Doktorsitesi.com

KİLO VERMEK İÇİN KAHVALTI YAPILMALI MI YOKSA ATLANMALI MI?

Dyt. Gülnihal Topal
Dyt. Gülnihal Topal
21 Nisan 2021293 görüntülenme
Randevu Al
KİLO VERMEK İÇİN KAHVALTI YAPILMALI MI YOKSA ATLANMALI MI?

Kahvaltı öğününün günün en önemli öğünü olarak söylendiğini duymuşsunuzdur. Kilo vermek için kahvaltı kesinlikle yapılmalı mı, yoksa kahvaltıyı atlarsak daha mı iyi kilo veririz sorusunun cevabı ise en çok merak edilen sorulardan birisi. Bazı araştırmalar ve uzmanlar kahvaltının kilo vermek için en etkili öğün olduğunu söylerken, bazı araştırmalar ise kahvaltının kilo vermede bir etkisinin olmadığını gösteriyor.

Günümüzde kilo, sağlık açısından ve fiziki görünüm açısından en önemli endişelerimizden birisi. Medyada kilo vermeye yönelik olarak en çok irdelenen meselelerden birisi de kahvaltının gerekli olup olmadığıdır. Kilo alıp verme süreci bir bireyin belirli bir öğünü yapıp yapmaması ile değil, bireyin günlük olarak toplamda aldığı enerji ile değerlendirilir. Eğer bir bireyin besinlerle aldığı enerji, günlük olarak harcadığı enerjiden daha fazla ise bu kişinin vücut ağırlığında artış meydana gelir. Bu durumun tam tersi gerçekleştiğinde yani bireyin besinlerle aldığı enerji, günlük harcadığı enerjiden daha az ise birey kilo kaybetmeye başlamaktadır. Kısaca kilo alıp vermek kişinin kahvaltı yapması ile değil, kişinin bir günde toplam aldığı enerji miktarı ile ilgilidir.

Yapılan araştırmalar kahvaltının kilo verme üzerinde hem etkili hem etkisiz olduğunu göstermektedir. Eğer kahvaltı yaptığınızda gün içerisinde daha az yeme eğiliminde oluyorsanız, kahvaltı kilo vermenize yardımcı olur. Buna karşın, kahvaltıda çok fazla miktarda besin tüketiyorsanız ve şeker içeren kahvaltılık gevrekler, simit, poğaça, börek gibi besinler tercih ediyorsanız, kilo almak kaçınılmaz bir sonuçtur. Kahvaltı yapıp yapmamaktan ziyade kilo alıp vermek kahvaltıda hangi besini ne kadar tükettiğinizle alakalıdır.

Normalde kahvaltı yapmayan bir bireyseniz, kilo vermek için kahvaltı yapmak zorunda değilsiniz. Ancak kahvaltı öğününü kilo vermek için stratejik olarak kullanabilirsiniz. Kahvaltıda tüketilecek besinlerin seçimi, bireyin besinsel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Yapılan bir araştırma, kahvaltıyı atlamaktansa 30 gram protein içeren 350 kalorilik bir öğün yapmanın gün boyu iştah kontrolüne yardımcı olduğunu göstermiştir. Yani kahvaltıda 1 adet yumurta, 2 dilim az yağlı peynir, 1 çay bardağı süt ve 2 dilim tahıllı ekmek tüketmek iştah kontrolünüze yardımcı olabilir. Ayrıca araştırmalar, evde yapılan kahvaltının kilo kontrolünde daha etkili olduğunu göstermiştir. Dışarıda pastane ürünlerini tüketmektense evde yapacağınız klasik bir kahvaltı kilo verme amacına yönelik olarak daha iyi olacaktır.

Özetle, kahvaltı yapıp yapmamak kilo vermek için olmazsa olmaz bir kriter değildir. Kilo vermek için besinlerle aldığınız enerji günlük olarak harcadığınız enerjiyi geçmemelidir. Kahvaltı yapıp yapmamak bireyin alışkanlıklarına göre değişmektedir. Kilo vermek isteyen bir birey kahvaltı yapmak zorunda değildir. Ancak, kilo verebilmek için kahvaltıda tüketilen besinlere ve miktarlara dikkat edilmelidir.

Etiketler

Kilo vermeKilo vermekKahvaltının önemi

Yazar Hakkında

Dyt. Gülnihal Topal

Dyt. Gülnihal Topal

2017 yılı Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Beslenme eğitiminin yanı sıra Psikoloji bölümünde çift anadal programını yine 2017 yılında tamamladım. 2018 yılında Bursa Ceylan International Hospital’da onkoloji hastalarının beslenme takibi, klinik beslenme ve toplu beslenme sistemleri alanında hizmet verdim. 2018-2020 arasında Bursa’da Diyetlif şirketinde kurumsal beslenme danışmanlığı yaptım. Meslek hayatımda amacım sağlıklı, sürdürülebilir ve bilimsel kaynaklara dayalı olarak oluşturduğum diyet programları ile danışanlarıma sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmaktır. Her bireye tamamen kendisine özgü olarak sağlıklı beslenme yollarını anlatmak ve bireyin yaşam kalitesini artırmasında yardımcı olmaktır. Danışanların sağlığının korunmasının yanı sıra memnuniyetinin de maksimum düzeyde tutulmasını sağlamak da hedeflerim arasında yer almaktadır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır