Kalp kapak ameliyatları bilgilendirme formu

BU REHBER KALP AMELİYATLARI İLE İLGİLİ SORULARINIZI YANITLAMAK AMACI İLE HAZIRLANMIŞ OLUP, HASTANE ÖNCESİ VE İYİLEŞME DÖNEMİNDE SİZİN VE AİLENİZİN REHBERİ OLACAKTIR.

Kalp kapak ameliyatları bilgilendirme formu

Kalbin nasıl çalıştığını bilmek operasyona hazırlık amacıyla önemli bir noktadır. Kalp, güçlü kaslardan oluşan bir pompadır ve işlevi vücuda oksijen ve besin sağlamak üzere kanın dolaşım sistemi içinde hareket etmesini sağlamaktır. Kalp kapaklarının işlevi, kanın akım yönünü düzenleyerek yanlış yönde geri akmasına izin vermemektir. Kalpte AORT KAPAK, MİTRAL KAPAK, TRİKUSPİD KAPAK ve PULMONER KAPAK olmak üzere 4 kapakçık
vardır.

Hastaların kalp kapakçıklarından mustarip olduğu iki ana problem vardır.
1 - Kapak darlığı (Kapak düzgün açılmıyor)
2- Kapak yetmezliği (Kapak düzgün kapanmıyor)
3- Hem darlık ve hem yetmezliğin aynı anda olduğu mikst tip kapak bozukluğu.

Kalp kapak hastalarının başlıca belirtileri

- Nefes darlığı
- Yorgunluk ve bitkinlik
- Çarpıntı
- Ritim bozuklukları
-Akciğerde sıvı birikmesi
-Bacaklarda şişme
-Kalp boyutlarında büyüme
- Kalpte pıhtı oluşumu
- İnme
Kalp kapakçıklarında orta derecede darlık veya yetersizlik olan kişilerde öncelikle idrar söktürücü ve kalp koruyucu ilaçlar tercih edilir. Ancak ilaç tedavisine rağmen fayda sağlanamayan hastalarda kapak hastalığının etkilerinden kurtulmak için ameliyat gerekebilir. Kalp kapakçığı ameliyatlarında önce kapağın onarılması tercih edilir. Kapak tamire veya uygun değilse mekanik veya biyolojik kapak ile değiştirilir. Biyolojik kapaklar hayvan dokularından hazırlanır,
Mekanik Kapaklar özel metal malzemelerden yapılmıştır. Hastanın durumuna ve yaşına göre uzman doktor tarafından hastaya uygun kapak seçilerek hastaya tavsiye edilir.

Kapakçıkları biyolojik kapakçıkı ile değiştirilen hastalar, üç aylık bir süre boyunca özel bir kan sulandırıcı ilaç olan ‘warfarin’ ile tedavi görmelidir. Kapakları mekanik kapakla değiştirilen hastalar, ömür boyu warfarin kullanmalıdır.

Warfarin; kanın pıhtılaşma sistemi üzerine etki eden bir ilaçtır. K vitamini nin etkisini azaltarak kanın normale göre daha geç pıhtılaşmasına neden olur. Bu etki tedavide bizim de istediğimiz bir sonuçtur. Kalp kapak ameliyatı olan kişilerde kalp kapağı üzerinde pıhtı oluşumunu önlemek için kullanılır. Warfarin piyasada ‘Warfarin’, ‘Orfarin’, ‘Coumadin’, ‘Warfin’, ‘Marevan’, ‘Warfmadin’ isimleri ile satılmaktadır.
Warfarin in 1mg, 2mg, 3mg ve 5 mg‘lık tablet formları bulunmaktadır. Doktorunuz vücudunuzun ilaca yanıtına göre kaç mg alacağınızı size söyleyecektir.

Örneğin günde 5 mg alın denildiyse 5 mg’lık tabletten 1 adet almalısınız.
Günde 2,5 mg denildiyse 5 mg tabletin yarısını almalısınız.
Günde 7,5 mg denildi ise 5 mg tabletten 1 tam + yarım şeklinde toplam birbuçuk tablet alırsanız 7,5 mg olmuş olur.
İlacınızı her zaman aynı saatte almaya çalışın. İlacınızı almayı asla unutmayın. Olur da unutursanız gün içinde hemen alın. Bir gün atladıysanız ertesi gün iki katı doz almayın.
Warfarin kullanan hastalarımızın K vitamini açısından zengin olan gıdaları TÜKETMEMELERİ tavsiye edilir. Aksi takdirde ilaç etkinliği yitirecektir.
Bu gıdalar
-Brokoli
-Karaciğer
-Marul
-Pancar
-Maydanoz
-Ispanak
-Enginar
Warfarin tedavisi önemli ve hayati olduğu kadar tehlikeli bir tedavidir. Olması gerekenden daha yüksek dozlarda kullanılırsa burun, mide ve beyinde kanamaya neden olur. Düşük dozlarda kullanılırsa değiştirilen kapakçıkta pıhtılaşma oluşur. Bu pıhtılaşmanın inme, organ
damarlarında ani tıkanmalar ve bazen kalpte pıhtılaşmaya neden olabilir. Bu nedenle tedavi doktor tavsiyesine göre yapılmalıdır. Tedavi sabah kahvaltıdan sonra doktorun belirlediği miktara göre alınmalıdır.
Warfarin tedavisinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bunlar,

1. Tedavi uzmanının bilgisi dışında bırakılmamalıdır. Mekanik kalp kapağı olan hastalar bu tedaviyi ömür boyu almalıdır.
2. Bu tedaviyi kullanırken, herhangi bir nedenle bir sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekirse veya cerrahi müdahale planlanırsa sağlık ekibini bu tedaviyi aldığınız konusunda bilgilendirmelisiniz. Örneğin diş çekildiğinde veya fıtık ameliyatı yapıldığında dahi bu tedavi hakkında doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

3. Bayan hastalar warfarin tedavisi alırken hamile kalmak isterse gebelik öncesinde mutlaka uzman doktora başvurmalıdır, çünkü bu tedavi fetüste doğuştan anormalliklere yol açabilir.
4. Warfarin kanı sulandırdığı için vücutta kanamalara neden olabilir. Eğer dışkı rengi ishalle birlikte siyah ve kötü kokarsa dikkat edilmeli, kendinizi yorgun ve bitkin hissederseniz doğrudan mide kanaması ihtimali olduğunu bilmelisiniz. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekir.

5. Warfarin insandan insana farklı seviyelerde etki gösterir. Hatta mevsim geçişlerinde bile etkinliği değişir. Bu nedenle kullanmanız gereken doz sürekli farklılık gösterebilir. Warfarin’in hangi dozda kullanılacağı PT, PTT denilen bir kan testi ile belirlenir. Bu kan testine göre hesaplanan bir INR değeri vardır. Hedeflenen etkin INR değeri 2,5-3,5 arasında olmalıdır. Bu tetkikin adını çok iyi ezberlemelisiniz. PT – PTT. Kan tahlilinin sonucuna göre doktorunuz almakta olduğunuz Warfarin’in dozunda değişiklik yapabilir. Doktorunuzun takip önerisine göre ayda bir veya en az 2 ayda bir bu kan tahlilini yaptırmalı ve sonucu doktorunuzla paylaşmalısınız.

Bu makale 30 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar

Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar 1973 Mardin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır’da tamamlamış, Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1997'de mezun olmuştur. Mardin’de 15 ay koruyucu sağlık hizmetlerinde pratisyen hekim olarak çalıştıktan sonra 1999 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde ihtisasa başlamış ve Kalp Damar Cerrahisi ihtisasını 2005 yılında tamamlamıştır. Daha sonra İzmir Özel Şifa hastanesinde Kalp Cerrahı olarak çalışmaya başlamış, 2013-2016 yıllarında Şifa Üniversitesi’nde Yrd. Doç.Dr. olarak görev yapmıştır. Bir süre Aort cerrahisi eğitim için Amerika Texas Heart İnstitute, Memorial Herman ve Methodist Hastanelerinde Observer olarak bulunduktan sonra İzmir Atakalp Kalp Hastalıkları Hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olarak çalışmıştır. Daha sonra Irak'ın en pres ...

Etiketler
Kalp ameliyatı
Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar
Op. Dr. Mehmet Beşir Akpınar
Antalya - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube