Kulak çınlaması nedir?

Kulak Çınlaması Nedir? Ortamda sesli bir uyaran olmadan kişinin ses algılamasına tinnitus diğer bir deyişle kulak çınlaması denilmektedir. Algılanan ses, çınlama, uğultu, rüzgâr sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi değişik tonlarda ve özelliklerde tarif edilebilir. Özelliğine bakılmaksızın her türlü ses “çınlama” ya da “tinnitus” olarak isimlendirilmektedir.

Kulak çınlaması nedir?

Kulak Çınlaması Nedir?

Ortamda sesli bir uyaran olmadan kişinin ses algılamasına tinnitus diğer bir deyişle kulak çınlaması denilmektedir. Algılanan ses, çınlama, uğultu, rüzgâr sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi değişik tonlarda ve özelliklerde tarif edilebilir. Özelliğine bakılmaksızın her türlü ses “çınlama” ya da “tinnitus” olarak isimlendirilmektedir.

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak çınlamasına neden olabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında dış kulak kanalında salgı birikimi gibi basit bir sebep olabileceği gibi çok nadir de olsa kötü huylu tümör gibi ciddi bir sebep de olabilir. Bu nedenle tüm kulak çınlamalarının önemsenmesi ve KBB hekimi tarafından temel muayene ve değerlendirmelerin yapılması gereklidir. Klasik tıpta kulak çınlamasının en sık sebepleri şunlardır;

Çoklu nedenlerle oluşan işitme kayıpları

Dış kulak yolu hastalıkları

Gürültülü ortamlarda bulunma (ses travması)

Hipertansiyon

İç kulaktaki işitme organının (koklea) dejenerasyonu

Kolesterol ve diğer kan yağların yüksek oluşu

Kulağa giden damarlarda daralma ve dolaşım bozukluğu

Kullanılan ilaçlar (aspirin, bazı antibiyotikler)

Orta kulak iltihapları

Psikolojik faktörler (depresyon, gerginlik)

Nasıl Tedavi Edilir?

Klasik tıbbi yaklaşımla kulak çınlaması olan vakaların sadece %5’inde sebep saptanabilmektedir. Bu grupta sebebe yönelik tedaviler yapılır. %95’inde ise sebep saptanamadığından çınlamayı hiç değilse azaltmak için çeşitli ilaçlar önerilir.

Regülasyon tıbbı açısından kulak çınlamasının en önemli sebebi üst boyun ve üst sırt omurlarındaki fonksiyonel blokajlar, çene eklemindeki fonksiyonel veya yapısal problemler, diş sıkma, kafa çifti sinirlerinde fonksiyonel problemlerdir. Bu sayılan yapılardaki fonksiyonel problemlere yol açan ise çoğunlukla geçirilmiş diş, bademcik, sinüs iltihapları ile sindirim, solunum, dolaşım ve idrar yolu problemleridir.

Hasta KBB kliniğinde gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra organik bir sebep bulunamadı ve verilen ilaçlardan yeterince fayda görmedi ise regülasyon tıbbı bakış açısıyla yukarıda sayılan sebepler yönünden hasta incelenir. Önce nöralterapi bakış açısına göre muayenesi sonra da problemli vücut alanları açısında bioenformatif analizleri yapılır. Elde edilen bulgulara göre bir tedavi planı çizilir.

Nöralterapi ile fonksiyonel problemli bulunan organ sistemleri ve geçirilmiş hastalıklara bağlı oluşan problemli vücut alanları tedavi edilebilir. Böylece hem vegetatif sinir sistemi hem de kafa çifti sinirleri normal fonksiyonlarına kavuşurlar.

Manuel terapi ile bloke olmuş üst boyun ve üst sırt omurları açılır ve tetik nokta saptanan kaslar PİR yöntemiyle gerilir.

Hastanın yeterli sıvı alımı ile birlikte bağ dokusunda birikmiş toksinlerin bieonformatif analizlerle saptanarak iyi bir detoks programıyla temizlenmesi de çok önemlidir.

Bütüncül regülasyon tıbbı yaklaşımlarıyla vakaların büyük çoğunluğuna yardımcı olunabilmektedir.

Bu makale 12 Ağustos 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer

1969 Doğumlu, 1993 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu, 2000 Ankara Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi (ARM) ihtisaslı Fizik Tedavi Uzman hekimidir. Pratisyen hekimliğinde 4 yıl acil, diyaliz ünitesi ve sağlık ocağında görev yapmış, uzman hekimlik döneminde 4 yıl devlet hastanesi fizik tedavi bölümünde çalıştıktan sonra devlet görevinden ayrılarak Ankara’da 2004-2024 yılları arasında 20 yıl boyunca işlettiği Özel Fizik Tedavi Merkezi’nin kurucusu ve uzman hekimi olarak çalışmıştır. 2024 yılında bütüncül bakış açısıyla Regülasyon Tıbbı Uygulamalarını kapsamlı olarak uyguladığı bireysel kliniğini açmıştır.   Çalışma hayatı boyunca yurt içi ve dışı birçok eğitime katılıp hekimlik sanatında kendini geliştirerek hastalarına şifa sunma gayretinde olmuştur. Bu süreçte Medikal Estetik, Lenf Ödem Tedavisi, Ozon Terapi, Proloterapi, Ot ...

Uzm. Dr. Bilgehan Biçer
Uzm. Dr. Bilgehan Biçer
Ankara - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube