Kapalı Bypass Ameliyatı

Doç. Dr. Cüneyt Narin
Doç. Dr. Cüneyt Narin
4 Temmuz 202513 görüntülenme
Randevu Al
Kapalı Bypass Ameliyatı Nedir? Kalp cerrahisinde, göğüs kemiği kesilmeksizin sol meme altından girilerek gerçekleştirilen operasyonlar kapalı bypass ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Kapalı bypass ameliyatı halk arasında meme altı bypass ameliyatı olarakta bilinmektedir. Küçük kesi kalp ameliyatı tekniklerinden biri olan kapalı (meme altı) bypass ameliyatı, seçili hastalarda başarıyla uygulanmaktadır.
Kapalı Bypass Ameliyatı

Kapalı Bypass Ameliyatı Nedir?

Kalp cerrahisinde, göğüs kemiği kesilmeksizin sol meme altından girilerek gerçekleştirilen operasyonlar kapalı bypass ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Kapalı bypass ameliyatı halk arasında meme altı bypass ameliyatı olarakta bilinmektedir. Küçük kesi kalp ameliyatı tekniklerinden biri olan kapalı (meme altı) bypass ameliyatı, seçili hastalarda başarıyla uygulanmaktadır.

Meme altı bypass ameliyatı (kapalı bypass) en büyük avantajlarından biri hasta açısından daha konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci sunmasıdır.

Kapalı (Meme Altı) Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı bypass ameliyatı, donanımlı bir ameliyathane ortamında, kapalı yöntemle, hastaya genel anestezi verilerek gerçekleştirilmektedir. Operasyon, klasik kalp ameliyatlarında olduğu gibi iman tahtası olarak adlandırılan göğüs kemiği kesilmeden, sol meme altından açılan 5-7 cm’lik bir kesi ile kaburgaların arasından girilerek yapılır.

Meme damarı göğüs duvarından ayrılarak kalbe bağlanır, bypass işlemi sırasında kalp çalışır haldeyken ya da kasık damarları kullanılarak kalp durdurularak damarların dikilmesi sağlanır.

İşlem sırasında kesi, meme altındaki katlantı çizgisine denk gelecek şekilde ayarlandığı için hastada rahatsızlık oluşturacak, görünür nitelikte bir yara izi oluşmaz. Hastadan hastaya değişmekle birlikte ameliyat sonrasında genellikle üçüncü gün taburcu olunabilmektedir.

Her ameliyatta olduğu gibi meme altı bypass ameliyatının da belli başlı riskleri bulunmaktadır. Ancak deneyimli bir kalp cerrahı tarafından gerçekleştirilen meme altı bypass ameliyatı güvenli ve başarılı sonuç veren bir yöntemdir.

Kapalı Bypass Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanabilir?

Kapalı Bypass Ameliyatı (Meme Altı), günümüzde birçok kalp ve damar probleminin tedavisinde kullanılabilmektedir. Hastanın göğüs yapısı uygun olduğu takdirde ve daha önce akciğer ameliyatı geçirmemişse, her yaş ve cinsiyetten hastaya güvenle uygulanabilmektedir.

Meme altı bypass ile damar tıkanıklığının tedavisi, kalp kapaklarının onarılması veya değiştirilmesi, kalp deliklerinin kapatılması, kalp tümörlerinin alınması mümkün olmaktadır.

Kapalı (Meme Altı) Bypass Ameliyatı Avantajları

Klasik kalp ameliyatları ile kıyaslandığında Meme altı bypass ameliyatı (kapalı bypass) ameliyatının birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Ameliyatta göğüs kemiği kesilmediği için iyileşme süreci çok daha hızlı gerçekleşir.

Hastalar normal yaşamlarına ve işlerine daha çabuk dönüş yaparlar.

Ameliyat sonrası hastalarda çok daha az ağrı görülmektedir.

Enfeksiyon oluşma riski minimaldir.

Kesi memenin katlantı bölgesinde kaldığı için iz görünmez, bu da hastaları psikolojik anlamda rahatlatmaktadır.

Klasik ameliyatlarda göğüs kesildiği için buradaki kemikler kaynayana kadar hastalar yaklaşık 1.5-2 ay kadar sıkıntılı bir süreç geçirebilmekte; geceleri zorunlu olarak sırt üstü yatmakta, sağa sola dönememektedir. Meme altı bypass ameliyatı sonrasında ise bu tip problemler yaşanmaz. Hastalar istedikleri pozisyonda yatabilmekte, hareket kısıtlaması olmamaktadır.

Hastaların ameliyatı takiben 2 hafta sonrasında araba kullanmalarında sakınca bulunmamaktadır.

Hastalar ameliyattan kısa bir süre sonra ağırlık kaldırma, yük taşıma gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirler.

Göğüs kemiğinin kesilecek olması birçok hastanın çekinmesine ve bu nedenle de kalp ameliyatlarını geciktirmesine neden olabilmektedir. Bu durum ise hastalar açısından hayati risk yaratır. Meme altı bypassta ise küçük bir kesiden girilerek kapalı yöntemle ameliyat gerçekleştiği için hastaların korku ve çekinceleri ortadan kalkar.

Etiketler

Kapalı Bypass Ameliyatı Nedir?BypassKapalı bypassMeme altı bypass ameliyatı

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Cüneyt Narin

Doç. Dr. Cüneyt Narin

1970 tarihinde Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Denizli’de tamamladı. 1994 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Eylül 1994 ve Mayıs 2000 tarihleri arasında, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamladı. Uzmanlık eğitimi sırasında, Ağustos 1998’de, Leeds General Infirmary Hastanesi (Leeds- İngiltere), Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde, Mr. K. Watterson ile Çocuk Kalp Cerrahisi üzerine çalıştı.
Haziran 2001- Ağustos 2004 tarihleri arasında, İzmir Ege Sağlık Hastanesi'nde kadrolu doktor olarak, Prof. Dr. İsa Durmaz ile çalıştı. Eylül 2004 tarihinde Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent doktor kadrosuna atandı. Selçuk Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Mehmet Yeniterzi ve Prof. Dr. Ali Sarıgül ile çocuk kalp cerrahisi ve küçük kesi kalp cerrahisi üzerine klinik tecrübelerini yoğunlaştırdı. Ağustos 2008- Şubat 2009 tarihleri arasında Texas Heart Institute, Cardiovascular Surgical Research Laboratory, Houston, Texas, ABD’de Research Fellow olarak çalıştı. 2009 yılı Şubat-Ağustos tarihleri arasında Texas Heart Institute, Cardiac Transplantation and Mechanical Circulatory Support Kliniği, Houston, Texas, ABD’de Surgical Assistant olarak, Dr. Reul ile minimal invaziv-robotik kalp cerrahisi ameliyatlarına, Dr. Gregoric ve Fraser ile kalp nakli- kalp destek aygıtları yerleştirme ameliyatlarına ve Dr. Coselli ile de aort cerrahisi ameliyatlarına katıldı. Houston’daki çalışması sırasında, Memorial Hermann Hospital’da Robotik Kalp Cerrahisi eğitimi aldı. 2010 tarihinde doçentlik ünvanı aldı. Kasım 2010’da 1. aşama yazılı sınavı, Nisan 2011’de de 2. aşama sözlü sınavıdan sonra, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Yeterlilik Belgesi (Board Certificate) almıştır.
Ağustos 2011 – Ocak 2014 tarihleri arasında İzmir Universal Ege Sağlık Hastanesi, Şubat 2014- Ağustos 2015 tarihleri arasında İzmir Özel Su Hastanesi, Eylül 2015- Eylül 2020 tarihleri arasında İzmir Egepol Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi klinik sorumluluğu yapan Dr. Narin, Ekim 2020 tarihinde İzmir Kent Hastanesi kadrosuna katılmıştır. 2023 yılında, İzmir Kent Hastanesinin, Acıbadem Sağlık Grubu’na katılması ile Acıbadem Kent Hastanesi bünyesinde, kadrolu Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı olarak çalışmasını sürdürmektedir. İngilizce bilen Dr. Narin, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler