Doktorsitesi.com

Kalbini seven bol bol yesin! Bu yiyecekler ömrü uzatıyor

Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan
Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan
2 Mart 202177 görüntülenme
Randevu Al
Kalbini seven bol bol yesin! Bu yiyecekler ömrü uzatıyor

Yağ tüketimi 

Yapılan çalışmalarda LDL miktarının artmasında tüketilen yağ türünün etkili olduğu gösterilmiştir. Katı yağların doymuş yağ oranları yüksektir. Bu nedenle katı yağlar yerine sıvı yağlar tercih edilmelidir. Trans yağ asidi tüketimi kalp hastalıklarının artışına neden olmaktadır.

Tereyağı, margarin gibi katı yağlar yerine zeytinyağı tüketilmelidir. Zeytinyağı LDL kolesterolü düşürür. Tekli doymamış yağ asitlerinin yanında balık, ceviz, ketentohumu, semizotu gibi omega-3 yağ asitleri kaynaklarına da beslenmenizde yer vermeniz gerekir.

Et ve et ürünleri 

Kırmızı etin doymuş yağ içeriği yüksektir. Balık, tavuk, hindi etinin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Balık, içerisinde omega-3 yağ asitlerini bulundurur, bu yağ asidi çeşidi ise HDL denilen iyi kolesterol miktarını artırmaktadır.

Sakatatların tüketilmesi ise yanlış tercih olacaktır. Etlerin görünen yağları mutlaka temizlenmelidir. Görünen yağlar temizlense bile etin görünmeyen yağ oranı %20’dir. Bu nedenle et yemeklerine yağ koymadan pişirmeye dikkat edilmelidir. Et tercihiniz kadar pişirme yönteminiz de önemlidir. Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme veya buğulama yöntemi tercih edilmelidir.

Yağlı tohumlar 

Omega-3, magnezyum minerali ve E vitamini içeriği ile LDL kolesterolü azaltırken HDL kolesterolü yükseltir. Fakat bu noktada her şeyin fazlasının zarar oluşturacağı bilinmelidir.

Sarımsak 

Potasyum minerali, A vitamini, C vitamini içerir. Kan pıhtılaşmasını önleyerek damarların tıkanmasını da engeller. Kan basıncını ayarlarken kalp ve damar rahatsızlıkları içinde mucize bir besindir.

Posa tüketimi 

Gerekli posa alımı sağlandığı zaman safra asitlerinin emilimi engellenir ve karaciğerde kolesterol sentezi için gerekli olan ögeler azalmış olur. Bunun için posa tüketimi artırılmalıdır.

Kuru baklagiller, tahıllı besinler, meyve, sebze bol posa içerir. Bu besinler kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltırlar.

Vitaminler, mineraller, koenzim Q10 

C ve E vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. C vitamini bu özelliği ile LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolün yükselmesini sağlar. Bu da kalp ve damar sağlığımız için olumlu bir etkidir. E vitamini ise trombositlerin yapışmasını önleyici etki yaparak daha pürüzsüz, sağlıklı damarların ve düzenli kan akış hızının olmasını sağlar. Kalsiyum, demir, manganez, bakır, magnezyum ve daha birçok mineralin vücudunuz için sağladığı yararlar vardır. Tüm bunlardan yeterli şekilde faydalanabilmek için meyve ve sebze tüketiminize dikkat etmeniz gerekir.

Kalsiyum, kan basıncının ayarlanmasına yardımcı bir mineraldir ve damarlarınızın daha kuvvetli olmasıyla bağlantılı olarak hastalık riskini azaltıcı etkisi vardır. Magnezyum, kan yağlarının yok edilmesinde görevli bir mineraldir. Krom, kanda bulunan kolesterolün hücrelere girişini sağlar. Koenzim Q10, kalp sağlığı için olumlu etkiler gösterir. Koenzim Q10 özellikle balık yağı, susam yağı ve ıspanakta bulunur.

Yumurta yenmeli mi? 

Hücreler lesitin maddesini içerir. Özellikle beynimizde ve kalbimizde lesitin oranı diğer organlarımıza ve hücrelerimize göre daha fazla bulunur. Lesitin, vücudumuzun dışında bazı besinlerde de vardır. Yumurta da bu besinlerden bir tanesidir.

Yumurtanın kolesterol içeriği yüksek olduğu için uzun dönemler boyunca çoğu kişi ondan uzak dursa da çalışmalarda görülmüştür ki lesitinin kolesterol üzerine olan etkisi olumlu yöndedir. Doğru miktarda tüketilen yumurta sağlığa olumlu etki yapar.

İşte vücuda iyi gelen besinler...

Sarımsak 

Sarımsağın yapısında çok sayıda kimyasal bulunmaktadır. En önemli kimyasal allisindir. A, B1, B2, B, C vitamini ve çeşitli mineralleri içerir. Aynı zamanda vücutta önemli antioksidan olan glutatyonun üretimini arttırmaktadır.

Erkek ICR farelerle yapılan çalışmada sarımsak ilave edilen farelerin doku ve kan örneklerinde diğer gruba göre daha az lipid bulunduğu ve karaciğerlerinde de daha az kolesterol ve trigliserid bulunduğu görülmüştür

Nar 

Nar yüksek antioksidan kapasitesi ile nitrik oksit üretimini arttırmaktadır bu durumsa kan akışının ve arterlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Narın suyunu içebilir, smoothieler hazırlayabilir, meyve olarak yiyebilir veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Yaban mersini 

Antosiyaninler gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Antosiyaninler oksidatif strese ve inflamasyona iyi gelerek kan damarlarının sağlığında olumlu etki yapmaktadır.

Brokoli 

Antioksidan olan C ve E vitaminlerinin iyi kaynağıdır. Bu sayede bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Öğünlerinizde haşlanmış zeytinyağlı bol limonlu brokoliye yer vermeyi unutmayın.

Avokado 

Sağlıklı yağ içeriği çok zengindir. İçerdiği omega 6 ile karaciğer yenilenmesini sağlar ve hücrelerin toparlanmasına yardımcı olur.

Avokado genellikle salatalarda ya da limon sıkılarak direkt tüketilebilir. Günde bir taneden fazla da tüketilmemesine dikkat edilmelidir.

Brüksel lahanası 

Karaciğerin temizlenmesi kendimizi iyi hissetmemizde ve vücudumuzun temizlenmesin de çok önemlidir.

Brüksel lahanası da sülfür içeriği sayesinde karaciğeri hasardan korumada çok etkili bir sebzedir. Karaciğeri yeniler ve zararlı olan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kefir 

Kalsiyum, fosfor, magnezyum ve protein açısından zengin probiyotik süt ürünüdür. Bağışıklık sistemini güçlendici, laktoz hassasiyetini düzenleyici ve vücuda iyi gelen bir içecektir.

Etiketler

Sağlıklı beslenme önerileriSağlıklı beslenmekSağlıklı beslenme

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan

Uzm. Dyt. Deniz Zünbülcan

Diyetisyen Deniz ZÜNBÜLCAN, 1994 yılında doğmuştur. Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başlamış olduğu eğitimini başarı ile tamamlayarak 2016 yılında Beslenme ve Diyetetik Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır