Jinekolojide 3 boyutlu (3d) laparoskopi

Jinekolojide 3 boyutlu (3d) laparoskopi

Bilim ve teknolojideki gelişmelerin tıp alanındaki yansımaları, her geçen gün yeni bir teşhis ve tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Yakın bir geçmişe kadar cerrahi operasyonların açık mı yoksa kapalı mı yapılacağı üzerinde tartışırken bugün artık kapalı cerrahilerin laparoskopik mi robotik mi olacağından bahsediyoruz.

Laparoskopik cerrahi, günümüzde en sık uygulanan cerrahi yöntemdir. Temelde endoskopik, yani optik bir aygıt kullanılarak görüntüleme yapılan bir cerrahi türüdür. Karın içi organların görüntülenerek ameliyat edilmesini sağlayan bu teknik, laparoskopi olarak adlandırılır.

Bu yöntemle, göbek deliğinden 5 ila 10 mm çapında bir kesi yapılarak buradan bir kamera yerleştirilir.

Karın içi karbondioksit gazı verilerek şişirilir ve görüş alanı açılır. Böylece karın içi organların tamamı görülerek operasyonun seyrine karar verilir.

Bundan sonra karnın yanlarından, uygun yerlerden ve uygun büyüklükte (2-5 mm) açılan 2-3 kesiden yardımcı aletler gönderilerek ameliyat gerçekleştirilir.

Çok uzun yıllardır 2 boyutlu görüntüleme sağlayan kameralarla gerçekleştirilen laparoskopik cerrahi, bugün artık 3 boyutlu görüntüleme imkanı veren kameralar sayesinde çok daha kolay gerçekleştiriliyor ve çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Karın içinde yer alan tüm organların hastalıklarında teşhis ve tedavileri için yapılan ameliyatlarda kullanılabilen 3D Laparoskopi yöntemi, özellikle iyi huylu jinekolojik hastalıklar için yapılan ameliyatlarda da kullanılıyor.

Hangi Jinekolojik Ameliyatlarda Uygulanabilir?

Jinekolojik ameliyatların hemen hemen tamamında 3D Laparoskopi Yöntemi uygulanabilir. Yumurtalık kistleri, miyomlar, çikolata kisti, rahim alınması gibi iyi huylu jinekolojik hastalıkların yanı sıra, rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, erken evre yumurtalık kanseri ve lenf bezlerinin temizlenmesi gibi kanserle ilgili daha ileri seviye ameliyatlarda da bu yöntem kullanılabilir.

Günümüz şartlarında sadece yumurtalık kanserinin ileri evrelerinde Laparoskopik Cerrahi uygulaması tercih edilmez. Çünkü çok ilerlemiş olgularda kanser, karın içinde çok fazla organa yayılmış olabilir ve Laparoskopi yöntemiyle yayılım alanının tamamını görmek mümkün olmayabilir.  

Avantajları

Tüm hastalıklarda olduğu gibi, jinekolojik hastalıkların tedavilerinde de 3 boyutlu Laparoskopi'nin hastalar açısından çok sayıda avantajları vardır.

Kesilerin son derece küçük olması ve buna bağlı olarak ameliyat yaralarının daha hızlı iyileşmesi en önemli avantajıdır.

Hastalar ameliyattan bir gün sonra ayağa kalkıp normal beslenmeye başlayabilir, 1-2 gün sonra ise normal yaşantılarına, işlerine dönebilirler.

Görüntünün 3 boyutlu olması sayesinde dokular ve organlar derinlik hissinin olması nedeniyle çok daha detaylı görüntülenebilir ve bu, cerraha çok daha rahat bir çalışma imkanı verir. 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. M. Murat Naki

Prof. Dr. M. Murat NAKİ, 1972 yılında Kars'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ayrıca Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi / Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Yandal Uzmanlık eğitimini yine başarıyla tamamlamıştır. 2006 -İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Jinekolojik Onkoloji BD / Klinik Gözlemci ve Araştırmacı olarak, 2007 - 2008 yılları arasında Memorial Sloan-Kettering Cancer Center New York, ABD / Klinik Gözlemci ve Araştırmacı olarak, 2009 - 2010 yılları arasında  Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi / Başasistan olarak, 2010 - 2013 yılları arasında ...

Etiketler
Jinekolojide laparoskopi
Prof. Dr. M. Murat Naki
Prof. Dr. M. Murat Naki
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube