Kolesterol ve beslenme ilişkisi

Kolesterol ve beslenme ilişkisi

Kolesterol yağa benzeyen fakat tamamen yağ olmayan bir maddedir. Yapısı ve organizmada ki görevleri yağlardan farklıdır. Kolesterol bazı hormonlar ve tüm hücrelerin yapısında bulunur. Ayrıca yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır. Ancak kanda kolesterol düzeyinin artması kalp hastalıkları ile ilişkilidir. 

HDL Kolesterol: Yüksek Dansiteli Lipoprotein anlamına gelir. İYİ Kolesterol ‘dür. Damarları süpürge gibi temizler. Türk toplumunda genetik olarak düşük olduğu bilinmektedir. Yükseltmek için en iyi yol sigara içmemek ve egzersiz yapmaktır. 

LDL Kolesterol: Düşük Dansiteli Kolesterol anlamına gelir. KÖTÜ Kolesteroldür damarlarda birikerek tıkanma riskini arttırır. 

Kan kolesterolünüzü düşürmek için;

Diyetinizde aldığınız yağ miktarını azaltın 

Doymuş yağlar yerine doymamış yağlar tercih edin

Kolesterolden düşük beslenme şeklini seçin 

Daha fazla posa tüketin

Vücut ağırlığınızı koruyun veya fazla kilolu iseniz düzeltin

Fiziksel aktivite yapmaya özen gösterin

Kolesterol düşürücü özelliği bulunan 

Sıvı yağları (özellikle zeytinyağı)

Kepekli undan yapılan ekmeği, tam tahıllı ekmeği, bulguru, makarna gibi tahıl ürünlerini

Meyve ve sebzeleri

Kuru baklagilleri

Soya ve soya ürünlerini arttırın!

Kolesterolü yükselten 

Katı yağlar

Yağlı veya yağda kızartılmış etler

Şarküteri ürünleri

Kremalı pastalar, kurabiyeler ve keklerİ 

Yağlı peynir, yoğurt ve sütü azaltın!

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Perihan Çiçek

Dyt. Perihan ÇİÇEK, 15 Kasım 1971 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Mezuniyetinin ardından ilk görevine İstanbul Yedikule Ermeni Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, ilk muayenehanesini 2001 yılında Osmanbey'de açmıştır. Bu sürede hastane ve muayenehanesinde çalışmalarına birlikte devam etmiştir. 2007 yılında Bakırköy'de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak 2. işyerini açmış olan Dyt. Perihan ÇİÇEK, Osmanbey'deki muayenehanesini de Estetik ve Güzellik Merkezi olarak hastalarının hizmetine sunmuş olup 2009 yılında yine Bakırköy'de Spa&Güzellik salonunu açmıştır.  Dyt. Perihan ÇİÇEK, 12 kişilik uzman kadrosuyla Bakırköy şubesinde Diyet, Güzellik, Estetik ...

Etiketler
Kan kolesterolünüzü düşürmek için
Dyt. Perihan Çiçek
Dyt. Perihan Çiçek
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube