Karantina günlerinde ebeveyn tutumlarına yönelik ipuçları

Karantina günlerinde ebeveyn tutumlarına yönelik ipuçları

Karantina günlerinde Ebeveyn Tutumlarına Yönelik 6 İpucu

Öncelik Ebeveyn Ruh Sağlığı

Ebeveynin ruh sağlığının iyi olması dengeli ve tutarlı ebeveyn tutumları için birinci önceliktir. Dengeli ve tutarlı davranabilmek sonu belirli olmayan bu yıpratıcı dönemde elbette zor olabilir. Bu denge ancak kişinin kendi ruhsal dengesini koruyabilirse sağlanabilecek bir durumdur. Bu yüzden ebeveynin kendi akıl sağlığına önem vermesi, ruhsal iyilik halini koruması önemlidir. Kendine ait özel zamanlarının olması, iyi hissettirecek şeyler yapması, sürekli covid-19 haberleri izlemekten kaçınması önemlidir. Ayrıca bu suretçe ruhsal olarak iyi hissetmiyorsa yardım arayışından kaçınmaması da göz ardı edilmemelidir. Genellikle kendi iyilik halini sağlayabilen bir ebeveyn daha tutarlı ve dengeli davranabilir.

Kurallar her zaman olmalı

Toplumsal bir kriz dönemi yaşıyor olsak bile çocuk eğitiminde kurallar her zaman gereklidir. Kural çocuğu güvende hissettirir. Belirsizlikleri ortadan kaldırır. Nasıl davranması gerektiğine karar veremediği durumlarda kafasının karışmasını engeller. Karantina günleri ya da yaz tatili fark etmez en nihayetinde kurallar çocuk eğitiminde her daim olmalıdırlar.

Bir kural konulduysa eğer bu durum her zaman aynen geçerli olmalıdır. Gün be gün değişen, duruma göre değişen, ruh halimize göre değişen ya da çocuğun tutumuna göre değişen kurallar olmaz. Bu yüzden konulacak kural akla yatkın, uygulanabilir, sürekliliği sağlanabilir olmalıdır. Bu yüzden kuralları belirlerken aceleci davranılmamalı ya da uygulanabilirliliği için belli bir süre belirlenmelidir.

Kurallar uygulanırken uyulmadığı durumlarda sonuçlarının ne olacağı mutlaka önceden belirlenmelidir. Ve uyulmazsa da hemen devreye sokulmalıdır.

Çocuğun ısrarı veya tutturması karşısında kurallar esnetilmemeli, olabildiğince sakin kalınmalıdır.

Günlük rutinler ve çocuğun programı oluşturulmalı

Eğer kurallar net olarak belirlenir ve çocuğun günlük programı oluşturulursa çocuk belirsizliği daha az hissedecektir. Ne yapacağını bilmeyen, serseri mayın gibi ortada dolanan bir çocuk sorun çıkartmaya adaydır. Bu yüzden günlük rutinler mutlaka oluşturulmalıdır. Çocuğun her saati planlanmalı, eğer çocuk bu programa uymamak konusunda ısrarcı davranırsa, önce nedeni belirlenmeye çalışılmalı, mantıklı bir gerekçe yoksa ebeveyn ısrarcı olmalıdır. Fakat ebeveyn ısrarı çatışma yaratmayan kararlı ve sakin bir tutum şeklinde olmalıdır. Buradaki en önemli nokta kararlılık ve takipçi olmaktır.

Çocukla mutlaka özel zaman geçirilmeli

Sevdiği oyunları oynamak, birlikte film izlemek, dans etmek, mutfak etkinliği yapmak ya da sadece birlikte yatakta uzanmak çocuğun kendini özel hissetmesine ve güvende olduğu hissi yaşamasına imkan sunar. Burada ki önemli nokta çocuk ne yapmaktan keyif alıyorsa onun birlikte yapılmasıdır.

Duyguların konuşulması için teşfik edici olmalı

Mutlaka çocukla özel zaman geçirilmelidir. Evde kapalı kalmak, arkadaşları ve sevdikleri ile görüşemiyor olmanın sıkıntıları ile ilgili  duyguları konuşulmalıdır. Bu sohbet havasında olabileceği gibi oyun oynarken aralarda yapılacak kısa konuşmalar şeklinde de olabilir. Kendi duygularımızı konuşmak çocukların kendileri hakkında da konuşmaları için teşvik edici olur. Evde olmanın bazen sıkıcı olduğunu, belirsizliğin kaygılarınızı artırdığını, anne babanızı, arkadaşlarınızı özlediğinizi ifade ediyor olmak çocukların karışık ruh hallerini anlamlandırmalarında da yardımcı olacaktır.

Bu makale 14 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı

Uzm.Dr Figen KARACEYLAN ÇAKMAKÇI, 1972 yılında Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Antalya'da tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden almış ve Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2004-2010 yılları arası Kocaeli'nde birçok kurumda görev yapmış olan Uzm.Dr Figen KARACEYLAN ÇAKMAKÇI, mesleki çalışmalarına 2007 yılından biri kurucusu olduğu Dünya Çocuk Psikiyatri & Psikoloji merkezi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
instagram
Etiketler
Ebeveyn
Uzm. Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı
Uzm. Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı
Kocaeli - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube