Kış aylarında çocuklarda beslenme

Kış aylarında çocuklarda beslenme

Kış soğuğunun iyice hissedildiği ve kronik hastalıkların görülmeye başladığı bu dönemde vücudumuzu kış koşullarına hazırlamak gerekir. Çocukların bağışıklık sistemi maalesef yetişkinlerden biraz daha düşük olabiliyor. Ana okulu veya okul çağı dönemde kapalı mekanda çocukların birbiri ile fazla iç içe olduğu yerlerde yine maalesef hastalıkları birbirlerinden kapmaları çok kolay olabiliyor. Bu nedenle çocukları yetişkinlerden çok daha iyi korumak ve kış koşullarına hazırlamak gerekiyor.  

Kış aylarında çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yolu şahane bir antioksidan olan C vitamini içeriği yüksek gıdalar ile beslemektir. C vitamininin en iyi kaynakları maydanoz, yeşil biber, lahana, ıspanak, domates, taze fasulye, mandalina, portakal, greyfurt, şeftali, çilek gibi sebze ve meyvelerdir.

Çocukların C vitamininden yararlanabilmelerini sağlayabilmek adına sabah kahvaltıda bol maydanozlu bir omlet hazırlayıp yanında portakal suyu ile tüketmeleri sağlanabilir. Bu menü hem C vitamini almalarını sağladığı gibi yumurtanın içindeki demir emilimini de arttırarak vücut direncinin çok daha iyi olmasını sağlayacaktır.

Okul çağı çocuklarına beslenme çantasına yemesi ve taşıması son derece kolay olan mandalina iyi bir ara öğün olabilir. Yanında yine antioksidan içeriği güçlü fındık – ceviz ve badem ile hem zihinsel gelişimi desteklenir hem de bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz.

Havaların soğuk gittiği bu günlerde sıcak yiyecek ve içecekler hazırlamak onların tüketimini kolaylaştıracak ve iştah açacaktır. Yemek menülerinde mutlaka çorbaya yer vermeliyiz. Birçok çocuk çorba içmeyi sever. Çorbaların içine çocuğunuzun sevmeyebileceği ama onun sağlığı ve bağışıklığı için çok önemli olan soğan, sarımsak, kereviz, pırasa, kabak gibi sebzeleri ilave edebilirsiniz. Çocukların gelişme döneminde en azından mutlaka 2 su bardağı süt içmeleri önemlidir. Kış aylarında sütün bir bardağını salep olarak içirebilirsiniz. Kilo fazlalığı olan çocuklar haricinde besleyici değeri yönünden hem de değişiklik açıcından salep güzel bir tercih olabilir.

Kış mevsiminde hepimizin en çok yaptığı hata su içmeyi ihmal etmek oluyor. Çocuklarda da bu sık görülen bir durumdur. Enfeksiyonlardan korunmada ve iyileşme döneminde su en çok ihtiyacımız olan şeydir. Çocuklarınıza renkli su şişeleri ve bardaklar alarak evde ve sevimli termoslarla okullarında su içmeyi daha hevesli hale getirebilirsiniz. Her okul çocuğun günde en az 1-1.5 lt  su içmesi gerekir. Bu alışkanlığı kazandırmaya özen gösterin. Eğer çocuğun idrarı koyu renkli ise az içiyor demektir.

Çocukların yine yemekte zorlandığı pekmez’de bu mevsim de onların için önem kazanıyor. Pekmezi bir miktar tahin ile karıştırarak tadı lezzetli hale getirilerek sürme çikolatalar yerine yedirilebilir. Ayrıca meyvelerin üzerine pekmez gezdirerek meyvenin görüntüsünü güzelleştirirken pekmezin demir içeriğinin daha iyi emilmesini de sağlayabilirsiniz.   Bal boğaz enfeksiyonlarında rahatlatıcıdır. Ihlamur çayını bal ile tatlandırarak içmesini sağlayabilirsiniz. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gözde Şahin

Dyt. Gözde ŞAHİN, 6 Kasım 1984 tarihinde Amasya'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 2003 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 5 Haziran 2008 tarihinde mezun olarak Diyetisyen unvanı almıştır. Üniversite eğitimi boyunca pek çok önemli kurumda stajlar yapmış ve henüz öğrenciyken mesleğine dair deneyim edinmeye başlamıştır. Beslenme Uzmanı Bengül AKGÜN'ün özel zayıflama kliniğinde yaz ve kış dönemleri olmak üzere gönüllü staj, Abbott Nutrisyon Departmanı'nda "Rakip Ürünler ve Abbott Ürünleri Karşılaştırmalı" ürün eğitimi stajı, Ankara Özel Mesa Hastanesi'nde ve Yıldız Yemek Şirketi'nde gönüllü stajlar yapmıştır. Bunların yanı sıra Özel Acıbadem Hastanesi'nde, Hacettepe Yetişkin Hastanesi'nde, İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde, Dışkapı SSK Hastanesi'nde, Yüksek İhtis ...

Etiketler
Kış mevsiminde grip ve korunma yolları
Dyt. Gözde Şahin
Dyt. Gözde Şahin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube