiyon yapılır. Kısa sürede tamamlanan uygulama sonrası, 1 hafta içersinde ilaç etkisini göstermeye başlar.
15 gün sonra eğer terleme halen devam ediyorsa, terlemenin aktif olarak devam ettiği bölgelere ek doz botoks uygulamaları yapılabilir.
Uygulamanın etki süresi ne kadardır?
Botoks uygulamasının koltuk altı terlemelerinde etki süresi ortalama 6-12 aydır. Ancak yapılan çalışmalarda, botoks etkisi geçtikten sonra da uygulama bölgelerinde terleme oranlarında belirgin azalma tesbit edilmiştir. Koltuk altı terleme tedavisinde botoks enjeksiyonları, 2004 yılında FDA tarafından kabul edilmiştir.
Bu işlem kimlere uygulanabilir?
18 yaşından büyük engeli olmayan herkese uygulanabilir. Kadınlarda hamilelik ve emzirme dönemlerinde ve nöromuskuler hastalığı olan kişilere uygulanmaz.
Bu işlemin yan etkileri var mıdır?
Deneyimli ve uzman bir doktora yaptırıldığında, önemli bir yan etkisi yoktur. Nadir olarak botoks uygulanan yerlerde hafif morluk ve kızarıklıklar oluşabilir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) onaylı olan bir yöntemdir. Koltuk altı ter bezlerine hiçbir zarar vermemekte; sadece koltuk alt bezlerinin çok hızlı çalışmasını yavaşlatmaktadır.
Koltuk altı terlenmesinin önlenmesi vücudu olumsuz etkiler mi?
Terlemenin amacı vücut ısısını düzenlemesidir. Vücudun her yeri terler. Koltuk altlarının aşırı terlemesi hormonal sebeple koku salgılar. İnsanlarda bu kokular itici olduğu için, koltuk altı bezlerinin kontrol altına alınması vücudu hiçbir şekilde etkilemez. Herhangi bir sağlık sorununa da yol açmaz. Vücut terleme yoluyla kaybetmeye ihtiyaç duyduğu sıvı miktarını, diğer alanlardan kaybetmeye devam eder.