Kıkırdak dokusu ve beslenme

Kıkırdak dokusu ve beslenme

Beslenmenizdeki küçük değişiklikler tüm sağlığınızda değişiklikler yaratabilirsiniz. Genelde artık yaygın şekilde ilaç kullanımı söz konusu ancak beslenme ile doğal şekilde değişim yaratabileceğinizi bilmelisiniz. Sağlıklı kıkırdak dokusu için bazı besinler:

Glucosamine

Vücutta doğal şekilde bulunur ve kıkırdak doku sağlığı için son derece önemlidir. Gençlik ve orta yaş döneminde daha fazla miktarda glucosamine varken ileri yaşlarda miktar düşmektedir. Bu nedenle biraz daha yediklerimize dikkat etmek gerekir. Glucosaminenin doğal şekilde bulunduğu ve sizin kolayca bulabileceğiniz yiyecek ve içecekler; badem yağı ve birçok sporcu içeceği olarak karşımıza çıkabilir. Yengeç ve ıstakoz kabuklarında da bol miktarda glucosamine vardır.

Manganez

Kıkırdak dokunun yapımında en büyük yardımcıdır. Özellikle diyetle birlikta alacağınız manganez ile glucosaminenin vücutta kullanım miktarını da arttırırsınız. Manganez içeren besinler:

Kurubaklagiller

Tam buğday ekmekleri

Tam buğdaylı kahvaltılık gevrekler

Süt

Deniz ürünleri

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Yağlı tohumlar (badem, fındık, ceviz, Antep Fıstığı)

Omega 3 yağ asitleri

Omega 3 yağ asitleri de yine hem besinlerden hem de besin takviyeleri ile alabileceğiniz önemli bir maddedir. Ağrıya karşı etkisi yapılmış birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Ayrıca omega 3 yağ asidi kan akış hızınıza da olumlu etki yaratır.

Somon

Keten tohumu

Ceviz

Yumurta sarısı

Alabalık

Sardalya

Vitamin C ve E

Vitamin E nin antioksidan olduğu bilinen bir gerçek. C vitamini ile birlikte yaşlanmayı geciktirici etkisinden de söz edilebilir. Genelde tükettiğiniz besinlerde her ikisiniz de aynı anda almanız mümkün olabilmektedir. Çünkü her ikisinden almadığınız zaman vicut fizyolojinizin aktif olması bekelenemeyebilir. Özellikle C vitamini kolajen yapı için çok gereklidir. Kolajen bir proteindir ve kemiklerde, tendonlarda ve kıkırdak yapıda bulunur. C ve E vitaminin birlikte bulunduğu besinler:

Turunçgiller

Domates

Çilek

Lahana

Kivi

Patates

Karpuz

Brokoli

Kavun

Papaya

Mısır

Fındık

Yulaf

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Sanem Apa Doğan

Dyt. Sanem APA DOĞAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.  Mezuniyet tezi olarak “Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının saptanması” başlığı altında araştırma yapmış olan Dyt. Sanem Apa DOĞAN, Beslenme ve Diyetetik alanındaki seminerini ise “Bebeklik, çocukluk ve adolesan döneminde kemik mineral yoğunluğunun ölçülmesi” konusunda vermiştir. Ayrıca üniversite eğitimi sırasında “Yetişkin kadınların folat tüketim durumlarının saptanması” konusunda da çalışma yapmıştır. 2017 Yılı itibarıyla “Down Sendromlu çocukların beslenme durumlarının saptanması” üzerine araştırmalar yapmış, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri anabilim dalında yüksek lisans eğitimine ...

Etiketler
Kıkırdak dokusu
Dyt. Sanem Apa Doğan
Dyt. Sanem Apa Doğan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube