Kaliteli uyku için yapılması gerekenler

Kaliteli uyku için yapılması gerekenler

Yetişkinlerde 4 saatten az uyumak veya aynı şekilde 10 saatten fazla uyku bilişsel becerilerde ve duygu regülasyonunda azalmaya neden olmaktadır. Bununla birlikte öğrenme, hafıza ve dikkat sorunları ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca verimsiz bir uyku, gün içinde yorgun hissetmeye neden olabilirken uzun vadede obezite ile sonuçlanabilmektedir.

     Yetişkinlerde etkili bir uyku için 8 saat gereklidir. Daha kaliteli ve verimli bir uyku için yatma ve uyuma zamanını bir rutine dönüştürmek faydalıdır. Yani her sabah aynı saatte yatmak ve aynı saatte kalkmak, beynimizin uykuya ve uyanışa hazırlanması açısından yarar sağlayacaktır. Aynı şekilde gün içerisinde yeterince gün ışığı almak önemlidir. İleri yaşlarda gece uyku problemi yaşandığında gündüz uykularından ve kısa kestirmelerden kaçınmak gerekir. Ancak gençlerde ders çalışma ve okul sonrasında bir-iki saatlik uyku, hatırlama üzerinde etkilidir. Ayrıca, gece uyku bölündüğünde ödüllerden kaçınmak gerekir. Örneğin mutfağa gidip uyku arasında bir şeyler atıştırmak, ertesi gün tekrar uyanma ihtimalini arttırır. Aşırı kahve ve alkol tüketimi de uyku prolemlerine neden olabilmektedir. Aşırı aç ya da tok yatmak, yatmadan önce atıştırma alışkanlıkları uykuya dalmakta güçlük verebilir. Ek olarak, telefon ve bilgisayar kullanımını uyku saatinden bir kaç saat önce bırakmak yardımcı olacaktır. Gün içinde egzersiz ve yürüyüşler gece uykuya dalmakta kolaylık sağlayabilir.

      Fiziksel faktörlerden uyunulan yatağın rahatlığı, odanın ideal sıcaklıkta ve havalandırılmış olması gibi etmenlere dikkat edilmelidir. Önemli bir diğer nokta da uyku gelmeden yatağa yatılmaması gerektiğidir. 15 dakika içinde uyku gelmediğinde yataktan ayrılarak daha sonra tekrar denemek yarar sağlayacaktır. Son olarak uyku problemleri; stres ve kaygı başta olmak üzere çeşitli psikolojik problemlerden kaynaklanabilmektedir. Gerektiğinde psikolojik destek alınmalıdır.

Bu makale 23 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gözde Huriye Türel

Psikolog Gözde Huriye Türel lisans öncesi eğitimlerinin ardından, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite Psikoloji (İngilizce) Bölümü'nü başarıyla tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresinde Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmet Merkezi’nde Stajyer Psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitiminde ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı çocukları üniversite öğrencileriyle uçurtma şenliğinde buluşturma projesinde proje yürütücülüğü yapmıştır. Yüksek lisans eğitimi Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Anabilim Dalı İstihbarat Araştırmaları Yüksek Lisans Programında devam etmektedir. Yüksek lisans tezinde, kitle psikolojisi ve psikolojik savaş konularına çalışmaktadır. Gözde Huriye Türel çok sayıda bilimsel kongre ve sempozyuma katılım sağlamış olup bilimsel gelişmeleri yak ...

Etiketler
Depresyon riski
Psk. Gözde Huriye Türel
Psk. Gözde Huriye Türel
Karabük - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube