Kilo veremiyorsanız nedeni hormonlar olabilir

Kilo Veremiyorsanız Nedeni Hormonlar Olabilir

Kilo veremiyorsanız nedeni hormonlar olabilir

Farklı hormon hastalıklarında beslenmemizde hangi konulara öncelik vermemiz gerekiyor, işte yanıtı:

İnsülin direnci: Basit şeker (çay şeker) içeren tüm gıdalar, hazır meyve suyu, işlenmiş yiyecekler, beyaz unla yapılan hamur işleri, hazır gıdalar tüketilmemeli. Tereyağı yerme zeytinyağı, kızartma yerme haşlanmış sebze tercih edilmelidir.

Hipotiroid: İlaç tedavisinin yanı sıra bol su ve lif tüketimiyle metabolizmanızı daha çok çalıştırabilir, daha fazla enerji harcanmasını sağlayabilirsiniz. Ara öğünlerde tüketilen proteinli besinler (yoğurt, ayran, süt) metabolizmayı hızlandırır.

Kortizol hormonunun fazla salgılanması: Kortizol hormonlarının fazla salgılanması durumunda tuz ve şeker kısıtlarım alıdır. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, somon, yoğurt, muz, mantar gibi potasyumdan zengin besinler tüketilmelidir.

Cinsiyet Hormonları: Diyetteki doymuş yağlar azaltılmalıdır. Sağlıklı doymamış yağlar içeren fındık, badem, ceviz tüketimi sağlanmalıdır. Sebze, meyve ve tam tahıllar gibi lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Alkol tüketimi azaltılmalıdır.

Büyüme hormonu fazlalığı: Öğün atlanmamalıdır. Süt içme alışkanlığı edinilmelidir. Kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir. Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir.

Bu makale 12 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Şükran Yıldız

Meslek hayatımda her anımı danışanlarıma iyileşme hissini yaşatmak ve bunu sürekli kılmak için çalışmaya adadım. Her danışanımın azmini, başarısını gördükçe mutluluğum ve mesleğime olan bağlılığım, heyecanım daha da arttı.  Bugüne kadar neler yaptım hızlıca özetleyeyim; Gazi ve Atatürk Üniversitesi lisans eğitimlerimi tamamladıktan hemen sonra Liv Hospital Ulus bünyesinde Klinik Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak hastalıklarda beslenme tedavisi alanında 5 yıl boyunca yoğun tempo ile çalıştım. Özellikle onkoloji (kanser), diyabet(şeker), böbrek-karaciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, bariatrik cerrahi ve obezite alanında klinik çalışmalar yürüttüm, yani tüm hastanenin klinik beslenme süreçlerinin şefliğini yaptım. Üniversite yıllarımdan itibaren çokça sayıda yurtiçi ve yurtdışı uluslararası bilimsel kongre, eğitim, sempozyumlara ve ...

Uzm. Dyt. Şükran Yıldız
Uzm. Dyt. Şükran Yıldız
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube