Tekrarlayan düşükler,

Tekrarlayan düşükler,

Tekrarlayan düşükler klasik olarak arka arkaya 3 veya daha fazla gebelik kaybı olarak tanımlanmış olmakla Bottom of Formberaber özellikle kısırlık tedavisi sonrası elde edilen iki gebeliğin kaybedilmesi de gerekli incelemelere başlanması için yeterlidir.
 
Genel olarak toplumdaki kadınların %1'i tekrarlayan düşük sorunu ile karşı karşıyadır.

Tekrarlayan düşüklere anatomik, genetik, hormonal, mikrobik ve çevresel etkenlerin veya bağışıklık sistemi ve pıhtılaşma sistemindeki kusurların neden olabileceği düşünülmektedir. Rahimdeki  septum, çift rahim gibi doğuştan şekil bozuklukları kadar myomlar ve polipler gibi sonradan oluşan hastalıkların ve özellikle kürtaj sonrası gelişebilen rahim içi yapışıklıkların embryoların yerleşmesine, gelişmesine veya yeterli kanlanmasına engel olarak gebelik kaybına neden olabildiği bilinmektedir.

ültrasonografi ve histeroskopi ile bu sorunları tespit etmek ve gerekli cerrahi girişimlerle gidermek mümkündür. 

Erken gebelik kayıplarının yarısından fazlasında neden genetik sorunlardır. Genetik sorunların çoğunluğu anne veya babadan aktarılmamakta gebelik sırasında fetusta oluşmaktadır.

Ancak tekrarlayan düşüklerin %2-4'ünde kalıtsal genetik kusurlar bulunmaktadır.

Sperm analizinde sorun olan erkeklerden oluşan gebeliklerde bu sorunlar daha sık görülmektedir. Düşük materyalinin ve ailenin genetik incelemesi tanıda yardımcı olabilmektedir.

Tüp bebek yöntemiyle oluşan gebeliklerde preimplantasyon genetik tarama ile normal genetik yapılı embryolar seçilerek transfer edilebilir bu şekildede bazı hastalara faydalı olabilir.

Kontrol altına alınamamış diyabet, tiroid hastalıkları, prolaktin yüksekliği, veya kadınlardaki diğer sistemik hastalıklar yumurta gelişimi ve endometriyum gelişimini bozarak gebelik kayıplarına neden olabilmektedir. özellikle polikistik over sendromlu hastalarda daha sık görülen düşüklerin nedeni androjen düzeylerinin yüksekliği altta yatan neden olabilmektedir. Yeni bir gebelikten önce her kadının kendi klinik durumuna göre gerekli incelemeler yapılarak gebelik öncesinde bu sorunların giderilmesi veya kontrol altına alınması gebelik sonuçlarını iyileştirebilmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin

Etiketler
Tekrarlayan
Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin
Dr. Öğr. Üyesi Levent Şahin
Kars - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube