Kansız ameliyatlar

Kansız ameliyatlar

Kansız ameliyatlar olarak da adlandırılan endoskopik operasyonlar 1990 lı yıllarda kadın hastalıklarının tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. 
 
            Endoskopik uygulamalar esas olarak iki yolla yapılmakta: Laparoskopi olarak adlandırılan teknikte, karın içinin görüntüsü, kameralar yardımıyla ameliyathane içerisindeki televizyon ekranlarına yansıtılmakta ve operasyon yapacak ekip tarafından karın içindeki bütün organlar kolaylıkla gözlenebilmekte... Bu incelemeler sonucunda hastalık değerlendiriliyor, kesin teşhis konuluyor ve uygun olan operasyona karar veriliyor; laser elektrik enerjisi ve çeşitli kesici ve kan durdurucu aletlerin yardımı ile istenilen operasyon gerçekleştiriliyor. Endoskopik yöntemlerle yapılan ameliyatlar karın kesisi ile yapılan açık operasyonlara göre önemli avantajlar sağlıyor. Her şeyden önce  bu tip uygulamalar hastanede  kalış süresini kısaltmakta… Dış gebelik, basit yumurtalık kistleri, endometriosis, idrar kaçırmalarının düzeltilmesi, myomların alınması ile ilgili  operasyonlar sonrasında hastanın hastanede kalmasına sıklıkla gerek kalmıyor. Aynı gün evine çıkan hasta 48 saat içerisinde günlük yaşamına dönebilmenin avantajına sahip olabiliyor. Sayılan avantajlarından dolayı  laparoskopik yolla yapılan uygulamalar histerektomi olarak adlandırılan çeşitli nedenlerle rahim çıkarılması için ve hatta kanserlerin ameliyatla tedavisinde de yaygın olarak tercih edilir hale gelmiştir. Bunda endoskopik ameliyatların açık uygulamalara göre daha az maliyete sahip olması da rol  oynar.
           
Endoskopi uygulamalarını diğer bir şekli de histeroskopi denilen rahim içiyle ilgili olarak yapılan ameliyat şekilleridir. Histeroskopik ameliyatlarla yine rahim içinin gözlenmesini takiben ortaya çıkarılan polipler, myomlar, yapışıklıklar, rahim gelişme bozuklukları çok kısa sürede güvenli bir şekilde karın açılmasına gerek kalmaksızın tedavi edilebiliyor. Kısırlık sorunlarının tedavisinde önemli başarılar elde edilirken diğer tarafta menopoz öncesi ve sonrası ortaya çıkan başta sebebi belli olmayan kanamalar ve erken kanser teşhisi olmak üzere
çeşitli sorunların tanı ve tedavisinde başarılı sonuçlar vermekte…
 
Ülkemizde ilk kez Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları  Doğum Anabilim dalında 1989 yılında çağdaş anlamda uygulamaya uygulanmaya başlanmış olan endoskopik ameliyatlar 1990’larda düzenlenen uluslararası ve ulusal kurslarla ve kongrelerin katkısıyla ülkemizde yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak bu tip operasyonların uzun süreli özel eğitim gerektirmesi, önemli yatırım isteyen bir  ameliyathane ve donanımla eğitimli yardımcı personele ihtiyaç duyulması ve kadın doğum uzmanlarınının  hepsinin uzmanlık eğitimleri sırasında açık yolla yapılan uygulamaları öğrenmelerine karşın endoskopik ameliyat eğitimi almadıkları için bu ameliyatları tercih etmemeleri ve hastalarına tavsiye etmemeleri, hastaların büyük faydasına olan bu yöntemlerin ülkemizde hasta hizmetinde daha fazla kullanılmasını engelliyor. 4 yıl yönetim kurulunda görev yaptığım Avrupa Jinekolojik Endoskopi derneği ve Amerikan Endoskopi Derneğinden bu çağdaş tekniklerin ülkemizde de hakkettiği yere gelmesi için gerekli uluslararası desteğin sağlandığı bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sizin için en iyi ameliyat şekli güvendiğiniz ve sizi ameliyat etmesine karar verdiğiniz doktorunuzun en iyi bildiği ve tecrübesinin en fazla olduğu ameliyat yoludur. Ancak ameliyat olmanız gerekli ise bizim için en kolay ve avantajları olan endoskopik yöntemleri seçmemiz daha mantıklı değil mi?


 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Timur Gürgan

Prof. Dr. Timur GÜRGAN, lisans öncesi eğitimlerini bitirmesinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1980 yılında yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda tamamlamış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Timur GÜRGAN, akademik kariyerine 1985 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak başlamıştır. 1988 yılında Doçent, 1995 yılında ise Profesör olmuştur. Kendisi halen aynı üniversitede Kadın Doğum Anabilim Dalı, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Ünitesi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. 1986 yılından itibaren yurtdışında İngiltere'de London Hospital Medical College, St Bartholomew's Hospital, Lister Hospital, London Bridge Hospital ve  Guy's Hospital ve İsr ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Kansız ameliyatlar ne demektir
Prof. Dr. Timur Gürgan
Prof. Dr. Timur Gürgan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube