Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme!

Dyt. Sanem Apa Doğan
Dyt. Sanem Apa Doğan
5 Mart 201983 görüntülenme
Randevu Al
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme!

Normalde kan damarlar içinde serbestçe akıp dokulara ve organlara oksijen ve besin taşır. Sağlıklı bir damarın iç yüzeyine bakıldığında pürüzsüz olduğunu görmek mümkündür. Kolesterol yüksekliği, tansiyon, sigara, aşırı alkol tüketimi, kişinin beslenme alışkanlıkları ve çevreden kaynaklanan birçok faktör zaman ile damar içinde deformasyona neden olur. Bu deformasyona uğramış bölgede zamanla plak adı verilen bir tabaka oluşumu gözlenir ve bu plaklar damarların esnekliğini azalttığı gibi kan akışını da engeller.

Atheroskleroz: Zaman içinde kan damarlarının sertleşip tıkanmasıdır. Çok fazla belirti vermediği için ani kalp krizi oluşumları görülmektedir.

Yüksek kan kolesterolü

Yüksek kan kolesterolü ile kolesterol içeriği yüksek besinlerin tüketiliyor olması arasında bir ilişki olduğu artık somut bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer kan kolesterol düzeyinizi düşürebilirseniz riski de azaltabilirsiniz.

Herkesin kanında kolesterol vardır. Önemli olan bu kolesterol düzeyinizi normal aralıklar içinde tutabilmenizdir.

Kan kolesterolünün neden yükseldiğinin yanıtını vermek mümkün değildir. Bazı kişilerde genetik bir yatkınlıktan kaynaklanabilir. Buna ek olarak yağdan ve kolesterolden zengin bir diyet ile beslenen kişilerde ve fazla kilolu ve obez bireylerde karşılaşma sıklığı daha fazladır.

HDL (İYİ HUYLU KOLESTEROL)(Yüksek Dansiteli Lipoproteinler)
İyi kan kolesterolü olarak da tanımlamak mümkündür. HDL kolesterolü kandan ve arter duvarlarından alır ve karaciğere taşıyarak yok olmalarını sağlarlar.

LDL (KÖTÜ HUYLU KOLESTEROL)(Düşük Dansiteli Lipoproteinler)
LDL kolesterolünü ise kötü kan kolesterolü olarak tanımlayabiliriz. LDL kolesterolü arter duvarlarında plakların tutulmasına neden olur. Bu plakların oluşması ile de ateroskleroz riski artar.

HDL kan kolesterolünü yükseltmek için yapılması gereken fiziksel aktivitenin arttırılmasıdır. Buna ek olarak eğer vücut ağırlığınız fazla ise vücut yağınız azaltmanızda size HDL kolesterolünüzü yükseltmenizde yardımcı olacaktır. Ayrıca doymuş yağlar yerine doymamış yağları tüketmeyi seçmekte uygun olacaktır.

Kalp hastalıklarına karşı önlem alabilmek için en iyi yol kan kolesterol düzeylerinin bilinmesidir.
Kan kolesterol düzeyleri için önerilen değerler;

<200 mg/dL               normal ve olması istenen
200- 239 mg/dL       sınırda ve yüksek
>24 mg/dL                 yüksek
> 35 mg/dL                HDL için istenen değer
<130 mg/dL                LDL için istenen değer

Kan kolesterol düzeylerinizi bilmiyorsanız en kısa zamanda hekiminize danışarak kan değerlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Vücut ağırlığınızda eğer fazlalık varsa bu fazla vücut ağırlığından kurtulmaya, normal vücut ağırlığında iseniz bu ağırlığınızı korumaya çalışmalısınız…

Az ama sık sık yeme çalıştığınızda tek bir öğünde aşırı yemek tüketmediğiniz için insülin salgılanmanız sabit düzeyde kalacaktır. Bu da yağın vücutta depolanmasına, kolesterol yapımının da artmasına engel olur…

Vücut için büyük önem taşıyan antioksidan etkisi bulunan meyve ve sebze tüketimini arttırmak hem kalp sağlığını koruma da hem de diğer kronik hastalıklardan korunmada yararlı etki gösterir…

Et tüketimlerinizde yediğiniz etin yağsız olmasına ve pişirmede uygulanan yönteme dikkat etmeli yağda kızartılmış olarak tüketmemelisiniz…

Çok iyi birer posa (lif) kaynağı olan kuru baklagil, meyve, sebze ve tahıl tüketiminize dikkat etmelisiniz…

Sigara içiyorsanız bırakmak için çaba sarf etmelisiniz…

Stresli bir yaşamdan mümkün olduğunca uzak kalmaya çalışın…

Ve belki de en önemlisi fiziksel aktiviteyi hayatınıza yerleştirmelisiniz…

Etiketler

Kalp hastalıklarında beslenmeHastalıklarda beslenmedamar hastalıklarında beslenmekalp damar hastalıklarında beslenme

Yazar Hakkında

Dyt. Sanem Apa Doğan

Dyt. Sanem Apa Doğan

Dyt. Sanem APA DOĞAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 

Mezuniyet tezi olarak “Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının saptanması” başlığı altında araştırma yapmış olan Dyt. Sanem Apa DOĞAN, Beslenme ve Diyetetik alanındaki seminerini ise “Bebeklik, çocukluk ve adolesan döneminde kemik mineral yoğunluğunun ölçülmesi” konusunda vermiştir. Ayrıca üniversite eğitimi sırasında “Yetişkin kadınların folat tüketim durumlarının saptanması” konusunda da çalışma yapmıştır. 2017 Yılı itibarıyla “Down Sendromlu çocukların beslenme durumlarının saptanması” üzerine araştırmalar yapmış, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri anabilim dalında yüksek lisans eğitimine devam etmekte olan Dyt. Sanem Apa DOĞAN, Bilim Uzmanlığı tezini “Karaciğer yağlanması olan obez hastalarda ağırlık kaybının etkisinin incelenmesi” üzerine yapmaktadır.

Dyt. Sanem APA DOĞAN, 2005 - 2007 yılları arasında Mezura Kliniği’nde kurumsal wellness çalışmalarının yönetimi ve koordinasyonundan sorumlu Diyetisyen olarak görev almış, aynı zamanda kilo verme, kilo alma, gebelik ve emziklilik beslenmesi, POS da beslenme, menopozda beslenme, diyabet, kalp damar hastalığı gibi kronik hastalıklarda beslenme ve diyet konularında danışanlarına beslenme eğitimi vermiştir. Danışanlarına verdiği beslenme eğitimlerinin yanı sıra gıda sektöründe önemli yeri olan şirketlere ürün geliştirmede danışmanlık, çeşitli şirketlere sağlıklı beslenme seminerleri ve beslenme eğitimi, mönü danışmanlığı (okullar ve özel şirketler) yapmıştır. Ozel bir spor merkezinde spor yapan bireylerin beslenme durumunun kontrolü konusunda diyetisyen olarak bireysel beslenme eğitimi hizmeti sunmuştur.

Mayıs 2008 tarihinde Amerikan Diyetisyenler Derneği’nden “Çocukluk ve Adolesan Döneminde Kilo Kontrolü ve Yönetimi” ile “Yetişkin Kilo Kontrolü ve Yönetimi” Sertifikalarını başarıyla almış olan Dyt. Sanem APA DOĞAN, 2008 Yılında Boston’da Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin düzenlediği 24. Kalp Sağlığı ve Spor Beslenmesi konusundaki sempozyuma katılmış, daha sonra Kanada Kanser Derneği’nde gönüllü olarak çalışmış ve kanser hastalarını yakından gözlemleme şansı bulmuştur.

2007 Yılı Kasım ayında Diyabet Diyetisyenliği Kursuna katılım göstermiş ve diyabet konusundaki bilgilerini güncelleyerek “Diyabet Diyetisyeni” olarak çalışma hakkı kazananan Dyt. Sanem APA DOĞAN,  aynı zamanda Türkiye Diyetisyenler Derneği; Amerika Diyetisyenler Derneği; Diyabet, Obezite ve Beslenme Derneği; English High School- Nişantaşı Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği, Marmara Rotaract, İstanbul Avcılar ve Atıcılar Kulübü üyesi olan Sanem Apa, bir çok ulusal ve uluslarası kongre ve sempozyuma katılmış, Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinde mesleki gelişimi için çeşitli gözlemlerde bulunduktan sonra kurum diyetisyenliği alanında TÜBİTAK’ta görev almıştır.

Dyt. Sanem APA DOĞAN, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul/Ümraniye'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır