Kabullenmek

‘Çektiğimiz ıstırabın en önemli kaynağı kendimize söylediğimiz yalanlardır.’ Bessel A. Van Der Kolk

Kabullenmek

İyiyim, bir şeyim yok, buna mı üzüleceğim gibi söylemlerle problemi ortadan kaldırmaya çalışmak o problemin sırtımızda yük olmasına neden olmaktan başka bir işe yaramamakta. Farkında olmadan kaçmaya çalışırken daha fazla yoruluyoruz. Gerçekle yüzleşmek ise daha eziyet.

Durup bir an bu yaşadığın şey seni üzdü, sen üzülebilirsin desek öncelikle kendimize merhamet göstermiş olacağız. Her zaman mutlu olamayız tıpkı her zaman güçlü de olamayacağımız gibi. Bazen düştüğümüzü, yaralandığımızı, darbe aldığımızı kabullenmek gerekir. Kabullenelim ki mevcut yaralarımızı görelim. Görelim ki iyileştirelim.

Şöyle düşünelim, kolunuzda bir yara oluştu. Ve siz o yaranın orada olmadığını söyleyerek yahut üstünü kapatmaya çalışarak sadece o anı kurtarmaya çalışıyorsunuzdur. O yarayı inkar da etseniz orada olmaya ve dokundukça acıtmaya devam edecektir. Oysa ki burada yaram var ve acıyor deseniz… Acımasını engellemek için o bölgeye daha özenli yaklaşırdınız değil mi? Ve üstelik iyileşmesi için merhem de sürerdiniz.

Tıpkı kolumuzda ki yara gibi bazı yaşam deneyimlerimiz bize acı verir. O acıdan kaçış yoktur. Yapmamız gereken yaşanan olayı inkar etmeden, hissettirdiği duyguları yok saymadan kabul etmektir. Belki kolumuzda iz kalabilir, yaşadığımız acı veren deneyimde iz bırakabilir. Fakat o deneyimle yüzleşmek ize rağmen o oradayken ama aynı zamanda acısı da yokken yaşama devam etmek anlamına gelir.

Çocukluğumuza dair olumsuz anılarımızdan, aile ilişkilerine, anne-baba ilişkilerinden yakın ilişkilerimize kadar bizi yaralayan ne varsa, şu an dokundukça acısını hissettiren hangi durumla karşı karşıyaysak dürüst olalım, kabullenelim, görelim ve doğru merhemi bulmak için arayışa geçelim.

Bu makale 17 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Gülşah Baysal

2015 yılında Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünü bitirdi. Lisans eğitimimde aldığı teorik bilgileri stajları ve süpervizyon dersleri sayesinde pratiğe geçirdi. Mezuniyetinin hemen ardından sahada ruh sağlığı hizmeti vermeye başladı. Ergen ve aileleriyle; davranış sorunları, sınav kaygısı, ergenlik dönemi ruhsal sorunları, stresle başa çıkma ve öfke kontrolü, kardeş kıskançlığı, nörogelişimsel bozukluklar ve boşanmış anne baba problemi gibi aile dinamiğinden etkilenen ve yansımalarının olumsuz olduğu durumlar üzerine terapi hizmeti vermektedir. Yetişkinlerle; depresyon, kaygı bozukluğu, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu, bipolar, borderline,ilişki problemleri, sınır koyma gibi bir çok alanda çalışmalar yürütmektedir.  Aynı zamanda, Yaratıcı Drama Liderliği eğitimi alarak, çocuk/ergenlerin kişisel ve sosy ...

Etiketler
gerçekle yüzleşmek
Uzm. Psk. Dan. Gülşah Baysal
Uzm. Psk. Dan. Gülşah Baysal
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube