Kolon kanseri sıklığı artıyor mu?

Op. Dr. İlker Sönmez
Op. Dr. İlker Sönmez
8 Ekim 2015437 görüntülenme
Randevu Al
Kolon kanseri sıklığı artıyor mu?

Bu sıkça sorulan soruların kısa cevabı artıyor ancak nufüs artışı ve genel olarak insan ömrünün uzaması da göz önüne alındığında kanserler arasındaki sıralaması değişmiyor.

Halen ölümlerin en sık sebebini kalp damar hastalıkları oluşturuyor. İkinci sırada ise kanserler yer alıyor. Kanserle arasında en sık görüleni ve en ölümcülü halen akciğer kanseri . Kalın barsak kanseri yaşanılan bölgeye ve beslenme alışkanlıklarına göre genelde en sık görülenler arasına ilk beşte yer alıyor.

Günümüzde kalın barsak kanserlerini erken evrede yakalamak ve hayati tehlike oluşturmadan tedavi edebilmek için geliştirilmiş bir çok yöntem söz konusu. Bu gelişmeler sayesinde artık çok daha erken evrede kanseri tespit edip tedavi edebiliyoruz.

Genel olarak sağlık bilinci gelişmiş insanlarda rutin kontrollerde rastlanan anormalliklerin incelenmesi ile daha hastada fark edilebilir herhangi bir bulgu yaratmayan kolon kanseri vakalarını yakalayabiliyoruz.

Bu hafta yaptığımız dört kolon kanseri vakasından üçünün erken evrede olması bu söylemlerimizin doğruluğunu gösteriyor. Erken evre aşamasını geçmiş tek vakamızda ise hastanın risk grubunda olduğunu ve rutin kontrollerini iki sene kadar aksattığını gördük. Bu durumda rutin kontrollerin ne kadar önemli olduğunu bir göstergesidir.

Etiketler

KolostomiErken tanıBasurKolorektal kanserKolonoskopik tetkikKolon kanseri tedavisi

Yazar Hakkında

Op. Dr. İlker Sönmez

Op. Dr. İlker Sönmez

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, 1976 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.