Doktorsitesi.com

Kollajen Tüketimi

Uzm. Dyt. Begüm Sevgi
Uzm. Dyt. Begüm Sevgi
5 Mart 202191 görüntülenme
Randevu Al
Kollajen Tüketimi

Kollajen Tüketimi

Herkese selamlar

Bugünün konusu kollajen; bir çok supplementte, krem ve daha bir çok alanda tüketilmeye başlanan bir diğer popüler ürün diyebiliriz.

Peki nedir bu kollajen?

Kollajen vücut ağırlığının %6’sını, tüm vücut proteinlerinin %30’unu oluşturur. Kendisi bir protein çeşididir. Yapısını oluşturan fibriller ve fiberler deride ve tendonlarda birbirine paralel demetler halinde, akciğerlerde düzensiz bir şekilde korneada , kıkırdakta, kemik ve dişlerde farklı formlarda yerleşmiştir.

Görevlerine bakacak olursak;

Bulunduğu dokulara dayanıklılık verir, doku şeklini korur ve dokuya gerilme direnci sağlar. Bu yüzden yaşlanma karşıtı olarak daha çok tüketime sunulmakta.

⬇️Yaşlanma, sigara ve alkol, vücuttaki oksijen azlığı, beslenme yetersizlikleri ile güneş ve diğer dış etkenler nedeniyle 20’li yaşların ortalarından itibaren vücutta kolajen sentezi azalır. Özellikle kadınlar menapoz sonrasında kollajen sentezinde bir düşüş yaşarlar.

Gelelim kollajenin kozmetik endüstrisindeki yerine, kollajen hidrolizatı bir çok kremde yaşlanma karşıtı olarak yaygın kullanılsada, molekül büyüklüğünün yüksek olması nedeniyle cildin içine nüfuz etmesinin zor olacağı yönünde eleştiriler de bulunmakta.

Hangi Besinlerde bulunur

Vücudumuz kollajen üretebilmek için aminoasitlere ihtiyaç duyar. Bunun için et, balık, tavuk, yumurta gibi besinler tüketmek kollajen yapımını artırır.

Ayrıca C vitaminin kollajen yapımında kullanıldığınıda unutmadan ekleyelim

Etiketler

BesinlerKollajen liflerProteinDiyet yapmakDiyetisyenAminoasitKollajenBesin

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Begüm Sevgi

Uzm. Dyt. Begüm Sevgi

Uzm. Dyt. Begüm Sevgi, Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra eğitimime Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Master Programı ile devam ettim. Bu süreçte yurtiçinde ve yurtdışında önemli eğitim programlarına katıldım, son olarak Londra’da ve Birmingham’da İngiltere Diyetisyenler Derneğinin düzenlediği eğitimlerle kendimi geliştirme fırsatı buldum. Her zaman bilim ışığında ilerlemeye çalışarak danışanlarıma da bu yönde bilgiler sundum. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır