İz tedavisi

İz tedavisi

Doku bütünlüğünü bozan her türlü yaralanma sonrası iz oluşumu kaçınılmazdır. Günlük hayatımızda pek çok nedenle yaralanmalar ve izler oluşur. Geçirilmiş ameliyatlar, travmalar, kazalar, yanıklar, bıçak/cam/jilet gibi aletlerle yaralanmalar sonrasında, dış görünümü ve estetik duruşu bozan izler oluşabilir. Bu izlere bazen kaşıntı, kabarıklık ve kızarma gibi tıbbi sorunlar da eşlik edebilir. Bilinmelidir ki, izleri tamamen yok edebilen bir yöntem henüz mevcut değildir. İz tedavisinde plastik cerrahlar tarafından amaçlanan, rahatsız eden görüntünün gizlenmesi, renginin giderilmesi, küçültülmesi ya da doğal beden bölgelerine kaydırılıp vücudun doğal çizgilerine uyumlu bir hale getirilmesidir. Bu şekilde izler kamufle edilerek daha az belirgin hale getirilmeye çalışılır.

Tedavinin başarısını etkileyebilecek bir çok faktör vardır: Yara izinin oluş şekli, yara bölgesinin kanlanması, oluş zamanı, yaralayıcı aletin tipi, derinin rengi ve kalitesi, yaranın bulunduğu bölge, yaralanma sonrası uygulanan tedaviler, yaranın boyutu ve derinliği vs gibi…Bütün bu yöntemler doktor tarafından değerlendirilip, bazen hemen bazen de izinizin olgunlaşması beklenip 6-12 ay içersinde tek bir girişim yada tekrarlayan girişimler planlanır. Bu dönemde solaryum, güneş gibi kimyasal ve mekanik travmalardan uzak durulmalı, dengeli beslenilmeli ve sigara içilmemelidir.

Ameliyat sonrası yara bakımında, uygun aralıklarla yapılan doğru pansumanlar ve sonrası masaj ve iz azaltıcı krem uygulamaları, iz oluşumunun azalmasında önem taşır.

Yaranın görünümünü iyileştirmek için cerrahi bir operasyon yapılacaksa ve iz küçükse bu genellikle, lokal anestezi altında kısa süren bir girişim olacaktır. Koldaki jilet/bıçak/cam yaralanmalarına bağlı oluşan izi tedavilerinde bir seri cerrahi operasyon planlanır ve tek düzgün bir cerrahi iz oluşturulmaya çalışılır. Sonrasında, çeşitli yardımcı iz giderme tedavileri ile bu geride kalan nihayi izler de soluklaştırılıp, daha az belirgin hale getirilmeye çalışılır.

Bazı izlerde sadece lazer tedavisi (birkaç seans) uygulanabilir, ama çoğu zaman kombine tedaviler gerekir.

Dermabrazyon sık kullanılan diğer bir yöntemdir. Bu tedavide deri üst tabakası derince soyulup kendi halinde iyileşmeye bırakılır. Son yıllarda dermabrazyonu takiben uygulanan PRP tedavileri ile güzel sonuçlar alınmaktadır. Bu işlem izin derinliğine göre tekrar tekrar yapılabilmektedir.

Bu makale 9 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Aliye Ceyla Özbayoğlu

Op.Dr.Aliye Ceyla Özbayoğlu,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi  Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise,TC Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı tamamlayarak El Cerrahisi ve Mikrocerrahi (Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi) uzmanı olmuştur.

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fak. Plastik Rek. Ve Estetik Cer. AD.  (2002 - 2008) Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi (2009 - 2011)  Yalova Devlet Hastanesin de (2011 - 2015) görev almiş olan Op.Dr .Aliye Ceyla Özbayoğlu mesleki çalişmalarına şu an Özel Yalova Hastanesi'nde devam etmektedir.

 

 

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
İz tedavisi
Op. Dr. Aliye Ceyla Özbayoğlu
Op. Dr. Aliye Ceyla Özbayoğlu
Yalova - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube