Kardiyak elektrofizyoloji

Kalp ritim bozuklukları ve hastalıklarının kesin tanısı için kullanılan en önemli test elektrofizyolojik çalışmadır.

Kardiyak elektrofizyoloji

Kalp ritim bozuklukları ve hastalıklarının kesin tanısı için kullanılan en önemli test elektrofizyolojik çalışmadır. Elektrofizyolojik çalışmadır (EFÇ/EPS) kalpteki anormal ritmin nedenini bulmak için işlemde kasık ya da köprücük altı toplardamarına yerleştirilen bir kılıf içerisinden elektrod kateter adı verilen özel kablolar geçirilerek kalbe ilerletilir.

Kalp içine gönderilen bu kateterler ile kalbin içinden değişik bölgelerden doğrudan kaydedilen elektrik sinyalleri gelişmiş bilgisayarlar aracılığı ile değerlendirilir. EFÇ’da ayrıca kalp içinden uyarılar verilerek kalbin elektrik sisteminde sorun olup olmadığı incelenir.

Aritmiye yol açan açan sorunlu bölgeler tespit edilir. Tanısal amaçlı EFÇ yaklaşık 25-30 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında eğer hastada sadece tanısal test yapıldı ise k kateter kılıfları çekilir. Bu bölgeye 2-4 saat sıkı bandaj ve ağırlık uygulandıktan sonra hastalar ayağa kalkabilir. EFÇ yapılan hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilir.

Bu makale 11 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay

Dr. Selma Akdeniz  Oskay kimdir? 1981   yılında  Kırşehir' de doğdum. Orta öğretim ilk kısmını Kırşehir H.F.E Anadolu Lisesi’nde Özel Kırşehir Koleji lise bölümünü burslu olarak  okul  ikincisi olarak tamamlamadım. Dokuz  Eylül  Tıp  Fakültesi’nden 86.5  diploma  puanı  ile mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık  Sınavı’nda ikinci tercihim olan Dokuz Eylül üniversitesi   Kardiyoloji  Bölümü’ne   ilk 100 içinde girmeye  hak  kazandım. Tıp  fakültesi  ikinci sınfta kardiyolog  dördüncü sınıfta ise elektrofiyolog kardiyolog   yani  aritmi uzmanı olmaya  kesin karar vermiştim. Dördüncü sınıftan itibaren yaz  tatili  dönemlerinde bile    üniversitenin koroner  anjiyo  salonunda  elektrofizyoloji  ve ablasyon işlemlerine gözlemci olarak katıldım. Kardiyoloji  ihstisasım  süresince kalp ritim bozuklukları  ve tedavileri üzerine olan ilgim  daha  ...

Etiketler
Kalp ritim bozuklukları
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay
Uzm. Dr. Selma Akdeniz Oskay
İzmir - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube