Kendi başıma takılmaktan hoşlanıyorum. tuhaf mı?

Kendi başıma takılmaktan hoşlanıyorum. Tuhaf mı?

Kendi başıma takılmaktan hoşlanıyorum. tuhaf mı?

Genel itibariyle 2 tip kavramdan bahsedebiliriz. Dışadönük ve içedönük ,  dışa dönükler dış dünyaya odaklanarak enerjisini oradan devşirir. İçedönük ise düşünme ve hayal kurmanın yeri olan iç dünyayı daha ilginç bulur. Yalnız başına vakit geçirerek enerji toplar.

   Dışadönükler dikkatlerinin önemli bir bölümünü insanların yüzlerine yönlendirmeye eğilimlidirler; bunu yaparak dopamin adında ödül nörotransmitterinde (bir tür beyin kimyasalıdır) ani bir yükselme tecrübe ederler ki bu, bağımlılık davranışıyla da doğrudan ilgilidir. Dışadönükler dopamine pek hassas değillerdir dopaminin o olağanüstü etkisini göstermesi için ihtiyaç duydukları miktar, içedönüklerden çok daha fazladır, ve dopamin düzeyini arttırmanın hızlı bir yolu adrenalin seviyesini arttırmaktır ki bu yeni, hızlı, heyecan verici ve tehlikeli şeyler yaparak - örneğin karaoke barda şarkı söyleyerek, bir yabancıyla dans ederek v.b. aktivitelerle gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla dışarı çıkıp yeni yüzlerle heyecan verici şeyler yaptıklarında ödül kimyasalı olan dopamini elde ederler, ani ve yoğun birkaç doz mutluluğun tadına varırlar.

   İçedönükler dopamine karşı aşırı hassastırlar, o yüzden de aşırı-uyarılmış hissetmeleri için pek az dopamin yeterlidir. Favori nörotransmitterleri de bambaşka bir etkiye sahip olan asetilkolindir. Bu kimyasal madde sakin bir teyakkuz ve rahatlama hissi verir; hafızanın güçlenmesine, kolay öğrenmeye ve daha büyük bir bilişsel esnekliğe yol açar. Bu memnuniyet kimyasalını açığa çıkaran deneyimler peşinde olmak içe dönüklere iyi gelmektedir. Dışadönükler ise ani bir doz dopamin açığa çıkartacak heyecan verici, insan yönelimli faaliyetler peşindedir.

   Sözgelimi içedönük biriyseniz ve birdenbire çılgın partilere katılmaya karar verip bunu ara vermeden yaparsanız büyük ihtimalle tükenmiş hissetmeye başlarsınız. Aynı şekilde bir dışadönük de bütün hafta kimseyi görmeden evde oturduğu takdirde tuhaf bir şekilde enerjisinin emildiğini hissedecektir.

Bu makale 22 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. İhsan Onur Kızılkan

Uzm. Klinik Psikolog, İhsan Onur Kızılkan, Maltepe Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı eğitimini onur belgesiyle tamamlayarak 2014 yılında Psikolog unvanı almıştır. Yüksek Lisansını Beykent Üniversitesi – Klinik Psikoloji Programında yaparak ‘ Ergenlerde Akran Zorbalığı, Sosyal Destek ve Depresyon Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi’ konulu tezi ile uzmanlığını tamamlamıştır. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca yurtiçi ve yurtdışı birçok çalışma alanında faaliyet göstermiştir. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Klinik Psikoloji stajını tamamlamış; çocuk yuvası, anaokulu, özel eğitim okulu ve özel danışmanlık merkezlerinde Klinik Psikolog olarak görevler yürütmüş, Fenerbahçe Spor Kulübü’ nde  Spor Psikoloğu olarak staj çalışmaları yapmıştır. Avrupa Birliği projeleri kapsamında Hollanda, Fransa ve Belçika ‘da ülkemizi ...

Etiketler
Depresyon nedir
Uzm. Kl. Psk. İhsan Onur Kızılkan
Uzm. Kl. Psk. İhsan Onur Kızılkan
Ankara - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube