Kısırlık tanı ve tedavisinde laparoskopi

Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin
Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin
8 Mart 2010444 görüntülenme
Randevu Al
Kısırlık tanı ve tedavisinde laparoskopi

Laparoskopi, karın içini, optik bir cihaz kullanarak gözlemlemektir. Bu cihaz 1 cm.lik göbek altı küçük bir kesiden karın içine yerleştirilir. Karın içini aydınlatarak, rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve de gerekirse aynı anda karın alt bölgesinde açılan 3 - 5 mm 'lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tedavi olanağı da verir. Halk arasında kansız ya da bıçaksız ameliyat olarak da bilinir Laparoskopi, kadın hastalıklarında pek çok farklı amaçla uygulanabilen cerrahi bir işlemdir. Kanser amc vbnm-eliyatları da dahil olmak üzere her türlü jinekolojik cerrahi girişimi yapma olanağı verir.

En sık olarak, jinekologlar tarafından gebe kalmada güçlük çeken infertil hastaların takip ve tedavileri esnasında gebe kalmalarına engel olacak bir problemin var olup olmadığını araştırmak amacıyla yapılır.

Karın içerisinde oluşan daha önce geçirilmiş ameliyattan, iltihabi hastalıktan veya endometriozis hastalığı nedeniyle tüplerin fonksiyon görmesine engel olan yapışıklıkların ve karın içersinde yer aldığı düşünülen kist, myom, dış gebelik gibi değişik problemlerin kesin tanısında ve de tedavisinde rahatlıkla kullanılmaktadır. 

Çocuk istemeyen bayanlarda tüplerin (kanalların) bağlanması amacıyla da sıklıkla uygulanmaktadır.

Laparoskopi, genel anestezi altında ve ameliyathanede yapılır. Kullanılan aletler ise bu amaç için özel olarak hazırlanmış cihazlardır.  Laparoskopik işlemlerin en büyük faydalarından birisi operasyon sonrası günlük yaşama kısa sürede dönebilmektir. Hasta genellikle aynı gün taburcu olur. Açık ameliyata kıyasla çok daha kısa sürede iyileşme, daha az ağrı ve daha az iltihaplanma riski gibi avantajları vardır.

Laparoskopi, tanısal amaçlı yapılmış ise oldukça kısa bir sürede yaklaşık olarak 20-30 dakikada sonuçlanır.Eğer tedavi edici bir işlem uygulanacak ise tedavinin şekline göre bu süre uzayabilmektedir. Eğer gerekirse, birçok kez laparoskopi olunabilir. Özellikle, laparoskopi sırasında tedavi uygulanmışsa tedavinin ne kadar etkili olduğunu görmek amacıyla, altı ay ara ile ikinci veya üçüncü kez laparoskopi de yapılabilir.

Etiketler

TanıLaporoskopi

Yazar Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin

Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır