Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet, makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağların standart beslenme şeklinden farklı düzenlenmiş halidir. Ülkemizde yayınlanan beslenme rehberlerinde, sağlıklı bireyler için makro besin öğesi dağılımının karbonhidrat için %50-60, protein için %12-15, yağ için ise %30 şeklinde olması gerektiği önerilir. Ketojenik diyette ise karbonhidrat alımı %5 oranlarına kadar iner, sanıldığı kadar aşırı olmayan protein (kilo başına 1 gr) ve kaliteli yağlardan oluşan yağ grubu %75-80 olarak planlanır.

Ketojenik diyet nedir?


Vücudun ketosise girdiğini anlamak için belirli yollar vardır. Bunlar şu şekildedir;

Vücutta artmış keton cisimleri idrar yoluyla atıldığı için idrara çıkma artar.
İdrar çıkışı arttığı için sıvı kaybı da artar ve buna bağlı ağız kuruluğu gelişir.
Keton cismi olan aseton arttığı için nefeste aseton kokusu oluşur.
Vücutta enerji artışı hissedilir.

Ketojenik diyette yağ oranı oldukça yüksek olduğu için kan lipit profili olumsuz etkilenebilir. Besinlerle alınan yağ miktarı, özellikle doymuş yağ, artışına bağlı olarak kan kolesterol, trigliserit ve apolipoprotein seviyeleri artar. Bu değerlerin artması kalp-damar hastalıkları için yüksek risk oluşturur.

Ketojenik diyet, genellikle vücudun ihtiyacı olan enerjiden daha düşük enerji içerir. Bir uzman tarafından kişinin genel durumu iyi takip edilmeli.

Diyete alışana kadar kas krampları, çarpıntı, yorgunluk, üşüme, omuz ağrısı, kabızlık, sırt ağrısı, karın ağrısı, şişkinlik, baş ağrısı, gerginlik gibi şikayetler oluşabilir. Diyeti uygulama süresi ve takibi bu noktada çok önemli.

Uzun süreli ve kontrolsüz uygulandığında sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Uzman takibinde hastalığın tedavi sürecine uygun planlanmalıdır.

Bu makale 7 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Sefünç

Diyetisyen Serap SEFÜNÇ gıdalar, besinler ile olan ilişkisine 1.Üniversitesi olan Pamukkale Üniversitesi gıda mühendisliği bölümünde 2006 yılında yol alarak başlamıştır. 4 yıllık eğitim sonucunda et sektörüne yönelmiş o ve daha sonra Catering sektörü ile toplam 15 yıl özel sektörde çalışmıştır. Gıda ile alakalı bir çok firmaya mühendis olarak kalorilere uygun yemek listeleri hazırlamış, numuneler hakkında çalışmalar yapmış, besin değerleri hakkında geniş bir bilgiye sahip olmuştur. 15 yıllık bu deneyiminden sonra gıdalara bu kadar hakim olan bir insanın kendini diyetisyenlik alanında geliştirmesi gerektiğini Düşünerek %50 burslu Gedik Üniversitesi’nde beslenme ve diyetetik bölümünden diyetisyen olarak mezun olmuştur. Sporcu beslenmesi üzerine tezini tamamlamıştır. İnsanların asla aç kalmayarak doğru bir beslenme çizelgesi oluşturularak, b ...

Etiketler
Ketojenik Diyet Nedir?
Dyt. Serap Sefünç
Dyt. Serap Sefünç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube