KENTSEL YAŞAMDA YEŞİL ALANLAR İLE İYİ OLUŞ

Psk. Dan. Simge Alan
Psk. Dan. Simge Alan
17 Ekim 2022128 görüntülenme
Randevu Al
Kentsel yaşama döndüğümüz dünya düzeninde yeşil alanların psikolojik etkileri üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda doğada olmanın olumlu yönde çeşitli psikolojik ve psikofizyolojik etkileri olduğu ortaya çıkmıştır. Doğada ve yeşil alanlarda zaman geçirmek bireylerdeki iyi oluş halini destekler, saldırganlık ve suç oranlarının azalmasında rol oynar. Stresi atmaya yardımcı olur. Günlük hayatın telaşına kapılıp zaman zaman yakınımızdaki yeşil alanları ve faydalarını gözden kaçırsak da pozitif duygulara yönelmek için kendimize ayırabileceğimiz en ulaşılabilir zamanlardandır.
KENTSEL YAŞAMDA YEŞİL ALANLAR İLE İYİ OLUŞ

     Kentsel yaşamın hüküm sürdüğü, yüksek katlı binaların arasına sıkıştığımız bu çağda bireylerde zaman zaman doğaya hasret ve geri dönüş isteği ortaya çıkmakta. Kimi zaman bilinçli olarak doğaya yönelmezken yapılan araştırmaların doğada zaman geçirmenin psikolojik ve fizyolojik etkilerinin olduğunu görürüz. Açık ve yeşil alanlar, bireyin sosyal fiziksel ve psikolojik durumunu olumlu yönde etkileyen kamusal alanlardır. Yapılan araştırmalara bakıldığında doğa manzarasına bakan bireyler dikkatini toplama konusunda daha güçlü oldukları ve doğa manzarasının kas gerilmeleri, kan basıncı, beyin dalgalanmaları gibi psiko-fizyolojik noktalarda olumlu etkilerinin olduğu görülür.       

Kentsel Yaşamın İçinde Doğada Vakit Geçirmenin Psikolojik Faydaları

  • Yeşil alanlar stresi azaltmada etkili rol oynar. Açık alanda spor yapan bireylerin kapalı alanda spor yapanlara nazaran kortizol (stres hormonu)  salgılama seviyesi daha düşüktür.
  • Doğada vakit geçirmek aidiyet duygusunu geliştirir.
  • Çocukları daha fazla zihinsel ve fiziksel aktiviteye yönlendirerek gelişimsel yönden destekler.
  • Kentsel yeşil alanlar bireylerin rekreatif ihtiyaçlarını karşılar.
  • Açık alanda egzersiz yapmak, vakit geçirmek araştırma,keşfetme,girişimcilik gibi işlevleriyle özsaygıyı olumlu yönde destekler.
  • Sosyal statülerin en aza indirildiği açık alanlarda bireyler sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılar.
  • Kaygı bozukluğu, depresyon gibi durumların yaşanma olasılığını azaltabilir.
  • Bireylerin zihin yorgunluğundan kurtulmalarına yardımcı olur.
  • Yaşam kalitesini ve üretkenliği arttırır.

     Giderek hızlanan şehir yaşamında kentsel yeşil alanları fark etmeli, kendimize mola zamanları ayırmalıyız. Kentlerde bulunan çeşitli parklar, bahçeler, korular, en yakın sahil farkına varmadan geçip gittiğimiz yerler, rutinimizin bir parçası olmak yerine tazelendiğimiz, zihnimizi boşaltarak daha sakin ve olumlu yaşamamıza yardımcı duraklarımız olabilir. Kimi zaman tek başına okunan bir kitap, kimi zaman sevdiklerimizle içeceğimiz bir kahve en güzel ve ulaşılabilir “anda kalışımız” olabilir.

Etiketler

Kaygı bozukluğuSosyalleşmekMutlulukKendine zaman ayırmakBüyük kentlerde stresle baş etmenin yollarıMindfulnesspsikolojik iyi oluşiyi oluş

Yazar Hakkında

Psk. Dan. Simge Alan

Psk. Dan. Simge Alan

Psk. Dan.Simge Alan, lisans eğitimini Bartın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde tamamlamıştır.

Cinsel Terapi Workshop,Çocuk, Ergen ve Yetişkin Psikoterapilerinde Kullanılan 15 Teknik, Türk İşaret Dili vb. bir çok seminere katılım göstermiştir.

Psk. Dan.Simge Alan, mesleki çalışmalarına ise şu an Online Görüşme olarak devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır