Kendinize “memnun oldum seninle tanıştığıma” demek için bir fırsattır bireysel terapi.

Kendinize “memnun oldum seninle tanıştığıma” demek için bir fırsattır bireysel terapi.

Hayat sürekli bir değişim halindedir. Bu değişip duran yaşantı içerisinde tek isteğimiz ihtiyaçlarımızı zamanında ve tatmin edici bir şekilde karşılayabilmek, böylece de sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmektir. Ancak hayat mutluluklar kadar sıkıntıları da içinde barındırır. İstemediğimiz sıkıntılı durumlarla karşılaştığımızda bu yeni durumu anlamaya çalışır, bu sıkıntıdan kurtulup, bize iyi gelecek yeni bir denge kurmak isteriz. Bazen bu dengeyi sağlamakta iyilik ve sağlık haline kavuşmakta tek başımıza başarılı olamayız. Bir destek almaya ihtiyaç duyabiliriz. Bireysel terapide hayatınızın, ilişkilerinizin kalitesini artırabilmek size sıkıntı veren durumlardan kurtulabilmek için kendi gücünüzü bulma ve kendinizi destekleme imkanlarınızı nasıl hayata geçirebileceğinizi keşfedebilirsiniz.

Bireysel terapi nedir?

Bireysel terapi tek kişi ile yapılan bir terapi türüdür. Çoğunlukla kişinin yaşadığı sıkıntıların onun kendi kişisel süreçlerinden kaynaklandığının düşünüldüğü durumlarda tercih edilir. Yaşadığı sıkıntılar ilişkisel bile olsa, sadece kişi ile çalışılır.

Bireysel terapi aynı zamanda kişinin kendini tanımasıdır. Hayata nasıl baktığını, güçlü yanlarını ve hiç kabul etmediği belki de farkında bile olmadığı yönlerini görmesi ve kabul etmesidir. Aslında kişinin kendini kendinden doğurmasıdır.  Kendi kendiyle el sıkışmasıdır. Yani her ne oluyorsa kendisiyle kendisi arasında olandır.

Terapi beklenenin aksine yaşanılan olumsuz durumla ilgili olarak kişinin “tavsiye alma”sı, ona ne yapması gerektiğinin söylendiği bir süreç olmayıp, kişiye ayna tutarak kendisi için en iyi ve doğru olanı bulmasına yardımcı olmaktır.

Terapistin rolü nedir?

Çoğu kişi terapi sırasında terapistin mevcut problemi ile ilgili olarak ona öğüt vermesini çözüm üretmesini bekler hatta talep eder. Bilinenin aksine bireysel terapi terapistin size bazı öğütler verdiği, probleminize çözümler ürettiği bir yol değildir.

Terapi ne kadar sürer?

Kişinin değişim isteğinin derecesi, kişi-terapist arasındaki güvenin derinliği, çalışılan konunun özelliği ve hangi terapi yönteminin kullanıldığı terapi süresini etkileyen unsurlardır. Bazı terapi yöntemleri dışında sorunun çözümüne dair belli bir süre vermek mümkün olmamaktadır.

Bireysel Terapide Odak

Kişinin kendi bakış açısını irdelemesini için onu hazırlamak,

Kendisinde ve çevresinde neler olup bittiğini nasıl yorumladığına dair ona bir farkındalık kazandırmak,

Kendi olmasını engelleyen iç ve dış etkenleri görmesini sağlamak,

Bunlarla ilgili kendi baş etme yöntemlerini geliştirmesine zemin hazırlayıp,

Kendi istediği şekilde değişmesine ve gelişmesine yardımcı olmaktır.

Bireysel Terapide Başarı

Bireysel terapide terapistin çalışılan konuda uzmanlığı olmalıdır. Terapi de kişi ile terapisti  arasında bir güven oluşmalıdır. Kişinin değişmeyi istemesi bu yolda niyetli olması bağlıdır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ceren Pakman

Uzm. Psk. Ceren PAKMAN, lisans eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladı. Uzmanlığını ise ilişkiler üzerine yoğunlaştırarak, eşlerin arasındaki etkileşimin kalitesini ve eş yaşantısının doyumunu artırmayı hedefleyen Eş Terapisi'nde geliştirmeye karar verdi. Psk. Pakman, Gottman Terapi yöntemini kullanarak eşlerin birbirleriyle iletişimlerini geliştirmeleri, yakın ilişkilerinde destek mekanizmalarını güçlendirmeleri ve çatışma çözümünde doğru yöntemleri öğrenmelerini sağlayarak; kişilerin eşli yaşam memnuniyetini artırabilmek adına bireysel donanımlarını geliştirmeleri yönünde destek vermektedir. Bir başka uzmanlık alanı ise ilişkilerde yaşanan sıkıntıların bir çoğunun psikolojik travmalarla ilişkilenmesi nedeniyle, travma tedavisi olmuştur ve bu alanda da EMDR tekniğini kullanmaktadır. Psk. Ceren PAKMAN, bu k ...

Etiketler
Bireysel terapide başarı
Psk. Ceren Pakman
Psk. Ceren Pakman
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube