Kalça kireçlenmesi ve robotik cerrahi

Kalça kireçlenmesi ve robotik cerrahi

Kalça, vücudumuzun en fazla ağırlık taşıyan eklemlerinden biridir. Kalça eklemini femur-uyluk kemiğinin küre şeklindeki başı ile leğen-pelvis kemiğinin yuva olarak adlandırılan çukur bölümü-asetabulum oluşturur. Hem uyluk kemiğinin başı, hem de yuvanın yüzeyi eklemin kolay hareket etmesini sağlayan kıkırdak dokusu ile kaplıdır. Bu kıkırdak dokusunun çeşitli nedenler ile bozulması, aşınması ve yıpranması ile karakterize dejeneratif bir eklem bozukluğu olan kireçlenmeye yol açar.

Kalça eklem kireçlenmesi nedenleri

Kıkırdağın ilerleyen yaşla, zamanla bozulduğu “aşınma ve yıpranma” olarak da bilinen birincil eklem kireçlenmesi

Kalçada gelişimsel şekil bozukluğu-deformasyon veya kalça çıkığı olarak da bilinen kalça eklem displazisi sonucu oluşan eklem kireçlenmesi.

Kalça eklemini etkileyen kırıklar ya da kalçanın yerinden çıkmasına neden olan ciddi travmalar sonucu oluşan  ikincil eklem kireçlenmesi

Romatoid artrit veya gut gibi iltihaplı romatizmal hastalıklarda kalça ekleminin tutulup, bozulması ile oluşan eklem kireçlenmesi

Çeşitli nedenler ile kalça ekleminde uyluk kemiğinin baş kısmına sağlıklı şekilde kan taşınamaması sonucu kemiğin bozulup, baş kısmında çökme olup küresel yapısını kaybetmesine neden olan avasküler nekroz sonucu oluşan eklem kireçlenmesi

Kireçlenmenin ilk dönemindeki hastalarda hafif ağrı, tutukluk ve bazı kalça hareketlerinde kısmi zorlanma, koşamama, spor yapamama gibi yakınmalar olur. Bu erken dönemde hastanın kilolu ise zayıflayıp ekleme binen yükü azaltarak, yıpranmayı yavaşlatması önerilir. Erken dönemde fizik tedavi ve egzersiz programı, ilaçlar, eklem içine yapılan çeşitli enjeksiyonlar ile rahatlama sağlanır. Düzenli egzersiz yaparak eklem çevresi kasların kuvvetinin ve esnekliğinin korunması önemlidir.
Ancak zamanla kireçlenme  ilerlediğinde eklem yapısının bozulup deforme olması sonucu belirginleşen hareket kısıtlılığı kişinin günlük temel basit hareketlerinde bile (yürüme, ayakta durma, çömelme gibi) zorlanmaya neden olur. Sonuçta kireçlenme eklemin vücuttaki işlevini yerine getirememesi, yani bir organ olarak bakıldığında “eklem yetmezliği” ile sonuçlanır.

Bu durumda uygulanacak olan cerrahi tedavi; kişinin günlük hareketlerini ağrısız ve rahatlıkla yapılabilmesini sağlayacak olan kalça eklem protez ameliyatıdır.

Robotik kalça eklem protez ameliyatı

Kalça eklem protez ameliyatı, kalça ekleminin yapay implantlar (protez parçaları) ile değiştirildiği cerrahi bir işlemdir.

Kalça protezi ameliyatlarında implant parçalarının doğru yerleştirilmesi ve hizalanması en kritik faktördür. MAKO kalça robotik cerrahisi protez implantlarının yerleştirilmesinde üstün bir doğruluk ve hassaslık düzeyi sağlar. Bu teknoloji implantların doğru pozisyonunu ayarlamak için ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi ile elde edilen, hastaya özgü anatomik bilgileri kullanarak kemiklerin çarpışma ve implantların yerinden çıkma oranını düşürür.

Robotik kalça eklem protez ameliyatından önce kalçanın 3 boyutlu bilgisayarlı tomografisi çekilir. Tomografiden elde edilen bilgiler temelinde her hastaya kendi anatomisine uygun olan bir ameliyat planı hazırlanır. yüksek çözünürlüklü bir kamera aracılığıyla hastanın gerçek kemik anatomisi ile tomografi görüntülerini eşleştirerek bilgi toplanır ve bu robotik sisteme aktarılır. Hastanın fiziksel anatomisi ile tomografide görünen sanal kemik anatomisini birleştirir. Sonrasında robot protez parçalarının hastaya özgü doğru açılarla ekleme yerleştirilmesinde cerraha fiziksel, işitsel ve görsel kılavuzluk yapar.

Cerrahın kontrolü altında yapılan robotik total kalça protezi yöntemi, hata payını minimuma indirirken, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin de daha kısa, daha ağrısız ve daha rahat olmasını sağlar.

Bu makale 16 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kayhan Turan

1968 Artvin doğumlu olan Op. Dr. Kayhan Turan, lise eğitimini Eskişehir Cumhuriyet Lisesi’nde tamamlamıştır. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde lisans eğitimine başlayan ve 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Op. Dr. Kayhan Turan, uzmanlık eğitimini 1993-1998 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başarı ile tamamlamıştır. Uzmanlık eğitimi süresi içerisinde Externship programı kapsamında ABD’nin Chicago kentinde bulunan Northwestern University Medical School Orthopedic Surgery Department’ta uzmanlık alanı ile ilgili çalışmalara katılmıştır. Op. Dr. Kayhan Turan, 1999-2007 yılları arasında Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev yapmıştır. Bu süre içerisinde 1999-2006 yılları arasında Bekamed Kemik Kas Eklem Sağlığı Merkezi’nde h ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
kalça kireçlenmesi
Op. Dr. Kayhan Turan
Op. Dr. Kayhan Turan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube