Doktorsitesi.com

Kısırlıkta yumurtalama tedavisi

Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
15 Mayıs 2015640 görüntülenme
Randevu Al
Kısırlıkta yumurtalama tedavisi

Ovulasyon indüksiyonu (yumurtlama tedavisi) nedir?

Ovulasyon indüksiyonu yani yumurtlama tedavisi, kadının yumurtalıklarının ilaçlar ile yumurta üretmesi için uyarılmasıdır. Bu tedavi yumurtlamanın olmadığı veye düzensiz olduğu kadınlarda önerilir.

Ovulasyon indüksiyonu (yumurtlama tedavisi)  nasıl yapılır?

Ovulasyon indüksiyonunda en sık kullanılan ilaç klomifen sitrattır. Aşağı yukarı kadınların %40 ı bu ilacı kullanarak 6 ay içinde gebe kalır. Yan etkiler arasında sıcak basması, meme hassasiyeti, mide bulantısı sayılabilir.

Ovulasyon indüksiyonunda (yumurtlama tedavisi)  klomifen sitrat dışında hangi ilaçlar kullanılır?

Eğer Ovulasyon indüksiyonunda klomifen sitrat başarılı olmaz ise gonadotropin isimli iğneler kullanılabilir. Gonadotropinler aynı zamanda tüp bebek tedavisinde kullanılır. Buna süperovulasyon ismi verilir.

Ovulasyon indüksiyonunda (yumurtlama tedavisi) gonadotropinler nasıl kullanılır?

Gonadotropinler adetin başında günlük enjeksiyon şeklinde verilirler. Kişi bu iğneleri doktorun önerdiği dozda kendi yapabilir. Belli aralıklar ile ultrasonografi ve kan testleriyle takip edilir. Büyüyen yumurtaların belli boyuta gelmesi ile çatlatma iğnesi (hcg) verilerek yumurtalama tetiklenir.

Ovulasyon indüksiyonunun riskleri nelerdir?

Klomifen sitrat ile tedavi edilen hastaların %10 unda ikiz gebelik olur. Üçüzler ise nadirdir. Gonadotropin kullanılarak elde edilen gebeliklerin %30’u ikizdir. Ovulasyon indüksiyonu ovaryan hiperstimülasyon sendromuna neden olabilir. Bu durumda gelişen tablo genellikle hafiftir. Karında sıvı toplanması ve nefes darlığınında olduğu ciddi tablolarda hastaneye yatırmak gerekebilir.

Etiketler

Ovulasyon indüksiyonunun riskleri nelerdir?Ovulasyon indüksiyonunda (yumurtlama tedavisi) gonadotropinleOvulasyon indüksiyonunda (yumurtlama tedavisi) klomifen sitrOvulasyon indüksiyonu (yumurtlama tedavisi) nasıl yapılır?Ovulasyon indüksiyonu (yumurtlama tedavisi) nedir?Yumurtlama tedavisi nedirYumurtlama tedavisi nasıl yapılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır