İştah bozukluğu nedir?

İştah Bozukluğu Nedir? Bedenin yeterli besini alabilmesi için besine duyulan isteğe iştah adı verilir. İştahın olmaması gibi aşırı olması da sağlıksızlık göstergesidir ve bedene zarar verir.

İştah bozukluğu nedir?

İştah Bozukluğu Nedir?

Bedenin yeterli besini alabilmesi için besine duyulan isteğe iştah adı verilir. İştahın olmaması gibi aşırı olması da sağlıksızlık göstergesidir ve bedene zarar verir.

Neden Olur?

İştahın az olması kronik stres ve hastalık durumlarında olurken, İştahın fazla olmasının temelinde ise en çok psikolojik faktörler ile bağırsak sağlığının ve hormonal dengenin bozuk olması yatar.

Bağırsaklarda floranın bozuk olması candida mantarı üremesine neden olur. Candida ise şekerle beslenen bir canlıdır. Mideden ince bağırsağa gelen besin içeriğini sürekli tüketmesi, sürekli açlık hissedilmesine özellikle şekerli gıdalara karşı özel bir istek oluşmasına yol açar. Bu kişiler aniden acıkır ve açlıktan elleri titremeye başlar hemen tatlı bir yiyecek bulmak zorunda hissederler. Uzun vadede insülin direnci ve kilo gelişiminin temelinde de bu problem yatar.

Psikolojik olarak yeme isteği ise bir iç boşluğu doldurma isteğinden kaynaklanır. Kişinin biriktirdiği bilinç altı mental stresler ve çözülmemiş içsel çatışmalar anksiyete depresyon gibi problemlerin yanında buzdolabı hastalığı da denilen sürekli bir şeyler atıştırma semptomuna da neden olabilir.

İştah Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Altta yatan sebebin bulunması önemlidir. Tedavi sebebe yönelik olmalıdır. Bağırsak florası bozuksa desteklenmeli, şekersiz candida diyetiyle birlikte duyarlı olduğu besinler bioenformatif analizlerle saptanarak diyetten çıkarılmalıdır. Beraberinde bağırsak segmentlerinin ve hormonal aksın desteklendiği Nöralterapi seansları yapılmalıdır. Çünkü sinirsel network ve hormonal sistem düzeltilmeden tam şifa sağlamak olanaksızdır. Geçirlmiş hastalıklara bağlı bozucu alanlar saptanıyorsa nöralterapi ile bozucu alan tedavisi mutlaka eklenmelidir.

Akupunktur iştah dengelenmesinde oldukça yararlı bir yöntemdir. Özellikle kulak akupunkturunda kullanılan kalıcı iğneler oldukça etkilidir.

Bu makale 12 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer

1969 Doğumlu, 1993 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, 2000 Ankara Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi (ARM) ihtisaslı Fizik Tedavi Uzman hekimidir. Pratisyen hekimliğinde 4 yıl acil, diyaliz ünitesi ve sağlık ocağında görev yapmış, uzman hekimlik döneminde 4 yıl devlet hastanesi fizik tedavi bölümünde çalıştıktan sonra devlet görevinden ayrılarak Ankara’da 2004-2024 yılları arasında 20 yıl boyunca işlettiği Özel Fizik Tedavi Merkezi’nin kurucusu ve uzman hekimi olarak çalışmıştır. 2024 yılında bütüncül bakış açısıyla Regülasyon Tıbbı Uygulamalarını kapsamlı olarak uyguladığı bireysel kliniğini açmıştır.   Çalışma hayatı boyunca yurt içi ve dışı birçok eğitime katılıp hekimlik sanatında kendini geliştirerek hastalarına şifa sunma gayretinde olmuştur. Bu süreçte Medikal Estetik, Lenf Ödem Tedavisi, Ozon Terapi, Proloterapi, Ot ...

Uzm. Dr. Bilgehan Biçer
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube