Kabızlıktan kurtulmak mümkün

Kabızlıktan kurtulmak mümkün

Kabızlığın her yaşta görülebilen ve dışkılama bozukluğu ile şişkinliğe yol açan, rahatsız edici bir problem olduğunu hatta kimi zaman kişinin hayat kalitesini bile etkiliyor kabızlığa genel nüfus içerisinde %2 ila 30 arasında rastlanmaktadır.

Kabızlığı tetikleyen etkenlerin sıklıkla beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı, kullanılan birtakım ilaçlar, kişinin psikolojik durumu ve bazı hastalıklar başında geliyor. Kabızlığın genellikle dışkının tam boşalmaması, dışkıda incelme ve ağrılı dışkılamaya neden olmaktadır. Beslenme tarzınızda yapabileceğiniz değişiklikler kabızlık problemlerinin azalmasına yardımcı olacaktır.

Günlük hayatımızda Posa içeriği yüksek besinler daha çok tercih edilmeli. Posa, bitkilerde doğal olarak bulunan, sindirilmeyen ve enerji değeri olmayıp sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olan kısmıdır.

Öğünlere salata eklemek ve ara öğünlerde bol posalı meyveleri özellikle kabukları ile birlikte yemek posa alımını artmasını sağlar.

Meyve-sebze seçimlerinde muz, şeftali, patates veya havuç gibi besinlerin yerine armut ve kayısı gibi bağırsak hareketlerini arttırıcı meyveler tercih edilmeli.

Konsantre meyve suları veya taze sıkılmış meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketilmesine özen gösterilmeli.

Saflaştırılmış ekmek ve tahıl ürünlerinin yerine, tam tahıllı ekmek ve tahıl grupları tercih edilmeli.

Haftanın 2-3 günü gaz, şişkinlik gibi problemler çokça yaratmıyorsa kurubaklagil ile yapılan yemeklere sofrada yer almalı.

Yemek ve salatalar hazırlanırken zeytinyağı ve sıvı yağ karışımları eklemek, katı yağları çok tercih etmemek hem sağlığınıza hemde sindirim sistemizin çalışmasına katkı sağlayacaktır.

İşlenmiş gıdalardan ve fast food  gıda tüketiminden uzak durulması

Gün içerisindeki su tüketimi sindirim sisteminin çalışması için çok önemlidir. Özellikle gün içerisinde 2-2,5 litre günlük su tüketmeye özen gösterilmeli.

Bir gece önceden  2 adet kuru kayısı ve 1 tam cevizi  suya ıslayıp, sabah uyandığınızda bu besinleri ısladığınız su ile birlikte tüketmeniz sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasına katlı sağlayacaktır.
Kuru incir,kuru kayısı ve kuru erik ile şekersiz kompostolar hazırlanıp akşam ara öğün olarak 1 kase tercih edilebilir.

Gün içinde 3 ana 3 ara öğün yapması hem kabızlık sürenizin kısalmasını sağlar hem de sağlığın korunmasında yardımcı olur.
Sağlıklı yaşam ve sağlıklı sindirim sistemi için hayatınıza hareket katın.Günlük 30 dk hafif tempolu yürüyüşler sinidirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Pakize Gizem Akgül

Dyt. Pakize Gizem Akgül,1989 yılında Adana'da dünyaya geldi. Lise öğrenimini Özel Adana Fen Lisesi'nde 2006 yılında tamamlamasının ardından lisans eğitimine Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladı ve 2012 yılında mezun oldu. Öğrencilik yılları boyunca Amerikan Hastanesi, Dr..Sami Ulus Kadın Doğum ,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Başkent Üniversitesi Hastanesi,Osmaniye Devlet Hastanesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi ve Özel Tevfik Fikret Okulu'nda stajlarını gerçekleştirdi. Dyt. Akgül, 2013 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine başlamıştır ve halen devam etmektedir. Dünya Mutfaklarına merakı nedeniyle 2009 yılı boyunca Big Chef's ve benzeri restoranlarda aşçılık deneyimi edinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, 2012 yılında Ac ...

Etiketler
Posa
Dyt. Pakize Gizem Akgül
Dyt. Pakize Gizem Akgül
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube