Doktorsitesi.com

Kegel egzersizi nasıl yapılır?

Op. Dr. Mehtap Çiçek
Op. Dr. Mehtap Çiçek
27 Ağustos 2015209 görüntülenme
Randevu Al
Kegel egzersizi nasıl yapılır?

İdrar kaçıran kadınların çoğu öksürürken, hapşırırken, gülerken ya da diğer zorlu işleri yaparken idrar kaçırma miktarını azaltmak için pelvik taban egzersizi yaparlar. Bu egzersizlere KEGEL egzersizleri adı verilir. Egzersiz yapmak için çalıştıracağınız kasları bulmak için vajeninizde bir tampon olduğunu hayal edin ve onun düşmesini engellemek için kaslarınız sıkın, Kastığınız kaslar egzersiz yaptırmanız gereken kaslardır. Egzersiz yaptıracağınız kaslarınızı bulmanın bir diğer yolu da idrar yaparken idrarınızı durdurmak için yaptığınız hareket pelvis kaslarınızı kasan egzersiz yaptıran hareket.

Bu işlemi yalnız hareketi anlamak için yapınız. Doktorunuz muayene sırasında size egzersizi doğru yapıp yapmadığınızı gösterecektir. Egzersiz doğru yapılmazsa yarar yerine rahim ve idrar torbasının sarkmasını artırarak zarar verebilir.

Pelvik egzersizleri yaparken amaç hafif hareketlerle başlayıp dereceli bir biçimde artırarak etkili harekete ulaşmaktır.
Bu egzersizleri herhangi bir yerde ve zamanda yapabilirsiniz. Telefonda konuşurken, kitap, gazete okurken, bulaşık yıkarken, ütü yaparken vb. önemli olan bu hareketleri yaşamınızın ayrılmaz bir parçası ve alışkanlığı haline getirmektir.

Başlangıç:

Günde 3 kez 25 kasma hareketini (toplam 75) yapınız. Her kasmayı 6'ya kadar (5 saniye) sayarak yapınız ve 6 ya kadar sayarak gevşetiniz.

1. Hafta

Kasma sayısını 50'ye çıkarınız ve 3 kez ay m şekilde toplam 150 kez yapınız.

2. Hafta

Kasma sayısının 75 e çıkarınız her kastığınızda 6'ya kadar sayınız. Ve 3 kez tekrarlayın. (toplam 225 kez.)

3.4 - 24 Hafta

Pelvik tabanınızı 20 dakika süreyle 100 kez 12 saniyede 6 saniye kasınız. Bunu 3 kez tekrarlayınız, (toplam 300 kez.)

24. Haftadan Sonra

Günde 3 kez 10 dakika süreyle dakikada 5 olmak üzere toplam 150 egzersiz yapınız. Başlangıçta pelvis tabanda yorgunluk hissedebilirler. Bu zamanla geçecektir, unutmayınız ki bu egzersizler etkisini 6 ayda gösterecektir.

 

Etiketler

Pelvik taban egzersizi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap Çiçek

Op. Dr. Mehtap ŞENTÜRK ÇİÇEK, 1972 yılında İstanbul'da doğmuştur. Pertevniyal Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1997 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Hemen ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Aanabilim Dalı'nda 2,5 yıl eğitim altıktan sonra, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimine başlamıştır. 2006 yılında ise Dr. Sadikonuk Egitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır