İştahsızlık

İştahsızlık

Başlamadan önce belirtmek isterim ki.. Vereceğim tüm bilgiler genel bilgiler olmakla birlikte; kanser ile beraber komorbidite durumuna (yandaş başka hastalıklar), kanser türü, tutulumu, gösterdiği yan etki ve semptomlara, kişinin aldığı medikal tedavilere, kemoterapiden bahsedeceğim için kemoterapi türüne göre değişmektedir. Bu yüzden kanserli bir bireyin ‘kendisine özgü, bireysel’ beslenme tedavisinin planlaması açısından mutlaka “Onkoloji Diyetisyeni” ile görüşmesi gerekmektedir.

Kemoterapi sürecinde beslenme ile ilintili görülen yan etkilerden biride iştahsızlıktır. Bu süreci yönetmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekildedir;

Yemek pişen ortamda hastaya yemek yedirmeyiniz. Pencere açılmış havalandırılmış bir ortam hastanın daha istekle yemesini sağlayacaktır.

Hastaya ayrı yemek hazırlayıp bunu bir görev haline getirmektense, aile içinde hep beraber genel rutin olarak belirlenen yemek saatinde yenmesi de hastada iştah açıcı bir etki yaratabilir.

Bu süreçte çok sevdiği bir yemeği sürekli yapıp, hastaya yemesi için diretmeyin. Süreç sonrası o yemekle ilgili bir travma oluşmasına neden olabilir. Ara ara yapılabilir.

Kişinin yemeklerden sıkılmaması açısından bir besinin tek bir formunda takılı kalmayın. Örneğin;

Her gün haşlanmış yumurta değil, ara ara çılbır, omlet, yumurtalı ekmek gibi versiyonlu halleri tüketilebilir.

Sebze yemeğinden sıkıldıysa ara ara salata olarak tüketilebilir.

 Burada, hasta yakınlarına iş düşmektedir. Hastada inatlaşma, normalde acıksa bile yemek istememe gibi durumlar gözlenebilir. Sakince yemek yemesinin çok önemli olduğunu, yemezse medikal tedavisinin durabileceği ihtimalini, bunun onun iyiliği için olduğu anlatılmalıdır.

 Sizlerin gösterdiği sabır, dirayet ve istikrarla, medikal olarak bir engel olmadığı sürece, hastamızın iştahı yerine gelecektir.

Loss of Appetite

Before starting, All the information I will give is general information; It depends on the type of chemotherapy, other comorbid diseases, the type of cancer, its involvement, its side effects and symptoms and the other medical treatments the person receives. Therefore, a cancer patient should definitely meet with an "Oncology Dietician" in terms of planning the "individual" nutritional treatment.

One of the side effects associated with nutrition during chemotherapy process is loss of appetite. Some points to be considered to manage this process are as follows;

Do not let the patient eat in the cooking environment. A ventilated environment with a window open will allow the patient to eat more eagerly.

Instead of preparing a separate meal for the patient and making it a task, eating it together in the family at the meal time determined as a general routine can also create an appetizing effect for the patient.

During this process, do not insist on the patient to cook a favorite food and eat it. After the process, it can cause trauma related to the food. It can be done from time to time.

Do not be stuck in a single form of a food so that the person does not get bored with food. For example;

Not boiled eggs, but occasionally poached eggs, omelettes, and egg bread versions can be consumed every day.

If the patient is tired of eating vegetables, it can be consumed as a salad from time to time.

 At this point, responsibility belongs to relatives. Situations such as stubbornness in the patient and not wanting to eat even if she/he is normally hungry may be observed. It should be explained that it is very important to eat calmly, if not, the possibility that his medical treatment may stop, this is for his sake.

 With the patience, perseverance and stability you show, our patient's appetite will be fulfilled as long as there is no medical obstacle.

Bu makale 9 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Cevşen Bul

Dyt. Cevşen BUL, Acıbadem Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak “Diyetisyen” unvanını almıştır. Yetişkin hastalıklarında beslenme tedavilerinde uzman olup özellikle onkolojide beslenme ve beslenme destek sistemleri (Enteral & Parenteral Beslenme) alanlarında çalışmaktadır.

Dyt. Cevşen BUL, mesleki çalışmalarına ise, Online Terapi ile devam etmektedir.

Etiketler
İştahsızlık sebepleri
Dyt. Cevşen Bul
Dyt. Cevşen Bul
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube