Doktorsitesi.com

KAFEİN VE SPOR

Dyt. Nursel Zengin
Dyt. Nursel Zengin
15 Mart 202270 görüntülenme
Randevu Al
Günümüzde çoğu kişi artık spor öncesi performans artışı veya yağ yakımını artırmak için çay veya kahve içiyor. Kafeinin yağ yakımını artırdığına dair söylemler gerçekten doğru mu?
KAFEİN VE SPOR

Kafein, egzersiz sırasında kas içerisindeki yağ yakımını artırır. Bunun dışında kafein spor esnasında performans artışı sağlar. Nedenini şöyle açıklıyor bilim insanları; kafein beta endorfin salgılanmasını sağlayarak spor sırasında ağrı ve yorgunluk hissinin azalmasını sağlar. Beta endorfin doğal bir ağrı kesicidir. Spor esnasında ağrı hissinin azalması uzun süre dayanıklılığı artırabilmektedir. Çalışmalarda kafein kullanımının terleme miktarı, sıvı kaybı vb. sıvı dengesi ile ilgili faktörler üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı gösterilmiştir. Sağlıklı bir birey egzersizden yaklaşık bir saat önce sade bir kahve içebilir.

Kafein toz veya tablet halde kullanıldığı zaman bu etkiler daha yüksek ama bu takviye olarak kafeini gönül rahatlığıyla kullanın anlamına gelmiyor. Çünkü bu çalışmalar genelde profesyonel sporcularda yapılmış yani ortalama bir insan için takviye kullanmanın performansa pek bir etkisi yok. Bunla ilgili çalışmalar henüz yeterli değil ve çelişkili sonuçlar da mevcut.

Etiketler

DiyetisyenKafeinKahveİstanbul diyetisyen tavsiyeİstanbul diyetisyen tavsiyeleriSporcu beslenmesiAtaşehir diyetisyen

Yazar Hakkında

Dyt. Nursel Zengin

Dyt. Nursel Zengin

Dyt. Nursel Zengin Lisans eğitimini 2015 yılında Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlamıştır. Mezun olduktan hemen sonra çeşitli kamu kurumlarında diyetisyen olarak görev almıştır. Lisans eğitiminin henüz ilk yıllarındayken beslenme konusunun multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini fark ettiğinden kendi alanında ve alanı dışında birçok eğitim almış, İletişim Fakültesi bölüm derslerine ve projelerine katılım sağlamıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır