Kadınlarda Kısırlık ve Tanısı


Vajen temel olarak cinsel beraberliğin olduğu bölgedir. Vajen ejekülasyon yani erkeğin boşalması gerçekleştikten sonra spermler için depo görevi görür.
Vajenin doğumsal anomalileri: Septum bölme anlamındadır. Enine ve boyuna olabilir. Septum hem cinsel ilişki problemlerine hemde spermlerin rahim ağzı kanalına ulaşmasını engelleyerek kısırlığa neden olabilir. Tanı yapılacak basit genital muayene ile konur.
Vajen Enfeksiyonları
Vajende çeşitli mikrobik ajanlar enfeksiyon oluşturabilir. Vajinada bu bölgenin kuru kalmasını önleyen salgı bezleri vardır. Enfeksiyon sonucu bu bezlerde salgı artar ve salgı mikrobik bir özellik kazanır ve renk değişimleri olur. Grip enfeksiyonlarında nasıl burun salgısı artışı ve renk değişimi oluyorsa vajen içinde aynı durum söz konusudur. Bu durum ilişki sonrası vajen içinde kalan spermlerin hem ömrünü kısaltıp hemde hareketlerini olumsuz etkileyerek gebeliğe engel olabilir.
Bu tip enfeksiyonların tanısı basit bir genital muayene ile konabilir ve tedavi edilebilir.Bazen sadece bu enfeksiyonu tedavisi bile gebeliğin oluşmasını sağlar. Bu nedenle rengi farklı ve kokulu her akıntı ciddiye alınmalı ve sadece gebelik açısından değil genel sağlık açısından da tedavi edilmelidir.
Rahim Ağzı Ve Rahim Ağzı Kanalı İle İlgili Problemler
Rahim ağzı kanalı ve rahim ağzı spermlerin vajenden rahim içine ve oradanda tüplere geçmesinde önemli rol oynar. Rahim ağzının doğuştan kapalı oluşu, rahim ağzı kanalındaki enfeksiyon ve yapışıklıklar, spermlerin geçişinde problem yaratabilir. Rahim ağzına daha önce yapılmış cerrahi girişimler: Özellikle tedavi amaçlı rahim ağzı yaralarının yakılması yada rahim ağzının bir bölümünü operasyonla alınması (Konizasyon) rahim ağzı bölgesinin normal yapısını bozabilir. Yapılan basit genital muayene ve gerekirse çekilecek ilaçlı rahim filmi tanıya yardımcı olacaktır.
Rahimle (Uterus) İlgili Problemler
Enfeksiyonlar
Rahim içi dokusundan kaynaklanan enfeksiyonlar genellikle vajina yada rahim ağzından kaynaklanan bir enfeksiyonun rahime yaılması sonucu oluşur. Rahim içi dokusu embriyonun yerleştiği bölge olduğundan bu bölgede enfeksiyonlar sonrası olabilecek yapışıklıklar gebeliğe engel olabilir. Özellikle verem tani tüberkiloz enfeksiyonu rahim ve tüplerde yerleşmeyi çok sever. Bu mikrop tüp ve rahimde yapışıklığa neden olur. Genellikle akciğerde oluşan verem enfeksiyonundan sonra verem mikrobunun kan dolaşımı ile rahim ve tüplere ulaşması ve burada enfeksiyon oluşturması ve sonrasında yapışıklıkların olması ile karakterizedir.
Daha önce tüberkiloz tanısı almış (Akciğer Tüberkilozu) ve tedavi görmüş iseniz ve çocuk sahibi olma problemi yaşıyor sanız bir uzmana başvurmalısınız!
Rahim ve tüplerdeki yapışıklıklar HSG yani ilaçlı rahim filminde kolaylıkla görülebilir.Yine gerekirse rahim içi histeroskopi adı verilen özel kamera sistemi ve tüplerde rahim ve tüplerin karından kamera sistemi yerleştirilerek incelendiği laparoskopi yöntemiyle değerlendirilebilir.
Rahimin Doğuştan Şekil Bozuklukları
Rahimin sağ ve sol yarısı ayrı ayrı oluştuktan sonra birleşir ve tek bir rahim oluşur.Bunu bir elmanın iki yarısının birleşmesi gibi düşünebiliriz. İşte bu birleşme sırasında olabilecek problemler rahimde şekilsel problemler oluşturabilir.Bunlar arasında bizim açımızdan problem oluşturabilecek 2 problem vardır.
Uterin Septum (Rahim içi bölme ya da perde)
Rahimin iki yarısı birleştikten sonra aradaki bölmenin ya hiç ortadan kalkmaması yada kısmen ortadan kalkması sonucu oluşur. Bu durumda gebelik oluşmaz yada düşükle sonuçlanır. Tanı ultrasonografi ile koyulabilirse de en iyi yöntem ilaçlı rahim filmi (HSG) yada uterusun Manyetik Rezonans MR yöntemiyle incelenmesidir. Tanı konulduktan sonra histeroskopi yöntemi ile bu bölme kesilerek rahim boşluğu tek boşluk haline getirilir.