Karyopraktik tedavi

Karyopraktik tedavi

Kayropraktik Tedavi Nedir?

“Kayropraktik” yunanca bir kelimedir; chiro (el) ve practic (uygulama) kelimelerinden oluşmaktadır. Yani el ile yapılan tedavi anlamına gelmektedir.

El ile yapılan bu tedavide tedavinin temelini omurganın manipülasyonu oluşturduğu için çoğu yerde “manipülasyon” yada “omurganın manipülasyon tedavisi” olarak ta bilinmektedir. Halk arasında “çekme” olarak bilinen tedavinin bilimsel ve daha komplike olarak uygulanan şeklidir.

Kayropraktik tedavinin yani omurganın manipülasyon tedavisinin esas amacı, omurganın dizilim bozukluğunun giderilmesi ve vücudun fonksiyonlarının düzenlenmesidir.

Kayropraktik Tedavi Nasıl Etki Eder?

Beynimizin devamı olan omiriliğimiz omurgalarımızın arkasında yer alır. Omirilik, tüm vücudumuza giden sinirler ile beyin arasındaki iletişimi sağlar. Omurgaların yapısındaki veya yerleşimindeki bir takım bozukluklar omuriliği de etkiler. Zamanla çeşitli nedenlere bağlı olarak (travma, stres, duruş bozukluğu, fıtık gibi) omurganın doğal yapısı bozulur. Böyle bir duruda beyin ile vücut arasındaki iletişimde bir takım aksaklıklar görülebilir. Bunlar çoğunlukla ağrı veya fonksiyon bozukluğu olarak (kabızlık, aşırı terleme, uykusuzluk vb) kendini gösterir.

Omurganın tedavi edilebilir dizilim bozukluklarının kayropraktik yani omurganın elle manipülasyonu ile düzeltilmesi sayesinde var olan fonksiyon bozuklukları ya da ağrılar iyileşir.

Uygulamadaki temel amaç; dizilimindeki bozukluğun düzeltilmesi böylece beyin, sinir sistemi ve organlar arasında sağlıklı iletişimin sağlanmasıdır.

Kayropraktik tedavi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilmiş “bilimsel” bir tedavi yöntemidir. Ayrıca, Amerikan Tabipler Birliği bel ve boyun ağrıları tedavisinde ilk seçenek olarak kayropraktik tedaviyi öneriyor.

Kaç Seans Gerekir?

Hastanın ve hastalığın durumunda göre haftada 2, haftada 1, iki haftada 1 ya da ayda 1 seans yapılır.  Ortalama 6-8 seans planlanmaktadır. Fizik tedavi ve egzersiz ile birlikte yapılması tedavinin etkinliğini arttırır, tedavi süresini azaltır.

Kayropraktik Hangi Hastalıklarda Uygulanabilir?

Bel ve boyun fıtıklarında

Duruş bozukluğuna bağlı bel, boyun ve sırt ağrıları

Strese bağlı yaygın kas ağrıları

Myofasiyal ağrı sendromları

Fibromyalji

Spor yaralanmaları

Baş ağrıları

Kütletme ile Kayropraktik Aynı Şey midir?

Maalesef ülkemizde bu alandaki bilgi ve denetim eksikliğinden dolayı, kütletme tedavisi gibi birtakım isimler de takılarak tedavinin bilimsel değerinin düşürülmesinin yanı sıra yeterli bilgisi ve yetkisi olmayanlar birtakım kişiler de “ben bu işin uzmanıyım” diyerek derdine çare arayan hastalara uygulamaktadır. Bu kişiler yaygın bir şekilde özellikle sosyal medya üzerinden tanıtım ve reklamlarda bulunarak, tedavi sırasındaki omurganın ani manipülasyonu neticesinde eklemlerden çıkan gazın sesini tedavinin başarısı veya etkinliğinin bir göstergesi gibi kullanarak “yerine oturttum, yerleştirdim” gibi ifadelerle hastaları işlemin başarılı olduğuna ikna etmeye çalışmaktadırlar. Eklemdeki gazın çıkması neticesince geçici rahatlayan hastalar da etkili bir tedavi aldığına inanmaktadırlar. Ancak gazın bir süre sonra tekrar ekleme dolmasıyla hastanın şikayetleri geri dönmektedir. Özellikle bu konularda hastaları çok dikkatli ve iyice araştırma yapmadan kendilerine bu tedaviyi uygulatmamalıdır.

Kayropraktik tedavi konusunda uzman kişilerce uygulandığında yan etkisi olmayan oldukça etkili bilimsel bir tedavi yöntemidir. Ancak kişinin kayropraktik tedavi için uygun olup olmadığı mutlaka ve mutlaka bir hekim tarafından değerlendirildikten sonra karar verilmelidir.

Bu makale 16 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur. Dr Yaşar Eryılmaz Ağrı Doğubeyazıt Devlet hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra bir süre Balıkesir Devlet Hastanesinde görev almıştır. 2014 yılından bu yana Bursa Romatem Fizik Tedavi Hastanesinde çalışmaktadır. Yaklaşık 3 yıldır hem aktif poliklinik hizmeti sunmaya devam etmekte hem de Bursa Romatem Hastanesi Başhekimi olarak görev yapmaktadır.  Beyin felci ve omurilik felci hastalarında yüksek teknoloji robotik rehabilitasyon, hidroterapi, ergoterapi ve egzersiz programlarıyla çocuk ve erişkin hastaların tedavisinde deneyim ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Manual terapi
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Bursa - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube